De clubavond van 30 november was de laatste van dit jaar, maar de artiesten wisten met sterke optredens het gemis van een decembereditie goed te maken. Bezoekers van de clubavond ruilden het mistige weer van de avond in voor het heldere spel van LOEMA, Oh Hazar en Zuster Zonnebloem. Psychedelische rock, dreampop en alternatieve artpop kwamen allemaal voorbij, waardoor het een rijkgevulde avond werd met een verscheidenheid van geluiden.

De avond begint met LOEMA op het podium. Op streamingplatforms is LOEMA momenteel nog niet te vinden, maar ze hebben genoeg nummers om het publiek een halfuur aan dreampop te bieden. De liedjes van de band staan in het teken van “liefde die is ontstaan en op een gegeven moment ook is vergaan”, wat ze ook symbolisch in hun muziek verwerken. Alle drie de leden zingen en hebben een eigen klank. Af en toe voegen ze hun stemmen samen tot een verwarmend geluid, dat dan weer contrast biedt met de stevige bas die regelmatig te horen is. Op een gegeven moment wordt ook de ‘ster van de avond’ erbij gepakt: de xylofoon, waarmee in spanning wordt opgebouwd naar het volgende nummer. Ze sluiten het optreden in een dromerig geeloranje licht af met ‘Sleep Song’, een nummer dat is gemaakt voor alle mensen die kampen met slapeloosheid. Het publiek heeft alvast mogen proeven van de (nu nog) exclusief live te horen nummers. Momenteel ligt hun eerste EP bij de mixer, waardoor er binnenkort ook buiten de muren van dB’s genoten kan worden van het dromerige geluid van LOEMA.

De leden van Oh Hazar zijn zeker niet onbekend met het podium; frontvrouw Imke Loeffen ken je misschien al van Bootleg Betty. Ook Stefan Kollee en Imanishi Kleinmeulman zijn niet nieuw in de muziekscene. Maar dit jaar pas maakten de drie artiesten in deze formatie hun debuut, zowel op het podium als op de streamingsdiensten. Volledig gekleed in het zwart weten ze het publiek in te pakken met hun nummers. Er is veel interactie tussen de leden, er wordt gedanst en het genot is van de gezichten af te lezen. Zo staat bassist Pauline Timmerbeil gedurende het gehele optreden met een grote glimlach op haar gezicht te spelen. De band speelt onder andere ‘F.N.A.S.P.’, een nummer dat de luisteraar bijna in het ongemakkelijke weet te brengen. Ook wordt hun debuutnummer ‘Ivory’ gespeeld, waarmee de band een belangrijk onderwerp aankaart; de tekst gaat namelijk over machtsmisbruik in de culturele sector. Naast deze twee nummers die de band eerder dit jaar al uitbracht, kondigt de band aan dat hun debuut-EP in januari 2024 uitkomt. Tijdens het optreden geeft de band het publiek alvast een voorproefje dat smaakt naar meer.

Dat er liefhebbers van de 70’s aanwezig zijn, was al vanaf het begin van de avond duidelijk. Regelmatig passeerden er mensen gekleed in Afghaanse jassen in het publiek. Zuster Zonnebloem neemt als laatste act van de avond het publiek van dB’s mee op een tijdreis naar de jaren zeventig aan de hand van hun levendige psychedelische rock. Hun kersverse debuutalbum Show Don’t Tell is vorige maand uitgekomen. Daarvan speelden ze uiteraard ook een hoop nummers tijdens de clubavond, zoals bijvoorbeeld single ‘Wildflowers’. De liedjes zijn stevig met veel dynamiek, waarbij vooral het samenspel van gitaar en orgel opvallen. Er is veel ruimte voor leadzangeres Hanne Brunekreeft om het publiek te betoveren met haar sterke zang. Alsof het geen moeite kost trekt ze alle registers open, soms bijgevallen door de anderen bandleden. In de wat meer ingetogen liedjes laat Brunekreeft horen dat ze ook ‘klein’ kan zingen. Hoewel het al wat later op de avond is, komt hun passie en enthousiasme goed over op de ‘sunflowers’ in het publiek. 

Gezien: Club 3voor12 Utrecht november 2023 met LOEMA, Oh Hazar en Zuster Zonnebloem, donderdag 30 november 2023 @ dB’s, Utrecht