Vorige week gaf Josbros eindelijk weer een teken van leven. Hij dropte zijn langverwachte EP Niet Meer The Same. Reden voor ons om beatmaker en producer Martijn Ruytinx, die onlangs meewerkte aan een track met Josylvio, op Jos af te sturen. Samen luisteren ze naar veel nieuw werk en praten ze uitgebreid over het productieproces. In de taal van de hiphop natuurlijk.

De titel van de EP moeten we vrij letterlijk nemen. Joris Willekes, Josblaze, Blazehoven, maar beter bekend als Josbros is niet meer dezelfde rapper die we kennen van de André Kuipers MP. Hij is volwassen geworden. Zijn nieuwe EP is divers, vol met weloverwogen bars over hard werken en volwassen worden. Zijn doel: jonge mensen wakker schudden met de boodschap: “ga de fuck wat doen voor jezelf”.

Josbros gooit in 2014 samen met producers J’dicious en They Fit hoge ogen met de André Kuipers MP. Als jong talent wordt er veel van hem verwacht, maar Jos laat nog even op zich wachten. We maken daarom een sprong naar 2017. Jos tekent bij Noah’s Ark en brengt '100 100 100' uit, de treffende eerste single van de Niet Meer The Same EP. Hierop rapt hij over zijn struggles van de afgelopen jaren: “Aura was een pici negatief, ik voel me Negativ want ik wou ermee stoppen”. Josbros is gelukkig niet gestopt, alleen broedde hij lang op deze EP.

Sterke visie

Nadat hij afstudeerde aan de Herman Brood Academie en zijn vaste producers niet meer zo vaak ziet, wordt hij zijn eigen producer: Jos Blaze (nu Blazehoven). Hij leert zichzelf pianospelen, beats tikken en begint met het neerzetten van zijn nieuwe eigen sound. “Ik heb al die tijd zoveel muziek gemaakt”, begint Jos, “na die jaren heb ik nu de juiste sound, saus, delivery en onderwerpkeuzes gevonden. Ik heb gewoon alles unlocked wat ik in m’n hoofd geschetst had. Ook wat ik nu wil doen en waar ik naartoe wil. Dit helpt me heel erg met schrijven en keuzes maken.”

Dat Jos zijn visie duidelijk gevonden heeft, komt sterk naar voren als hij over het maakproces van ’Hel Op Aarde‘ vertelt. “Deze track heeft gewoon zes beats gehad. Ik heb de teksten eerst op ’hell on earth‘ (de instrumental van de gelijknamige track van Mobb Deep) getapet, daarna heeft David van Dijk een beat voor deze track getikt, daarna heb ik die geflipt, heeft David er nog een geflipt, toen heeft Yung Felix er twee beats onder getikt en daarna pas is de laatste beat gekomen die ik uiteindelijk zelf heb geproduceerd”.

Producer Blazehoven

Dat het produceren van tracks hem goed afgaat, blijkt wel uit de zes eigen producties op de EP. De andere drie tracks zijn geproduceerd door oud HBA’er Jereezy en labelgenoot Yung Felix. Dit staat sterk in lijn met de visie van Jos op deze EP. Er is namelijk interactie tussen beat en tekst. Het verhaal dat hij wil vertellen, vertelt hij door middel van meerdere lagen. Een best perfectionistische aanpak: “Als ik eenmaal het concept heb en die pokoes, dan moet het allemaal precies kloppen zoals ik het in m’n hoofd heb en dan blijf ik werken totdat het is waar ik het wil hebben”.

Wanneer we op zijn producer-kant doorvragen, blijkt dat hij bewust is van deze interactie en meer wil zijn dan alleen een beatmaker. Jos laat zien dat hij allround is geworden als artiest en zo zijn visie zo clean mogelijk kan vertalen. Hij bewaakt een concept en is een producer die met zijn beats, tekst en de interactie tussen die twee, mindgames probeert te spelen met de luisteraar. “Op ’Voor De Prijs‘ breek ik het verwachtingspatroon van de luisteraar”, weet Jos, “door iets te doen wat de luisteraar niet van me gewend is. Ik doe in dat nummer juist niks geks met m’n flow of rijmuitgang, maar omdat ik wel een beetje die reputatie heb, doorbreek ik het patroon juist. Mensen denken: wanneer gaat die switch komen? Hij switcht niet, hij switcht niet, hij switcht niet!

Volwassen worden

Jos is niet alleen muzikaal gegroeid, dit ging hand in hand met het volwassen worden van hemzelf: “De EP gaat eigenlijk over dat ik nog steeds dezelfde persoon ben die ik altijd ben geweest, maar de manier waarop ik naar dingen kijk, is helemaal veranderd”. Dit hoor je ook in de titeltrack, waar hij vertelt dat hij ondanks de tegenslagen hard werkt aan zijn toekomst, niet meer op de straat hangt en zijn moeder vertelt dat hij aan het opgroeien is. “Mensen kennen mij nog als die guy van André Kuipers die alleen maar over jonko’s rapt. Ik wil laten zien dat er more-to-me is, mensen die mij in die tijd kenden, wisten al dat het niet alleen maar om die shit draait.”.

Nu vertelt Jos dit ook aan zijn luisteraars. Het leven van een rapper gaat niet alleen maar over rozen (of geld, status, vrouwen, etc.), maar betekent voor Jos ook hard werken aan je toekomst en daar eerlijk in blijven. Een motiverende boodschap voor zijn jonge adolescente luisteraars die waarschijnlijk in dezelfde fase van het leven zitten. “Ik hoop dat heel veel mensen die mijn oude shit tof vonden en inmiddels ook weer een aantal jaar ouder zijn, kunnen meegroeien met mij. Ik denk dat dat wel een mooi iets is, dat vind ik ook zo dope eraan.”