Ze is nog niet halverwege de twintig, maar weet het nu al goed te vatten. De 24-jarige levi boon schrijft op haar eerste EP, the grand scheme of things, over de uitdagingen die deze chaotische levensperiode met zich meebrengt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Onder begeleiding van etherisch gitaargetokkel weet levi authentieke indie folk te produceren, perfect voor de herfst.

The grand scheme of things bestaat uit vijf liedjes, waarvan vier reeds uitgebracht zijn. Het “uit de hand gelopen slaapkamerproject” was in eerste instantie bedoeld als afstudeerproject voor het Conservatorium van Amsterdam, waar levi student was, maar resulteerde in een volwaardige EP. Naast de al uitgebrachte singles voegt levi een liedje toe: ‘shell in the well’. In dit lied wordt voortgeborduurd op het geluid van de rest van de EP; het akoestische gitaargetokkel en de zang staan doorgaans voorop en worden begeleid door een prettige mix van drums, elektrische gitaar en keys. Er wordt gezongen over jezelf blootstellen, je muren afbreken en, letterlijk, uit je schelp kruipen.  

Levi boon belicht tevens de kwetsbaarheid die de periode als twintiger kent, zo ook in haar liedje ‘building beginnings’. In haar eerste uitgebrachte single word je meegenomen in de dwalingen die zij zelf ervaart. Als twintiger kun je je klein voelen, vertelt levi, en zijn er veelal verkeerde wegen die je in kunt slaan. Zo ook in de liefde… Het tweede nummer van de EP, ‘in the end’, lijkt je dan ook mee te nemen in een situatie die voor velen maar al te bekend is: een onverenigbare liefde. In de tekst wordt beschreven hoe verschillen binnen een relatie het onvermijdelijke kunnen voorspellen: “in the end, we’d never mend…”

Stil staan

Één liedje dat er bovenuit springt bij deze EP is het gelijknamige ‘the grand scheme of things’. De muziek wordt getekend door een betoverende bridge en catchy refreintjes. Gedragen door simpel gitaarspel, komt de tekst, die een prachtige relativerende werking heeft, volledig tot haar recht. Levi heeft het lied een aantal jaar terug in een korte tijd geschreven en vertelt: “gek hoe dat soms gaat met schrijven, dat je pas jaren later begrijpt wat je toen schreef.” 

Levi haar stem is erg puur, en verliest deze kwaliteit niet in de studio door de fijne productie van de EP. Het draagt bij aan de rauwheid en eerlijkheid van de plaat. De muziek is doorgaans niet te complex, waardoor je in plaats van actief te moeten luisteren jezelf volledig mag verliezen in het geluid. De liedjes vragen van je om even stil te staan, en herinneren je eraan dat je tussen alle verwarring door ook even mag ademen. De plaat doet denken aan een verfijnde mix van Adrianne Lenker en Nick Drake, wat maakt dat de EP gezien kan worden als de muzikale belichaming van de herfst.

Veelbelovend

Elk liedje op de EP kenmerkt zich door steeds meer van hetzelfde te zijn, op de beste manier mogelijk. Een kleine twintig minuten lang word je meegesleurd in de levenservaringen van levi, op een manier dat je je hier zelf ook in terug kunt vinden. De EP past goed bij de herfstmaanden, maar ook bij een rustige zomeravond. Het is een veelbelovende plaat, en laat je snakken naar meer.  

Aanstaande zaterdag 9 december wordt de EP ten gehore gebracht tijdens de release show in de Marnixzaal in Utrecht. Compleet met band, belooft de kleine HKU-zaal omgetoverd te worden tot een innig zitkamerconcert. In het voorprogramma staat The Tell, wat een project is van drummer Viktor van Woudenberg. Hij heeft meegewerkt aan de EP, samen met Tom Broshuis.

Te zien: levi boon & The Tell, zaterdag 9 december 2023 @ Marnixzaal, De Utrechtse Muziekschool