Utrecht mag zich inmiddels met recht de black metalhoofdstad van Nederland noemen. Terzij de Horde, Laster, Verwoed, Wrang, White Oak en recent nog Vuur & Zijde, allemaal vonden ze hun oorsprong in de oefenruimtes van de Domstad. Verval hoort zeker ook in dit rijtje thuis sinds ze in 2018 sterk debuteerden met ‘Wederkeer’. Nu ligt er een opvolger genaamd ‘Beeldenstorm’.

Verval ontstond in 2014 toen White Oak uiteenviel en bandleden Ruben Schmidt en Wessel Damiaen een nieuw project zochten om hun muzikale ei kwijt te kunnen. Oorspronkelijk begon Verval als een studioproject met als doel om atmosferische black metal te produceren met neo-klassieke invloeden. In 2018 leidde dit tot het debuutalbum ‘Wederkeer’ en al snel besloot Verval dat hun muziek ook live gehoord mocht worden, zoals op één van de Doomstad-avonden van Nevermind The Hype in EKKO.

Verval keerde terug naar Catacomben Studios in Transwijk, waar ook stadgenoten als Wrang en Grafjammer hun werk hebben ingeblikt. Het resultaat is een EP met drie nieuwe nummers, genaamd ‘Beeldenstorm’.

Het eerste nummer ‘Vlammenzee’ knalt er na wat inleidende geluidseffecten gelijk stevig in met blastbeats en de rauwe screams van Schmidt. Na twee minuten neemt Verval wat gas terug en horen we die typische hoge, melodieuze riffjes, die zo kenmerkend zijn voor veel atmosferische black metalbands. Tempowisselingen worden effectief toegepast, om de luisteraar bij de les te houden. En horen we daar nou de cello op de achtergrond? Na ruim 5 minuten lijkt het nummer ten einde, maar de gitaar tokkelt nog even rustig een paar minuten door, begeleid door het geluid van de wind die de vlammenzee heeft aangewakkerd.

Het tweede nummer -en tevens het titelnummer- ‘Beeldenstorm’ begint rustig, maar het duurt amper twee minuten voor Verval weer opschakelt naar blastbeattempo. Het is knap hoe de band tussen de wisselende tempo’s ook met de melodie varieert, maar wel op zo’n manier dat het toch herkenbaar blijft. Hierdoor weet je als luisteraar dat je nog steeds naar hetzelfde nummer luistert. Halverwege ‘Beeldenstorm’ is daar de eenzame gitaar weer met het geluid van wind, rammelende kettingen en krakend hout op de achtergrond. Dit keer luidt dit niet het einde van het nummer in, maar is het de overgang naar het slotstuk dat wederom traag start, maar eindigt in een blastbeatpandemonium.

Het derde en laatste nummer ‘Een leven tussen één en nul’ verscheen al eerder via de bekende digitale kanalen. De bits, één en nul, staan symbool voor het digitale tijdperk dat een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven. Verval onderzoekt in dit nummer wat de gevolgen hiervan zijn voor persoonlijke, intermenselijke relaties. Het nummer begint met een lekker ouderwets lompe riff (denk Motörhead) en ook verder in het nummer zitten een paar lekker stevige gitaarriffs. En dan laat Schmidt bovendien een ‘ooooooh!’ horen waar Tom Gabriel Warrior nog een puntje aan kan zuigen. Toch is het niet alleen hard en heavy, want ook hier laveert Verval behendig tussen snel en langzaam, hard en zacht.

Alle drie de nummers op ‘Beeldenstorm’ klokken af tussen de 7 en 9 minuten en zijn daarmee aanmerkelijk korter dan de drie nummers op het eerste album ‘Wederkeer’ die royaal over de 13 minuten gaan. Dit lijkt het gevolg te zijn van een ‘less is more’ benadering. De akoestische, klassieke passages die het debuut kenmerkten, zijn flink ingekort of ontbreken en de structuur van de songs is wat compacter. ‘Beeldenstorm’ klinkt als het ware meer ingedikt. Toch slaagt Verval erin om de kenmerkende eigen stijl te behouden met deze aanpak.

Tot slot mag ook het artwork niet onvermeld blijven, want hiervoor werd de hulp ingeroepen van Joost Vervoort, zanger van Terzij de Horde, die twee schilderijen maakte, speciaal voor deze release. Dit bewijst eens te meer dat er wel degelijk zoiets bestaat als een Utrechtse black metal scene, waarin muzikanten en artiesten op allerlei manieren samen optrekken om prachtige dingen te produceren.

Het eindresultaat is een prima EP waarmee Verval zijn positie in het Utrechtse black metallandschap verstevigt. Nu maar hopen dat Verval ook weer snel live te bewonderen is.

Te luisteren: ‘Beeldenstorm’ van Verval is verschenen op 24 juli 2020 en is te beluisteren via Spotify of Bandcamp, waar de EP ook verkrijgbaar is als download of digipack CD. Liefhebbers van cassettes kunnen ‘Beeldenstorm’ bestellen via https://t-d-g.net/