Deze maand bestaat Mailmen, de studio van Martijn Groeneveld, 25 jaar. Groeneveld, alumnus Muziektechnologie en Compositie aan de HKU, verwelkomde in zijn werkplek bands die een flinke invloed uitoefenen op de Utrechtse en Nederlandse popgeschiedenis. In 2015 won hij de titel van ‘Engineer van het jaar’ bij de Interface Pro Audio Summit Awards in de Jaarbeurs. Kensington, Bodypolitics, a balladeer, van Katoen, Dotan, Novack, Blaudzun, Lucky Fonz, The Maureens, Mathilde Santing, Face Tomorrow, John Coffey en Emil Landman zijn slechts een paar van de acts waarmee hij tot dusver al samenwerkte. We namen met een aantal van hen contact op, om te vragen hoe zij de samenwerking met Groeneveld ervaren.

a balladeer

Marinus de Goederen, ook wel bekend als a balladeer, denkt terug de oude locatie van de studio, in Fort de Gagel. De eerste keer dat hij met Mailmen samenwerkte was eind 2003. Groeneveld produceerde, mixte en masterde de eerste EP van a balladeer met De Goederen. “Dat was toen nog in zijn bunker. Een fantastische locatie, maar het was altijd behoorlijk fris daar. De keuken had een koelkast die niet aan stond: dat was namelijk niet nodig. En hij hield de controlekamer en de opnameruimtes warm met petroleumkacheltjes.” Via Michiel Flamman kwam Marinus in contact met Groeneveld. “Het is altijd een feestje om op te nemen in Mailmen. Het is een heel goede studio én heel betaalbaar. Bovendien is het lekker dichtbij huis,” legt de Goederen uit. “Op één plaat na hebben alle a balladeer platen een link met Mailmen. En ik denk dat er nog wel meer zullen volgen.”

Werkzaamheden Groeneveld

1990 - 1996: Student Muziektechnologie en Compositie aan de HKU
1992 - heden: Eigenaar van Mailmen Studio’s
1997 - 2001: Muziekcompositie van tientallen tv-leaders en commercials
1998 - 2005: Gastcolleges bij de HKU Muziektechnologie
1999 - 2000: Gastcollege bij het Gronings Conservatorium
2000 - 2006: Gastcolleges bij de HKU Muziekmanagement
2010 - 2018: Docent Studiotechniek aan de Herman Brood Academie

The Maureens

'Nu weer even in de juiste toonsoort'
“Voor ons tweede album Bang the Drum nam ik contact met Martijn op”, vertelt Hendrik-Jan de Wolff, gitarist en zanger bij The Maureens. “Ik kende Martijn al vanuit eerdere opnamesessies met mijn vorige band Silence is Sexy. Mijn ervaring met Martijn was erg goed: hij werkt ontzettend snel, is een erg prettig persoon en voelt aan wat de muziek nodig heeft.” Martijn Vink, gitarist, doet ook een duit in het zakje. Hij benadrukt dat Martijn zich tijdens de samenwerking niet per se inhoudelijk wil bemoeien met hun muziek, maar ondertussen wel goed lijkt te snappen waar ze als band naartoe willen. “Martijn heeft een erg goed gehoor qua arrangementen en klanken en hoewel hij dat niet altijd etaleert, denkt hij altijd een paar stappen vooruit en doet vanuit daar nog wel eens een suggestie”, vertelt Vink. “Dat vind ik fijner dan een producer die zijn stempel ergens op wil drukken, die continue herhaalt hoe ‘supergaaf’ alles wordt. Of eentje die je uit je comfortzone wil brengen onder het mom van creativiteit.” De Wolff vult aan: “Voor mij typeert 'September' (Bang the Drum) de samenwerking met Mailmen het sterkste. Martijn voelde dit nummer feilloos aan: het heeft een zeer persoonlijke tekst, over het overlijden van mijn moeder. Martijn heeft qua arrangement precies de juiste keuzes gemaakt, waardoor het een ernstig en sterk emotioneel geladen nummer is geworden, zonder dat het pathetisch aandoet.” Als belangrijkste eigenschap van Groeneveld noemen de heren zijn capaciteit om hard te werken in dienst van de band, in combinatie met een flinke dosis humor. Vink: “Martijn kan altijd heerlijk droogjes reageren na de wat apartere takes. Als ik bijvoorbeeld net een enorme blunder hebt gespeeld en de take stopt, komt er altijd wel een wat ironisch ‘Nou, niks meer aan doen hoor!’ over de intercom. Of: ‘Ja leuk, maar nu weer even in de juiste toonsoort...’ Dat houdt de stemming positief en licht.”

(de tekst gaat verder onder de foto)

Groeneveld aan het werk in zijn oude studio in Fort de Gagel

Typerende foto van Groeneveld in zijn studio in Fort de Gagel

Novack

Computerproblemen
“Martijn was ooit zo aardig om zijn studio aan ons ter beschikking te stellen tijdens zijn vakantie. We zaten echt in een creatieve flow en maakten dagen van zestien uur.”, vertelt Alexander van der Linden van Novack. “Toen zijn computer ons verzocht het besturingssysteem te updaten, aarzelde ik daar niet mee. Dat doe je thuis immers ook gewoon. Maar wat bleek: alle muzieksoft- en hardware werkte door het updaten opeens niet meer. Dagenlang heeft Martijn bij de Apple specialist gezeten. Achteraf kunnen we er om lachen.” Bij de allereerste Club 3voor12 Utrecht in 2005 kwamen de leden van Vladimir, voorloper van Novack, na afloop van hun optreden in contact met Martijn. Wubbo Siegers, drummer en gitarist van de band, vertelt: “Martijn mailde ons dat hij het tof vond en bood zijn hulp aan voor onze toekomstige plannen. Daar werd de basis gelegd voor een latere samenwerking. Nog altijd is Martijn een trouwe bezoeker van dit soort avonden waar jonge bands en artiesten spelen.”

Dat Groeneveld goed in de gaten houdt waar het aanstormende talent ligt, blijks onder andere ook uit het feit dat hij al sinds 2010 De Grote Prijs van Nederland sponsort. Siegers legt verder uit dat Martijn soms duidelijk de rol van de producent laat zien, maar in andere gevallen juist vooral een audio engineer is. “Het opnameproces deden wij vaak voor een groot zelf, eigenwijs als we waren. Martijn bood ons de creatieve ruimte om hiermee te experimenteren in de studio.” Verder heeft Siegers ook nog met Martijn samengewerkt aan het debuutalbum van Klangstof: “Het hele album Close Eyes To Exit is nog steeds een werk waar ik erg trots op ben. Martijn heeft dat door de manier waarop hij het gemixt heeft werkelijk naar een hoger niveau weten te tillen.” Waarom het uiteindelijk klikte? “Iedereen die Martijn een beetje kent weet dat het praktisch onmogelijk is om géén klik met hem te hebben!”

Prijzen

Happy Camper - Mixage 2 cd’s. Winnaar van een Edison Award. Oscar nominee.
Blaudzun - Productie van 4 cd’s. Winnaar 3voor12 Award 2012,
een Edison Award en twee 3FM Awards.
Solo - Productie van 3 cd’s. Winnaar Essent Award.
Face Tomorrow - Winnaar De Grote Prijs van Nederland (Publieksprijs).
A Balladeer - Winnaar Zilveren Harp.
The Cosmic Carnaval - Winnaar De Grote Prijs van Nederland.
Noughts and Exes - Time Magazine's ‘5 Bands to Watch For in 2011’.
Lucky Fonz - Top 10-hit en winnaar De Grote Prijs van Nederland.
At The Close Of Every Day - Winnaar 3voor12 Award 2004.

Meer weten over het reilen en zeilen van een producer? David Achter de Molen sprak hierover onlangs met Martijn in deze interessante podcast.

Meer lezen over Martijn Groeneveld? In het fotoboek [Onzichtbaar] in Utrecht staat een uitgebreid interview met hem. Mail naar fotoboek.3voor12utrecht@gmail.com voor meer informatie.