Joris Feiertag is geen onbekende in de muziekwereld. Als vaste drummer van de band Kraak & Smaak reist hij de hele wereld over en hij timmert nu drie jaar succesvol aan de weg met zijn producer alter-ego Feiertag. Onlangs verscheen de EP ‘Virtues’, waarop Feiertag warme elektronische klanken mengt met akoestische drums en soulvolle stemmen. We spreken hem in aanloop naar de release in zijn appartement in Utrecht, waar hij ook zijn studio heeft.

De Dom slaat acht uur als Feiertag de deur opendoet. Het is negen oktober, twee dagen voordat zijn nieuwe EP uitkomt. “Op release-dag voel ik me een beetje jarig”, lacht Feiertag als hij op de bank gaat zitten. De EP verschijnt na een succesvol jaar, waarin de producer al meerdere singles uitbracht. “Ik werkte het hele jaar door aan tracks en op een gegeven moment bleken dingen goed bij elkaar te passen.”

Virtues wordt uitgebracht bij Majestic Casual Records, net als Feiertags singles. “Ik had de mensen van Majestic een single gestuurd en zij vonden het vet”, gaat de producer verder, “toen heb ik meer gestuurd en dat werd echt gewaardeerd.” Met hulp van Majestic werd contact gelegd met zangers en zangeressen van over de hele wereld, die ook op de EP te horen zijn. Sommige nummers stuwen voort op een elektronische beat, andere leunen op zelf ingespeelde drums. Als geschoolde drummer klinken zijn beats en ritmes keer op keer verrassend.

Drummer en producer
Feiertag produceert al ruim acht jaar. Eerst deed hij dat onder het alter ego ‘Hamertje Tik’, maar drie jaar geleden veranderde hij zijn artiestennaam in Feiertag. “Ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Dit is gewoon mijn achternaam, dit voelt veel natuurlijker.” In de afgelopen jaren is de focus ook meer van drummen naar produceren verschoven. “Dat is waar ik nu voor ga: me nog beter ontwikkelen als producer.” Toch blijft hij drummen en produceren combineren. “Drummen is mijn beroep en het (drummen en produceren, red.) hoort bij elkaar. Voor het produceren zie ik alleen nog meer toekomst, omdat ik daar creatief gezien meer mijn ei in kwijt kan.”

Als drummer in bands krijgt Feiertag een kick van optredens, maar produceren kan die kick op een andere manier losmaken. “Als ik klaar ben met een optreden, ben ik voldaan. Van spelen krijg je direct waardering van het publiek, maar als ik een track heb gemaakt ben ik net zo voldaan. Dat deel ik dan alleen met mijzelf. Het is een hele andere dynamiek.”

“In het maken ben ik meer een einzelgänger. Op die manier kom ik het meest in het reine met mezelf en laat ik me niet leiden door anderen.” Op dit moment is hij vooral bezig met producen. “Ik ben een discografie aan het opbouwen. Ik ben constant aan het maken en het resultaat wil ik de wereld in krijgen. Ik heb allemaal plannen voor live, maar ik vind releasen nu het belangrijkst.”

Maar denk niet dat Feiertag alleen in zijn studio te vinden is. In 2017 deed hij mee met de Popronde en begin oktober speelde Feiertag nog op de aftershow van The Chemical Brothers in AFAS Live. Niet onbelangrijk: net als vorig jaar zal hij ook dit jaar te zien zijn op Amsterdam Dance Event. Daar zal Feiertag zich iets meer van een andere kant laten zien. “Ik heb ook een andere liefde, dat is house en techno. Dat knallen kan ik goed”, vertelt hij. Op ADE zal dat door zijn set heen schemeren.

Levenswerk
We hebben ons intussen verplaatst naar de kelder, die plek biedt aan een knusse studio. De invloeden van house en techno zijn te horen in de muziek van Feiertag, maar dat is zeker niet zijn enige inspiratiebron. Zelf luistert hij naar artiesten als Four Tet, Jamie xx, Shigeto en Bonobo. Vooral die laatste vindt hij een goede referentie. “Bonobo speelt live met een band, zo zou ik het op een gegeven moment ook willen doen.”

Feiertag laat me verschillende nieuwe muziek horen. “Het is wat minder commercieel en bevat minder zang”, zegt 'ie terwijl hij een nummer laat horen. Hij zet weer iets anders op. ”Dit heb ik gisteren gemaakt, het is wat meer ambient.” Het lijkt alsof Feiertag niet kan stoppen. “Ik wil het liefst elke week een nieuwe track maken”, vertelt hij enthousiast. Hij vervolgt: “Ik leef hiervan en ik leef hiervoor. Het is echt mijn levenswerk."

Te zien: Zaterdag 20 oktober @ ADE bij Pllek op de NDSM-werf, Amsterdam. De EP Virtues is te beluisteren via verschillende streamingsdiensten.