Eind oktober bestaat De Helling 15 jaar. Het Utrechtse poppodium viert dat heugelijke feit van donderdag 18 tot en met zaterdag 20 oktober 2018 met een jubileumweekend. Tijdens het weekend zijn er optredens van Rico & Sticks, Vive la Fête, Canshaker Pi, Mozes And The Firstborn, Afterpartees, Aphrodite en 90’s Alternative.

De Helling opende zijn deuren in oktober 2003 als “het brutale broertje van Tivoli” (bedoeld wordt Tivoli Oudegracht) op de locatie waar eerst De Vloer zat. Toen dat podium failliet ging heeft het toenmalige Tivoli bij de gemeente Utrecht een bedrijfsplan ingediend om het podium te mogen exploiteren. In mei 2003 kreeg Tivoli de sleutel en voor de zomer werd de zaal ingezegend met een optreden van Michael Franti & Spearhead dat 45 minuten zou moeten duren, maar uiteindelijk pas na drie uur afgelopen was.

Sinds de start was De Helling een aparte stichting, die haar diensten betrok van Tivoli Oudegracht. Sinds de formele start van TivoliVredenburg, per 1 januari 2014, zijn Tivoli en De Helling weer gescheiden en kreeg Utrecht er een zelfstandig poppodium bij.

In de afgelopen jaren hebben allerlei nationale en internationale acts memorabele optredens gegeven in het poppodium en heeft het podium zich bewezen als een belangrijke schakel in het Utrechts poplandschap. Ook festivals zoals Le Guess Who? maken graag gebruik van De Helling als locatie. Wie herinnert zich niet de wilde garagerock avonden daar, of de gecureerde programma’s in De Helling en andere locaties op Rotsoord.

Programma jubileumweekend

De Helling viert haar 15-jarig jubileum met een divers programma. Het jubileumweekend start al op donderdag met de drie opwindendste Nederlandse rockbands van nu: Canshaker Pi, Mozes And The Firstborn en Afterpartees. Het Vlaamse electrorock duo Vive La Fête is de ideale band om de vrijdagavond van het feestweekend te vullen. Ze speelden overigens ook al tijdens het openingsweekend van De Helling in 2003. Vrijdagnacht is het de beurt aan jungle en drum & bass-legende Aphrodite. Op zaterdag verwelkomt De Helling Hiphopveteranen Rico & Sticks. Het duo heeft het afgelopen jaar alle grote zalen en festivals in Nederland platgespeeld en komt nu dus naar Utrecht voor een intieme show. Aansluitend daarop is er een speciale Hiphop editie van een van de langstlopende dansnachten van De Helling; 90's Alternative.

Toekomst De Helling

De Helling grijpt het jubileum ook aan om met een frisse blik naar de toekomst te kijken. Vanaf het najaar heeft het podium van alles in petto. Zo wordt de foyer vernieuwd en vinden daar later in het seizoen gratis programma’s plaats op de woensdagavonden. De directe omgeving van De Helling, het hippe Rotsoord, is bovendien volop in beweging en bloeit op tot een levendige creatieve hotspot. De Helling gaat de samenwerking aan met gelijkgestemde lokale ondernemers om de wijk nog aantrekkelijker te maken. Een voorbeelde daarvan is het onlangs aangekondigde festival Expeditie Rotsoord, dat samen met restaurant LE:EN wordt georganiseerd. Rond het jubileumweekend volgt er meer nieuws over de samenwerkingen.


Te zien: Jubileunweekend De Helling, met Canshaker Pi, Mozes and the Firstborn; Afterpartees, Vive la Fête, Aphrodite, Rico & Sticks, donderdag 18 tot en met zaterdag 20 oktober 2018