Afgelopen zondagmiddag werd in Café de Stad oud met nieuw gecombineerd. Tijdens de derde editie van ‘Onder Invloed presenteert’ was het de beurt aan twee muzikanten van eigen bodem: awkward i en Helge. Bij dit project van Matthijs van der Ven spelen artiesten eigen werk afgewisseld met covers van hun voorbeelden. Het beloofde een mooie gevarieerde muzikale middag te worden. Kortom, genoeg reden voor ons om er bij te zijn.

In café de Stad is het gezellig druk als Helge als eerste het kleine podium (met groot karakter) betreedt. Helge is film- en theatercomponist en de mannelijke helft van Miss Molly & Me (waarmee hij de wereld rond toerde). Zijn filmmuziek voor de Nederlandse jeugdfilm Kauwboy leverde hem in 2012 een Gouden Kalf op. De ervaren liedjesschrijver treedt nu voor het eerst naar buiten met een soloplaat.

Veel van Helge’s nummers worden zonder aankondiging ingezet en als luisteraar heb je geen keuze: je moet je mee laten nemen door Helge’s intieme luisterliedjes. Hij zingt loepzuiver en raakt je met elke noot. Het derde nummer staat op het album dat 16 april uitkomt en heeft hij nooit eerder voor publiek gespeeld. “Ik ga het maar gewoon proberen”, zegt hij. Maar het indekken is niet nodig; hij zingt met ongekende beheersing en je gelooft elk woord dat hij zingt. Zijn soloplaat zal de titel ‘The Days of Young Petty Davis’ dragen en verwijst naar Neil Young, Tom Petty en Miles Davis, artiesten waar Helge mee is opgegroeid en waardoor hij zich laat inspireren. Helge komt met een mooie afwisseling van nieuwe nummers, Youngs ‘Needle and the Damage’s Done’ en ‘illegale covers’ van zijn eigen Miss Molly & Me en sluit af met wat hij ‘jeugdsentiment’ noemt: ‘Jeremy’ van Pearl Jam.

Djurre de Haan, alias awkward i, komt na de zomer met zijn derde album ‘KYD’. De titel van de plaat is een knipoog naar het Engelse woord ‘kid’ en verwijst naar zijn onverwachtse vaderschap en gebeurtenissen waardoor je je weer als een klein kind voelt. Naast zijn (nog) onuitgebrachte nummers en favoriete covers, speelt hij ook oudere nummers zoals ‘Road is Rock’. Natuurlijk ontbreekt ‘Happiest man at your funeral’, de soundtrack van de Nederlandse film ‘Aanmodderfakker’ waar hij een Gouden Kalf voor ontving, niet in zijn repertoire van de middag.

Naast eigen muziek speelt hij ook nummers van Randy Newman, Townes van Zandt en Blaze Foley. Dat awkward i inspiratie haalt uit deze namen hoor je terug in zijn eigen werk, waar  invloeden van folk en country in terug te horen zijn. Met korte anekdotes over zijn muziek weet De Haan het publiek meerdere malen aan lachen te krijgen. Maar dat kroegbaas Egbert Aben net tijdens zijn songtekst ‘crawl back into you cave’ verdween in het luik in de grond om een fust te verwisselen was toch echt niet ingestudeerd.

Met zijn muziek vertelt awkward i gecompliceerde verhalen op een luchtige toon. Zo gaat het nummer ‘Easy’ over ‘iets moeilijks’ en weet hij te boeien met intelligente melodieën. Niemand had er dan ook bezwaar tegen toen hij wat extra nummers wilde spelen.


Gezien: Onder invloed met Helge en awkward i, zondag 19 februari 2017 @ Café de Stad