Een uitverkochte Pandora van TivoliVredenburg is wat Goldkimono te wachten stond op zaterdag 21 januari. De band gaf in 2022 al twee spetterende optredens op Lowlands en Down The Rabbit Hole en voorman Martijn Konijnenburg zelf zagen we eerder al langskomen in de Utrechtse band Leaf, of als producer van de monsterhit ‘Firestone’ van Kygo. Na het uitbrengen van het eerste album The Legend of the Goldkimono is het tijd om hun geluid te laten horen tijdens hun eerste tour.

Martijn Konijnenburg, ook bekend als Tienus, had al een voorgeschiedenis als muzikant voordat hij de band Goldkimono oprichtte. Een van zijn eerste acts was Leaf, een vanuit Utrecht opererende band die actief was in de tweede helft van de jaren ’00 en populair was in Nederland en België. Leaf was vooral bekend van hun hit ‘Wonderwoman’ uit 2007, dat een groot succes was en veel werd gedraaid op de radio. Dit nummer was geschreven door Martijn en is nog steeds een klassieker onder veel mensen. Tijdens zijn tijd bij Leaf heeft Martijn zich bewezen als een veelzijdige artiest met zijn songwriting vaardigheden en emotionele zangstijl.

Na Leaf heeft Martijn ook solo-optredens gegeven, heeft hij samengewerkt met andere artiesten in de Nederlandse muziekindustrie - zoals Anouk, Diggy Dex en Dotan - en heeft hij ook meegewerkt aan de productie van het nummer ‘Firestone’, van Kygo. In 2020 richt hij Goldkimono op, waarmee Martijn zijn muzikale carrière weer met een eigen project voortzet. De band is bekend om hun eigenzinnige geluid, wat een mix is van pop, hiphop en alternatieve muziek met swingende teksten, een relaxte vibe, maar ook Afrikaanse invloeden. Martijns kenmerkende stem en knap bedachte teksten zorgen ervoor dat de nummers diep onder de huid kruipen van de luisteraars en blijven hangen.

Sinds hun oprichting heeft Goldkimono één album uitgebracht: The Legend of Goldkimono (in 2022). Het album kreeg positieve recensies van critici en heeft de band een aanzienlijke fanbasis opgeleverd. De band is zelfs genomineerd voor de Public Choice Award 2023 tijdens Eurosonic Noorderslag, die als doel heeft opkomende Europese artiesten te steunen in de ontwikkeling van hun internationale carrières. Dat allemaal samen zorgt voor hoge verwachtingen voor hun optreden op zaterdag 21 januari in de Pandora van TivoliVredenburg.

De band opent hun show met funky gitaren, waardoor de zaal gaat swingen. Martijn haalt meteen ook zijn dansmoves uit de kast en het plezier spat van de band af. Martijn zegt dat hij erg blij is dat hij met zijn beste vrienden Ocker Gevaerts (op gitaar) en Jeroen Blumers (perscussionist/drummer), met wie hij ook in Leaf speelde, zulke toffe muziek mag maken. Het publiek kent de teksten van nummers als ‘What I Got’, ‘To Tomorrow’ en ‘Pendulum Swing’ en de handen gaan dan ook regelmatig de lucht in. Waar veel nummers grotendeels hetzelfde worden gespeeld als op het album, improviseert Ocker ook interlude stukjes op zijn gitaar, die met luid applaus door het publiek worden ontvangen. De band speelt het hele concert strak, enthousiast en de relaxte, dansbare sfeer spat er vanaf.

Denk je alleen ballonnen en opblaasdieren te zien bij festivals? Dan heb je het mis, want ook voor dit concert zijn ze meegenomen, wat nog meer bijdraagt aan de feel-good vibe die de muziek van Goldkimono al uitstraalt. Het optreden is, net zoals de muziek van de band, niet samen te vatten in een woord of genre, maar er ontstaat iets bij het publiek wanneer deze band speelt: een gevoel, een energie, een feestje.

Tijdens het concert worden ook vier nieuwe nummers geïntroduceerd, waarbij voor ‘Lost Inside My Head’ het publiek wordt gevraagd om enthousiast mee te zingen en swingen. Als tijdens het nieuwe nummer ‘Bounce’, niet alleen Jeroen achter de bongo’s kruipt, maar Martijn en Ocker zich ook op de drums begeven en een erg strakke beat weten neer te zetten, gaat de zaal helemaal los. Dansbaar, gevoelig, funky: alles wat je zoekt op een koude zaterdagavond lijkt te vinden te zijn bij deze show van Goldkimono.

De band blijft zich ontwikkelen en experimenteren met nieuwe geluiden en stijlen, en hun fans kunnen verwachten dat ze in de toekomst nog veel meer te bieden hebben. Heb jij Goldkimono nou gemist? Geen nood, sinds dinsdag 24 januari zijn er tickets beschikbaar voor een nieuwe show in TivoliVredenburg, op zaterdag 7 oktober in de Ronda.

Gezien: Goldkimono, zaterdag 21 januari 2023 @ Pandora, TivoliVredenburg