Met een single (Atimia - Sta op) en een EP-release (Zwijgrecht - Voorwaardelijk) op de planning en meer dan 30.000 views op YouTube, timmert de Plofkraak Posse aan de weg binnen de Utrechtse muziekscene. Een goed moment om even bij ze langs te gaan en te vragen wie ze zijn, waar ze heen willen en wat ze eigenlijk een posse maakt.

De Plofkraak Posse bestaat op dit moment uit rappers, producers, filmmakers en (kleding)ontwerpers en presenteert zichzelf als label dan wel collectief. Op dit moment wonen bijna alle leden in een groot studentenpand aan de Archimedeslaan waar veel creatievelingen wonen en waarbinnen deze posse is ontstaan. Ze richten zich op de lokale Utrechtse scene en hun roots liggen binnen de Nederlandstalige hiphop en underground bass. Hoe is deze posse zo ontstaan?

Origin

“Het is allemaal begonnen toen ik met Rikkert Kuijper (bekend als rapper Atimia en op dit moment Artiest van de Week op FunX Utrecht) ging zitten”, legt Jur Bruinink (bekend als producer Zwijgrecht) uit. “We bedachten tijdens een avondje chillen dat we met autotune en een mic eigenlijk gewoon hele nummers konden maken.” Deze ontdekking lieten ze weten aan verschillende huisgenoten en rappers, die stuk voor stuk verschillende avonden blowend improviseerden achter de microfoon. “Het was vooral gewoon kloten met vrienden en autotune”, vertelt Daan Kalfschieter (filmmaker voor de Plofkraak Posse). Op een dag na een van deze sessies blijkt echter dat er meer in zit dan alleen een leuke avond. Atimia en Zwijgrecht werken een opzetje uit en met de eerste track van Atimia genaamd ‘Jaloezie’ is de Plofkraak Posse een feit.

Vormen van het label/collectief

De posse ontwikkelt zich vervolgens verder, dropt de track op YouTube, waar hij gelijk goed wordt opgepakt. ”We deden hierna direct een oproep binnen het pand om een clip voor deze track op te nemen”, legt Kalfschieter uit. Samen met Chris van Marle - oftewel “Lightning Jesus”: een lichtdesigner - schiet hij de eerste clip voor de posse. Sinds de twee filmakers zich aansluiten bij de posse, vormen ze een label en platform voor nieuw Utrechts talent. Damiaan Houtschild (bekend als rapper Veelpleger): “Het doel is om elke week een nummer uit te brengen. Het bezig zijn met creëren van toffe dingen is gewoon heel lekker. We willen door verschillende projecten ervoor zorgen dat de naam Plofkraak Posse garant komt te staan voor kwalitatief goeie shit.”

Dit betekent dat ze niet alleen Nederlandse underground hiphop releasen, ze betrekken ook andere producers bij de posse die zich meer bezighouden met underground bass muziek of oldschool hiphop. “Onze visie sluit goed aan bij artiesten van bijvoorbeeld Conservative Hustlin’ (een clubnacht in ACU waar genres als garage, bass, juke en footwork worden gedraaid), vertelt Bruinink, “We richten ons op de underground scene guy die net begint met tracks releasen. Wij willen hen helpen en er voor zorgen dat dit toch zo professioneel mogelijk gebeurt”, vult Houtschild aan. “Ook willen we kijken of iemand die footwork produceert bijvoorbeeld een onverwachte samenwerking kan aangaan met een rapper als Atimia.”

Een voor allen, allen voor een

Kuijper (Atimia) vertelt waarom hij bij de posse zit: “De motivatie die we putten uit het feit dat we samen iets doen en dat iedereen het serieus neemt, zorgt ervoor dat we een gezamenlijk doel hebben. Dat doel is om het beste uit onszelf te halen en dat te kunnen laten zien. Iedereen hier jaagt zijn eigen talenten na, iedereen heeft zijn eigen discipline. Voor mij voelt het echt als “een voor allen, allen voor een.” Je gaat zo hard mogelijk voor je boys, dat is het idee.” Het doel van de Plofkraak Posse is duidelijk: gestructureerd en professioneel creatievelingen verbinden en tracks releasen. De posse staat open voor nieuwe samenwerkingen en nieuwe ideeën. Bruinink: “Iedereen die creatief wil samenwerken in Utrecht: neem contact met ons op! Ga naar onze site en laat weten wat je doet. Waarschijnlijk kunnen we wel iets tofs bedenken om samen te doen. ”

Op 13 maart was de release voor Atimia’s nieuwe single “Sta op” op verschillende streamingsdiensten en op de 23 maart wordt de nieuwe EP van Zwijgrecht gereleased.