Twee weken voordat Le Guess Who? 2018 losbarst, stelt het festivalteam je persoonlijk het programma van deze editie voor. De oprichters en organisatoren nemen je op zondagmiddag 28 oktober mee door het programma, en vertellen over hun persoonlijke favorieten en de verborgen parels. We vroegen Jacob Hagelaars, programmeur bij het festival, naar de opzet van de middag.

“Er is zoveel te ontdekken op Le Guess Who?, dat het ons als organisatie leuk lijkt om een persoonlijke handleiding te bieden hierin”, legt Hagelaars uit. “Dat doen we het hele jaar door natuurlijk, door middel van playlists, interviews, achtergrondartikelen en videoportretten, maar dat is allemaal online. Aanstaande zondag vertellen we als team graag zelf over onze persoonlijke favorieten van het programma, de verhalen van deze artiesten, en nieuwe programma’s en projecten van het festival. Ik zie het daarnaast als een ideaal samenzijn om op informele manier in gesprek te gaan met publiek dat even enthousiast toeleeft naar het festivalweekend dat over twee weken losbarst.”

Dit jaar heeft de organisatie ervoor gekozen om geen muzikale gasten uit te nodigen, maar juist meer mensen uit het eigen team aan het woord te laten: Johan Gijsen (festivaldirecteur), Bob van Heur (creatief directeur), Barry Spooren (hoofd marketing), Rinke Vreeke (chef satellietfestivals), Nick Liefhebber (vormgever van dit jaar), Nick Helderman (verantwoordelijk voor de videoreportages) en Hanan de Sain (assistent satellietfestivals en educatieprogramma). Hagelaars neemt zelf ook een deel van het programma voor zijn rekening. “Ik zal met name de speciale samenwerkingen van dit jaar uitlichten. Artiesten die speciaal voor Le Guess Who? bij elkaar zijn gebracht om nieuwe muziek te maken en voor het eerst live uit te voeren op het festival.”

Je hoort zondag onder andere verhalen over:

  • wie de soulzanger is die vanwege zijn teksten ooit op Richard Nixon’s beruchte ‘Enemies List’ terecht kwam

  • de Indiase sitarspeler die al vanaf haar zevende les kreeg van grootheid Ravi Shankar

  • de maker van de ‘Narcos’ titelsong die verstilde folk naar LGW brengt

  • het vier uur durende vocale stuk dat op zaterdagnacht in de Janskerk gepresenteerd wordt.

Daarnaast is deze dag voor het eerst het officiële Le Guess Who?-bier te proeven, gebrouwen door De Kromme Haring. Brouwer Gijs van Wiechen vertelt kort wat over het bier. Ook vertelt de Utrechtse Illustrator Nick Liefhebber over de totstandkoming van het kleurrijke festivalartwork.

Le Guess Who? Café is dit keer niet in EKKO, maar in het Karibu Cafe op LOU Oudenoord (het pand waar Le Guess Who? sinds dit jaar ook gehuisvest is). Tonnie Dieleman is wederom de host van de middag en de entree is gratis.

Te zien: Le Guess Who? Café, zondag 28 oktober 2018, 15.30 - 18.00 uur (inloop vanaf 15.00 uur) @ Karibu Cafe (Oudenoord 330)