Als je 45ACIDBABIES nog niet gezien hebt, heb je er wel van gehoord. Hun live-reputatie is berucht. Ze grijpen alle kansen om het podium te bestijgen en zijn één van de beloftes voor 2017. Zorgde dit ervoor dat zij zonder een enkele release op hun naam de show ruim een week uitverkochten? De dag voor de show kondigt de band de release van hun nieuwe single aan. En welke plek is hier nou beter voor dan een thuiswedstrijd in het vuige ACU? Het Universumpje mag het voorprogramma verzorgen. Eén ding is zeker, het wordt een warme avond!

Het Universumpje is, zo blijkt al gauw, een perfect voorprogramma. Ruige, authentieke, maar ook vrolijke muziek voert de boventoon. De band bestaat voor het overgrote deel uit ‘de mannen van Eefje de Visser’. De zangpartijen worden verzorgd door Jacob van de Water, op gitaar vinden we Merijn van de Wijdeven en Nicky Hustinx zit achter het drumstel. Het vierde lid, bassist Gijs Loots, kan je herkennen uit Bombay. Deze laatste man lijkt zijn eigen woeste schittermomentjes te pakken op het podium en heeft alle ruimte om zich letterlijk mee te laten voeren met de muziek. De heren op de linkerkant van het podium hebben deze luxe niet. “Moeten we iets doen aan de situatie waarin we tegen elkaar aanbotsen?” vraagt zanger Van de Water, die ook gitaar speelt en hierdoor de andere gitarist soms in de weg zit. Natuurlijk doen ze dit niet, want ja, die ruimte is er gewoon niet. 

De band lijkt oprecht veel plezier te hebben. Ze lachen bemoedigend naar elkaar en als er iets mis gaat bij het nummer ‘Tandenloze Leeuwendeel’ lijken ze daar de lol wel van in te zien. De Nederlandse poëtische doch droge teksten komen goed tot hun recht door de nonchalante manier waarop ze gezongen worden in combinatie met de zware stonerrock gitaren. Het zijn sterke, humoristische nummers die een glimlach op het gezicht van het publiek toveren, en bij ‘Groene Bananen’ ook bijna een pit. 

Nu de zaal wat graden warmer is, wordt iedereen natuurlijk nieuwsgierig naar de nieuwe single ‘Problems’ van electropunk band 45ACIDBABIES. De speelsheid van de muziek is verder doorgetrokken, er is een lichtgevend babyhoofd en er hangen toegetakelde poppen aan het plafond. De verschijning van de bandleden is opmerkelijk; roze haar, fel gekleurde trainingsjackies en blote basten. Om de babies kun je niet heen. Frontvrouw Sophia de Geus lijkt soms in extase te zijn als ze met haar grote ogen naar boven kijkt en haar armen in de lucht houdt. Haar stem, die ze soms echt als instrument gebruikt met de synths, tilt de nummers naar het volgende niveau. In het nummer ‘oOOOo’ is goed te horen hoe creatief ze met haar stem omspringt als de hoge spokerige tonen door de ruimte resoneren. Samen met het spel van Daniel Brem, Giorgio Paquay en Marnix Wolmink knalt de muziek van het podium af en blijft niets gespaard, ook het drumpad niet. Deze sneuvelt bij ‘45AB’, maar lijkt het tegen het einde van de show weer te doen. 

Naast de van Soundcloud bekende nummers ‘Vamos’, ‘oOOOo’ en ‘Just in Rot’, wordt ook de nieuwe single met overtuiging gespeeld. Het nummer ‘Problems’, geproduceerd door Simon Akkermans, heeft een erg volwassen geluid. Er is een mooie opbouw. Waar het begint met een rustige cha-cha-cha en een aanstekelijk baslijntje, eindigt het in een razernij vol alien-geluiden die De Geus veroorzaakt door aan de knoppen te draaien. Hierna is het toch echt tijd om te dansen volgens de band. We worden vriendelijk verzocht “helemaal naar de klote te gaan”. Na het horen van een stadiontoeter lijkt het publiek de hint te snappen en ontstaat er een grote pit. Een pit die de band dubbel en dwars verdient. De eerste veelbelovende stap van de clubtour door Nederland waar zij nog andere singles zullen releasen. Zet je maar schrap. 

Gezien: 45ACIDBABIES en Het Universumpje, woensdag 15 februari 2017 @ ACU, Utrecht