Na een zomerpauze van een krappe vier maanden (waarin de temperaturen er niet om logen) was het op donderdag 27 september weer tijd voor de vaste prik: Club 3voor12 Utrecht in dB’s. Tijdens deze gratis toegankelijke showcase-avonden presenteren we lokaal muzikaal talent. Dat talent omvat voor deze seizoensaftrap drie bands: Black Monsoon, HAND en de afsluiter Blue Marble.

Black Monsoon

“Alles moet kapot”, een afkeer van netjes en schoon en vooral niet moeilijk doen met een bassist en gekke toetsen – Black Monsoon in een notendop. Deze twee dames en een heer bijten het spits af deze avond, terwijl de zaal van dB’s zich langzaam maar zeker vult met meer en meer bezoekers.

In het hokjesdenken der popmuziek typeert de driekoppige band zichzelf als ‘noise-grunge’, een term die in dit geval exact de lading dekt. Een flinke portie gitaargeweld in combinatie met de evenzo scheurende vocals van beide gitaristen doet zijn werk als ‘noise’, terwijl de Nirvana-achtige riffs en zang in latere nummers de ‘grunge’ voor zijn rekening neemt. Black Monsoon weet een aardige show neer te zetten waarop menig hoofd een nette dertig minuten meedeint.

Op zaterdag 6 oktober volgt de release-show van de self-titled EP in het cultuurpodium Burgerweeshuis te Deventer. Licht uit en het ondergrondse in, want het spektakel zal plaatsvinden in hun oefenruimte (die zich bevindt in de kelder van het Burgerweeshuis).

HAND

Het Amsterdamse HAND, voorheen DeepFreeze, kwam in juni 2017 met de eerste plaat, die ze onlangs opnieuw in gelimiteerde oplage uitbrachten op cassette. Een ludieke actie – temeer omdat de betreffende cassettes hoogstpersoonlijk genummerd zijn. Een onderschat werk, aldus Submarine Den Haag. Voorheen bestaand uit drie heren in mouwloze shirts, maar tegenwoordig aangevuld met een vrouwelijke zanger en tevens toetseniste.

Liefhebbers van bands als The Men, Japandroids en No Age kunnen de plaat van HAND een kans geven. De garage rock die de band ten gehore brengt kenmerkt zich namelijk door een muur van gitaargeluid waarin de schreeuwende zang haast verdrinkt, alhoewel die muur bij het nummer ‘The Come Up’ plots verruild wordt voor enkele staccato gitaarmelodieën die als tussenstukken dienen. Na een half uur vol compromisloos gebeuk mag HAND plaatsmaken voor de afsluiter van deze avond: Blue Marble.

Blue Marble

Het Utrechtse Blue Marble speelt deze avond een thuiswedstrijd. De band gaat alweer enkele jaren mee en heeft inmiddels al enkele EP’s op haar naam staan. Zangeres Marleen Langevoort heeft zich gehuld in een ouderwetse doch classy outfit, waarmee ze het gezicht vormt van de band.

Over een zelfstandige bassist beschikt de band niet; het lage toonsegment wordt opgevuld met synths afkomstig van de toetsenist. Samen met Marleen – die je in een onbewaakt moment zou vergissen voor Blondie – weet Blue Marble haar aanstekelijke retro-geluid vorm te geven, resulterend in catchy popsongs die nog even in je hoofd blijven hangen. Met een nummer als ‘Arcadia’ profileert de band zichzelf als een Nederlandse variant op het Canadese Metric en heeft daarmee alle potentie om ook door te breken naar een groter publiek. Het is ze gegund. Met ‘Can We Go Back’ sluit de band haar optreden af, waarmee ook een einde komt aan een afwisselende en vermakelijke clubavond.

Mocht je geen genoeg kunnen krijgen van deze elektronische pop: op woensdag 10 oktober speelt Blue Marble in het voorprogramma van The Magic Gang (Rotown, Rotterdam).


Gezien: Club 3voor12 Utrecht september, met Black Monsoon, HAND en Blue Marble, donderdag 27 september 2018 @ dB’s, Utrecht