Op het krijtbord naast de ingang van de Podiumkas prijkt in grote letters ‘Uitverkocht!’: dat belooft wat voor de tweede hiphopvrijdagavond van Festival Tweetakt. Vanavond staan naast lokaal talent Dico & Arrah en D Jozey, ook ANBU uit Venlo, de Brabantse Pietju Bell en Amsterdammer Ray Fuego op het podium.

Tijdens de eerste twee acts moet dat ‘Uitverkocht!’ zich nog wel een beetje waar zien te maken. Als Dico & Arrah enthousiast het podium op springen en ‘Waar is dat feestje?’ schreeuwen, kan het publiek helaas nog niet volmondig ‘Hier!’ antwoorden. Desondanks geven de twee jonge talenten van Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland een aardig showtje weg. Na hun set is het de beurt aan D Jozey, die in 2016 de Utrechtse Boks Awards won. D Jozey werkt zich vlot door zijn korte set met "versgeschreven bars" heen. De Utrechters zijn een goed opwarmertje voor rest van de avond.

Dico & Arrah

D Jozey

ANBU

Langzaamaan stroomt de kas steeds voller met bucket hats, petjes en tracksuits. Voordat de mannen van ANBU het podium opkomen, trilt '99 Luftballons' van Nena uit de speakers over de hoofden van een opvallend jong publiek. ANBU opent hun set met ‘Barkie Op Zak’ van hun debuutalbum Het Zonnige Zuiden uit 2016. De hele zaal staat inmiddels stampvol en kan alles woord voor woord mee rappen, terwijl ze ondertussen keihard cirkelpitten. ANBU-member Jiri11 is naast rappen ook niet vies van een beetje zingen zoals hij laat horen in het catchy chorus van ‘Vannacht Is De Stad Van Mij’. De energie van het publiek stuitert letterlijk alle kanten op, vooral wanneer de track 'Gang Gang' wordt ingezet. Deze schreef ANBU samen met Kempi en Victoire. Als een paar mannen van ANBU na de show in de kas staan, vraagt het publiek ze dan ook gretig om foto’s om na te kunnen genieten van hun high.

Pietju Bell

Pietju Bell treedt in een iets minder drukke, maar daarom niet minder uitbundige, Podiumkas op. Hij opent zijn set met 'Pastos', waarbij het publiek het refrein "P A S T O S!" niet vergeet met hem mee te schreeuwen. Dan stapt bezoeker Thijs ineens het podium op, hij krijgt prompt de mic van Pietju en merkt dat het best een uitdaging is om zijn raptempo bij te houden. Wanneer de track 'Gelukszoekers' begint, instrueert Pietju het publiek om te zakken. “Wowzers, wowzers, wowzers”, zegt Pietju meerdere keren, volgens hem gaat de kas nog niet los genoeg en moeten ze hem laten zien dat ze geen pussies zijn. Dat laat het publiek zich geen tweede keer vertellen en even later staat Pietju tevreden in het midden van de circkelpit. Dat Pietju beschikt over een razendsnelle flow hoor je op tracks 'Blacka Bracka Jakka' en 'Als Je Wist Dan Je Weet'.

Pietju Bell

Pietju Bell

Ray Fuego

Ray Fuego moest op 15 maart zijn show in EKKO helaas afzeggen vanwege een optreden op SXSW, maar is er nu gelukkig wel. Iets later dan gepland rent hij het podium op. “Ik ben een beetje panja”, zegt Ray terwijl hij door zijn zonnebril naar het publiek kijkt, “maar volgens mij is iedereen dat hier!”. De tracks 'Bad September' en 'Houthakker' van zijn nieuwe album Zwart volgen elkaar op. Het is beduidend minder druk dan bij ANBU en Pietju Bell, toch knalt Ray zijn tracks er energiek uit en het publiek lijkt nog even hyper te zijn als aan het begin van de avond. "Ik ben Ray Fuego en ik vind alles kut!", aldus Ray voorafgaand aan de track 'Kut'. Zijn show was allesbehalve.

 

Gezien: ANBU, Pietju Bell, Ray Fuego, D Jozey en Dico & Arrah, vrijdag 6 april  @ Festival Tweetakt 

ANBU

ANBU

ANBU

Pietju Bell

Ray Fuego

Ray Fuego