Klangstof is één van de veelbelovende bands die het in het buitenland bijna beter doet dan in ons eigen land. De band stond al op Lowlands, maar niet iedere Nederlandse band brengt zijn debuut uit bij een Amerikaans platenlabel, doet een Europese tour met Jagwar Ma of speelt op het grote Coachella festival in Californië. Zaterdag 11 februari stonden ze echter nog gewoon in Velvet Music Amersfoort.

Eigenlijk wilde hij Klangstof al tijdens Record Store Day 2016 laten spelen, vertelde Velvet Amersfoort-eigenaar Martijn Drenth voorafgaand aan het optreden. Toen had de band echter al andere verplichtingen. Maar tien maanden later is er wel ruimte in de agenda. Op weg naar een optreden tijdens festival Grasnapolsky stopt de band even in Amersfoort. Sinds die vorige Record Store Day  is er behoorlijk veel gebeurd voor de band rond Koen van de Wardt. Ze speelden op Lowlands en Into The Great Wide Open, brachten in september het debuutalbum Close Eyes To Exit uit en werden als eerste Nederlandse band ooit geboekt voor het gerenommeerde Coachella festival. En over een aantal dagen staan ze in TivoliVredenburg in een uitverkochte Ronda.

Maar vanmiddag staan ze nog gewoon in een volle platenzaak in Amersfoort. En ze hebben er zin in. Tijdens de soundcheck maken Van de Wardt en zijn bandleden grapjes met elkaar en met de geluidsman. Ook tijdens het latere optreden zien we iets van de jeugdige baldadigheid van het viertal. Het instore-optreden van vanmiddag is geen uitgeklede versie van een reguliere show: de band speelt met volledige set-up van drums, drie synthesizers en gitaren. Ze hoeven zich dan ook niet in te houden.

De nummers beginnen over het algemeen rustig en bouwen dan op naar een climax met harde gitaren, soundeffecten en vervreemdende synthesizertonen. Doordat ze zo ongeveer alle spullen hebben uitgeladen is er in het intieme Velvet alle ruimte voor de pittige eindes. Dat de band goede zin heeft blijkt ook uit het feit dat Van de Wardts mede-muzikanten hem in afsluiter ‘Amansworld’ niet aan zijn gitaarsolo laten beginnen, door het laatste couplet langer dan normaal te herhalen. Maar na een klein half uur komt er toch een einde aan een set waarin Klangstof een mooie dwarsdoorsnede van het debuutalbum heeft laten horen. Festival Grasnapolsky wacht immers nog.