De stembussen zijn gesloten, de beste 30 nummers van het afgelopen jaar (volgens jullie) zijn bekend. Tijd voor 3voor12 Utrecht om de tracks op een rijtje te zetten in de Top 030, met als aanvoerder natuurlijk de Utrechtse Song van het Jaar. Dit jaar is dat EZG met zijn ‘Sportschoenen en Capuchons’.

Op nummer 3 in de lijst staat ‘I Don’t Mind’ van de jonge Utrechtse indiepopband BEAUX. De bandleden hebben elkaar gevonden op de Herman Brood Academie. 2017 was een goed jaar voor de band, dankzij optredens op de Popronde en de succesvolle ontvangst van ‘I Don’t Mind’ en de bijbehorende EP Where This Could Go.

Op nummer 2 staat Sherman Oaks met ‘I Know I Promised’. De band maakt darkfolk, of zoals ze het omschrijven op hun Bandcamp: “the Beach Boys, but sad.” Sherman Oaks heeft hun debuut-EP opgenomen in de VS. Dit beviel zo goed dat ze de band meteen hernoemd hebben naar de plaats waar ze de opnamen maakten: Sherman Oaks, Los Angeles.

Gabberbeats en rap. Dat zijn de ingrediënten van de Utrechtse Song van het Jaar 2017. Daarmee is het een opmerkelijke lijstaanvoerder. Althans, voor 3voor12 Utrecht-begrippen misschien, want de track ‘Sportschoenen en Capuchons’ van de rapper EZG (Even Zonder Grappen) kan rekenen op ruim een half miljoen views op YouTube. EZG is het alter-ego van Giuliano Parinussa. Hij is fanatiek FC Utrecht-supporter en goed bevriend met rapper Steen. Door Vice en Noisey werd EZG eerder al bestempeld als ‘hooliganrapper’. Zelf ziet hij het minder zwaar, zoals hij vertelde in de Top 030-uitzending van 3voor12 Utrecht Radio. Wel gaan veel van zijn teksten over de voetbalsupporterscultuur.

De complete lijst

01. EZG - Sportschoenen en Capuchons
02. Sherman Oaks – I Know I Promised
03. BEAUX – I Don’t Mind
04. Spinvis – Hallo Maandag
05. Stillwave – She Flies a Tracer
06. Aafke Romeijn – Licht Aan
07. 45ACIDBABIES – Jetlag Jenny
08. Alec Todd – 1705
09. Figgie – Soms
10. Kensington – Bridges
11. Aestrid – I Dream of You and Me
12. Jason Waterfalls – Oceans
13. Bon Sjef & Phil Ballins, Lada Mursee – Move een beetje
14. Baby Face Nelson – Buy Myself a Gun
15. Bizzey – Traag
16. Jermain Bridgewater – Hotep
17. ThoMassinK, Bon Sjef, Lada Mursee, Phill Ballins – Top of the World
18. DeWolff – Deceit and Woo
19. Amber Arcades – It Changes
20. I Am Oak – Field Studies
21. Color Bones – Sirens
22. Batobe – Only Yours
23. Blue Marble – Gems and Gold
24. Laura Sjin – Tot Die Tijd
25. Walker Diver – You Need a Lover
26. The Brahms – Sleep
27. Alcuna Wilds – Fingertips
28. Stijn Grul – Star on your Wall
29. Blaudzun – Press On (Monday’s Child)
30. Mister & Mississippi – Lush Looms