Terwijl de zon op zijn retour gaat en de schaduwen wederkeren in Utrecht, is dB’s het lichtpuntje in de opkomende duisternis. Prima timing voor een blasfemische metalavond, de dag voor Hemelvaartsdag. Want op deze woensdag heeft een ruime schare black metalfanaten zich verzameld. En niet zo vreemd waarom, gezien de enige Nederlandse clubshow van Noorse grootheden Aura Noir op het programma staat. Support komt in de vorm van het Utrechtse Grey Aura, een opvallende tegenhanger.

Waar Aura Noir zich kenmerkt door vunzig gitaargeweld en no nonsense black metal, gooit Grey Aura het over een andere boeg. De conceptuele black metal herbergt namelijk veel meer atmosferische klanken en verhalende monologen. Een ruime verscheidenheid aan geluiden, van beklijvende blastbeats tot kalme jazz intermezzo’s. Regelmatig neemt frontman Ruben Wijlacker de rol van de verteller aan: het ene moment maniakaal mijmerend aan de microfoon en anderzijds een rauwe krijs hier en daar. Grey Aura beschikt over een soort gespletenheid in hun sound die goed tot zijn recht komt in een zaal als dB’s. Eenzelfde gespletenheid is echter ook terug te vinden in het publiek, waarbij het niet ieders kopje zwarte thee blijkt. In het bijzonder dan ook wanneer een norse grijsaard na afloop roept: “Lees geen boeken, mensen. Dan krijg je dit.” Het zal Grey Aura niet deren, want de band laat met dit optreden de aanschouwer een grijs gebied ervaren, muzikaal geworteld in black metal. 

Met een vrije dag voor de boeg zit de feestelijke sfeer er goed in bij het headbangende volk in dB’s. En dat is maar goed ook, want Aura Noir staat op een doordeweekse dag mooi voor een uitverkochte zaal. Met een nieuw album op zak komt het dan ook dubbel en dwars goed. De thrash/black metal van deze Noren is scherp gesmeed, kort en bondig. Ook hebben ze met de nieuwe plaat Aura Noire weer een puik kunstwerkje afgeleverd, dat zich moeiteloos kan scharen met de rest van hun oeuvre. Een bloemlezing uit hun 25-jarige loopbaan is dan ook op zijn plek. Oudjes als Black Thrash Attack of Destructor staan zij aan zij met nieuwer werk als Condor of jongste telg Demoniac Flow. Allen gekenmerkt door bondigheid, groovy passages, beukende blastbeats en hakkend gitaarwerk. De energie van het publiek sluit aan op deze mix, moshend en headbangend op de vlotte ritmes. Na een klein uurtje is de compacte set weliswaar voorbij, maar met een strak optreden als dit valt er weinig te klagen. Een uiterst geschikt metalavondje dus, recht voor zijn raap. 

Gezien: Grey Aura +  Aura Noir, woensdag 09 mei 2018 @ dB’s, Utrecht