Valour Up Twice legt na acht jaar het bijltje erbij neer

Vic Willems: “Na acht jaar samen spelen zijn wij toe aan iets nieuws”

Tekst: Edward Browne / Foto: facebook-pagina Valour Up Twice ,

Het hoge woord is eruit: de half-Utrechtse band Valour Up Twice stopt. Ze zijn toe aan iets anders. Mede vanwege de verschillende plannen van de bandleden is besloten om er na acht jaar spelen een punt achter te zetten.

Dat Valour Up Twice stopt is niet vanwege een gebrek aan ambitie. Frontman Vic Willems geeft aan dat de directe aanleiding is dat “onze gitarist Paul op reis gaat. En spelen met een invaller, dat vinden wij niks.”

Daarnaast biedt dit ook de mogelijkheid om meer te kunnen werken aan zijprojecten. Zo werd Willems afgelopen maand gekozen als winnaar van de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. Hierop volgde al snel een verbintenis bij boekingskantoor Agents After All en een live-optreden op de nationale televisie. Het woord zijproject lijkt dus eigenlijk al niet meer te gelden en de weg ligt dan ook open voor hem om zich verder te ontwikkelen en te werken aan zijn solocarrière. Of zoals de band zelf na het winnen van De Grote Prijs al aangaf: “Valour Up Twice is voortaan 'dat andere project van Vic Willems’ in plaats van andersom.”

Toch komt het einde van de band voor velen als een verrassing. Zo verscheen afgelopen november nog de EP Skin, die een energieker en rauwer geluid liet horen ten opzichte van de sfeervolle, gelaagde songs van debuutalbum Reap / Sow uit begin 2015. Op dat moment leek er nog geen sprake te zijn van stoppen. Was deze EP bedoeld als afscheid? Willems geeft aan van niet: “De EP stond al enige tijd gepland, maar is hiermee wel het laatste werk dat de band uit zal brengen.’’

Tot een abrupt einde komt het echter zeker niet. Zo is er inmiddels een aantal afscheidsshows aangekondigd, waaronder één in ACU. Het plan voor deze shows is volgens Willems is om “lange sets en een soort chronologische doorsnede van ons materiaal te gaan spelen. Waaronder nummers van de eerste EP en een aantal onlangs geschreven nummers.”

In de toekomst kun je de bandleden mogelijk nog wel samen op het podium zien. Als vrienden spelen zij namelijk graag met elkaar en dit willen zij blijven doen. Wel zal dit vermoedelijk iets compleet anders worden en ook onder een andere naam. Veel duidelijkheid is hier nog niet over. Volgens Willems kan dit nog vele kanten op gaan: “We vinden funk en soul bijvoorbeeld allemaal heel gaaf, maar het zou juist ook meer iets theatraal of verhalend kunnen worden, een beetje de Talking Heads kant op.”

Te zien: eindshows Valour Up Twice:
14 januari: Deurne
20 januari: ACU - Utrecht
4 februari: Holy Cow - Schijndel
10 februari: Altstadt (/w Donnerwetter) - Eindhoven
17 februari: W2 - Den Bosch