Afgelopen zaterdag kwam de jaarlijkse Popronde naar Amersfoort. Op dertien podia in de binnenstad vertoonden 28 jonge aanstormende acts hun kunsten: van singer-songwriter en hiphop tot r&b en gruizige rock. Wij waren erbij en lieten ons overrompelen. Een selectie.

Laura Sjin

Laura Sjin, afgestudeerd aan de HBA en publiekswinnaar van De Grote Prijs 2018, maakt op haar eigen bescheiden wijze indruk in stadscafé De Observant. De Nederlandstalige folkliedjes van de Utrechtse zijn niet superorigineel, maar wel goudeerlijk en lief. Met haar ontwapenende presentatie trekt Sjin het publiek langzaam maar onverbiddelijk haar wereld in, ondersteund door fraaie effecten van begeleider Dirk Scholten op elektrische gitaar. Verrassen doet de singer-songwriter trouwens wel met een geslaagde ‘miniatuurversie’ van Spinvis’ Ik wil alleen maar zwemmen. Zo piepklein gehouden hoor je het niet vaak.

Love Couple

Love Couple maakt het kleine podium in café Van Zanten onveilig. De over-de-top 80’s popsongs van het viertal zijn even tegendraads als onweerstaanbaar – en snoeihard, dat ook. Het publiek deinst een stukje achteruit of brengt fluks de meegebrachte oordopjes in. Het lijkt de vier bijdehante Utrechters niet te deren. Waarom zou het ook? Tussen de noise- en de synth-erupties door nestelen de tweestemmige refreintjes van zangeres-toetseniste Renée Meijer en zanger-drummer Kick Kluiving zich in je hoofd - om daar voorlopig niet meer weg te gaan.

Sam & Julia

Als er één plek is waar Sam & Julia moeilijk tot hun recht komen, is dat wel Stadscafé Amersfoort. Terwijl clubjes mensen achter in het grote eetcafé gezellig natafelen, staat het americana-duo voorin in een hoekje naast de bar geklemd. Vlak voor hen baant het personeel zich een weg naar het terras en weer terug, door het publiek heen. De finalisten van de Grote Prijs in 2016 hebben hun breekbaarste liedjes uit voorzorg al van de setlist geschrapt, maar komen desondanks niet boven het rumoer uit. Na vijfentwintig minuten houden ze het voor gezien. Jammer van deze mismatch.

Sophia

In Pitchers aan de Groenmarkt staat de Nederlands-Libanese Sophia met haar puike vierkoppige begeleidingsband. De bezielde mix van pop en R&B van de singer-songwriter uit Rotterdam staat als een huis. Korte songs, lome grooves, emotionele en openhartige teksten. Als de band aan het eind van de set een ballad inzet, vraagt Sophia het publiek eerst even om stilte. Het is een bewijs van haar podiumpresence, maar het is eigenlijk niet nodig, want met haar stem krijgt ze de kroeg vanzelf ook wel stil. Dit podium is al iets te klein voor Sophia.

Bottles of Love

De grote zaal van De Observant ontvangt de zes mannen van Bottles of Love. De band uit Dordrecht, die vorig jaar hun debuutalbum Hush uitbracht, grossiert in radiovriendelijke popsongs die zo weggelopen lijken uit de jaren 70 en 80. Retro? Misschien, maar de band blijkt over behoorlijk wat sterke nummers te beschikken. Des te vervelender dat het geluid in de galmende zaal te wensen overlaat: de zang van frontman Willem Jonker verdwijnt bijna volledig in de mix, de drums komen juist veel te hard door. Zonde, want deze muziek moet een lekkere sound hebben die je als luisteraar meesleept naar avonturen, vergezichten, roadtrips enzovoort.

Surf Aid-Kit

Grand café Vyssotski heeft gewoon een houten vloer, maar zaterdag zou je zweren dat je strandzand tussen je tenen voelt. Zoals de naam al doet vermoeden, is het Amsterdamse Surf Aid-Kit beïnvloed door de instrumentale surf van Dick Dale, The Ventures en The Shadows. Maar met hun Oosterse en licht psychedelische invloeden geven de vier mannen een eigen twist aan het genre: de ritmesectie legt een hecht fundament, de gitaren verdrinken in galm, voor het podium wordt gewiegd en gedanst. Zo zorgt Surf Aid-Kit op een Amersfoortse herfstavond in oktober voor een heuse beach party.

Gezien: Popronde 2018 Amersfoort met Laura Sjin, LOVE COUPLE, Sam & Julia, Sophia, Bottles Of Love, Surf Aid-Kit, zaterdag 20 oktober 2018 @ verschillende locaties in Amersfoort.