Record Store Day was één van de vele evenementen die dit jaar aan de gevolgen van de pandemie ten prooi vielen. Maar aanstaande zaterdag 20 juni kunnen liefhebbers toch nog terecht in hun lokale platenzaak voor bijzondere nieuwe albums, een exclusieve single als cadeau en hier en daar zelfs weer live-concerten. Die dag wordt ‘Love Your Local Record Store’ gevierd. Wij spraken met de deelnemende winkels in Utrecht en Amersfoort.

Record Store Day kon op 18 april niet door gaan, maar juist in deze tijd kunnen platenzaken alle steun goed gebruiken. Bovendien zijn er vele artiesten die bijzonder nieuw werk op de plank hebben liggen. Daarom wordt aanstaande zaterdag de platenzaak alsnog in het zonnetje gezet onder het motto ‘Love Your Local Record Store’. Om die dag zo veilig mogelijk te laten verlopen, zullen de geplande releases van Record Store Day 2020 niet allemaal tegelijk verschijnen, maar verspreid over vier momenten in het jaar. Op 20 juni verschijnen vijfendertig exclusieve releases van Nederlandse en Belgische artiesten. Het werk van de overige internationale artiesten komt uit op drie zaterdagen later in het jaar: 29 augustus, 26 september en 24 oktober. Dit om grote drukte in de platenzaken te voorkomen en de bezoekers ook tijdens deze dagen geen risico te laten lopen. 

De bluesrock veteranen van DeWolff zijn dit jaar de ambassadeurs van Record Store Day Nederland. Zij hebben speciaal voor de bezoekers van Love Your Local Record Store een bijzondere 10-inch single geproduceerd, die de eerste vijfduizend mensen bij hun aankopen in deelnemende platenzaken cadeau krijgen. Deze single bevat de nummers ‘Made It To 27’ en ‘Nothing's Changing’, beiden live en direct-to-disk opgenomen.

Plato Utrecht

Plato in Utrecht is één van de winkels waar men zaterdag terecht kan voor de releases die anders op 18 april waren uitgebracht. Zowel de vijfendertig werken van Nederlandse en Belgische artiesten, als de gratis single van DeWolff zijn exclusief in de winkel verkrijgbaar. Willem de Vries van Plato kijkt uit naar de extra bezoekers die deze dag met zich mee zal brengen, maar verwacht niet dat het té druk zal worden. “Het verspreiden van de release-data over vier momenten in plaats van één, zorgt ervoor dat deze dagen rustig kunnen verlopen”, licht De Vries toe. “Dat is van belang voor ons, aangezien er volgens de huidige corona-regels ruimte is voor tien mensen tegelijk in de winkel. 

Broese

In de nieuwe vestiging van Broese Boekverkopers aan de Oudegracht is ook een muziekafdeling met o.a. vinyl, cd’s en biografieën. Afdelingshoofd Bertram Borkes is enthousiast en positief over de viering van Love Your Local Record Store: “Dit is de vierde keer dat we aan Record Store Day deelnemen. We hopen het, ook onder de omstandigheden van dit jaar, zo veel mogelijk in stand te houden.” In Broese zullen aanstaande zaterdag zelfs ouderwetse live-concerten plaatsvinden. De coronaregels staan momenteel bijeenkomsten toe met maximaal 30 bezoekers, zolang de anderhalve meter gehandhaafd kan worden. Onder de naam ‘3 X 30 X 30’ organiseert Broese zodoende drie in-store optredens van elk 30 minuten, toegankelijk voor 30 mensen. 

  • 14:00-14:30 Vic Willems – Deze Utrechtse singer-songwriter maakt dromerige Nederlandstalige popliedjes en bracht begin dit jaar de EP Ik / Jij / Wij uit bij Excelsior Recordings.
  • 15:00-15:30 Tenfold – Een zangeres die folky liedjes met een melancholische ondertoon speelt. Haar muziek zal in het bijzonder in de smaak vallen bij fans van The Tallest Man On Earth, Laura Marling en Bon Iver.
  • 16:00-16:30 Mevrouw Tamara – In 2012 wist zij de finale te bereiken van het allereerste seizoen van ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Sindsdien bracht ze drie albums uit met verhalende Nederlandstalige nummers die het dagelijks leven ineens onalledaags doen lijken.

De toegang voor deze concerten is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dit kan via klantenservice@broese.nl.

Velvet Amersfoort

Ook in Velvet Amersfoort kan men de Record Store Day releases vinden en krijgen bezoekers de gratis single bij hun aankoop. Voor dat laatste moet je natuurlijk op tijd zijn, maar dat is dit jaar bij Velvet wel makkelijker gemaakt. “Het is deze keer voor het eerst mogelijk om je aankoop online te reserveren en in de winkel klaar te laten leggen”, laat eigenaar Martijn Drenth weten. Zo is het niet meer nodig om vroeg op te staan of een rij te trotseren om je nieuwe favoriete album te bemachtigen, zoals op eerdere edities van Record Store Day. Omdat het evenement draait om het steunen en in stand houden van de fysieke platenzaak, zullen de online bestelde artikelen wel opgehaald moeten worden in de winkel. Bezorging aan huis is niet beschikbaar. Door zo het winkelbezoek te verspreiden over de dag, kunnen de afstandsregels gewaarborgd blijven.

Voor meer informatie over Love Your Local Record Store, de releases, de evenementen en de deelnemende winkels, check de website van Record Store Day Nederland.

Te doen: Love Your Local Record Store, zaterdag 20 juni 2020 tussen 10:00 en 18:00 @ Plato Utrecht, Broese en Velvet Amersfoort.