3voor12 Utrecht tipt, week 7

Spinvis / Erny Green / verborgenBende / DOOMSTAD / Dice / I’m With Stupid / Onder Invloed

Redactie 3voor12 Utrecht ,

De Utrechtse concertweek begint goed met uitverkochte optredens van 45ACIDBABIES in ACU en Klangstof in de Pandora van TivoliVredenburg. Die hoeven we in ieder geval niet meer te tippen. Wat er nog meer te doen is op de Utrechtse podia - en waar als het goed is nog wel kaartjes voor zijn - lees je hieronder.

Wie: Spinvis
Wat: première Trein, Vuur, Dageraad
Wanneer:
 donderdag 16 februari 2017 (20.00 uur)
Waar: Stadsschouwburg Utrecht
Schade: € 15

“Ik wilde eigenlijk iets vierkants, abstracts maken”, vertelde Spinvis vorige week tegen onze collega’s van 3voor12. Maar vierkant is zijn nieuwe single ‘Hallo Maandag’ niet geworden. Het nummer staat op zijn nieuwe album Trein, Vuur, Dageraad dat op 28 april verschijnt. Op donderdag 16 februari gaat zijn nieuwe programma in première in de Stadsschouwburg in Utrecht. Een vijfkoppig muzikaal gezelschap speelt behalve veel nieuw werk ook bekende liedjes uit de Spinvis-schatkist, maar dan wel voorzien van gloednieuwe arrangementen met knisperende elektronica, trefzekere percussie en gloedvolle strijkers.

Wie: Erny Green
Wat: Utrechtse troubadour
Wanneer:
 vrijdag 17 februari 2017 (17.00 uur)
Waar: Plato Utrecht
Schade: gratis

Pheromones heet het nieuwe album van Erny Green. Over die plaat schreef onze recensent Niels Spinhoven: “Muzikaal laveert Green met bandmaat en mede-songschrijver Thijs Heij in tien nummers behendig tussen beatleske folk, klassieke testosteronrock en warme americana.” De bezoekers van de nieuwjaarsduik-editie van onze Club 3voor12 Utrecht hebben al gehoord dat die nummers live ook heel goed klinken. Vrijdag presenteert Green de nieuwe plaat in Plato.

Wie: verborgenBende + Van Piekeren
Wat:  te groot voor de kleinkunst, te klein voor een Big Band
Wanneer:
 vrijdag 17 februari 2017 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 8

De verborgenBende is een los-vast muziekcollectief van zo'n vijftien man dat te groot is voor de kleinkunst, maar te klein voor een Big Band. In de afgelopen jaren heeft verborgenBende zich in en rondom Utrecht ontwikkeld van rockende gitaren, via een tekst om over na te denken, tot toeters, bellen en accordeons. In 2014 bracht het gezelschap de eerste EP Sorry voor de Rotzooi uit en eind vorig jaar volgde de single ‘Focus’. Op vrijdag 17 februari 2017 presenteert de bende in De Helling het debuutalbum Allemaal Leuk en Aardig. Support komt van de Utregticana van Van Piekeren.
 

Wie: DOOMSTAD: Steak Number Eight, Dool, Obese
Wat: black metal, doom, sludge, stoner
Wanneer:
 vrijdag 17 februari 2017 (19.30 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 11

Vrijdag presenteren EKKO en Never Mind The Hype het nieuwe concept DOOMSTAD omdat Utrecht, zoals ze zelf zeggen, “zo nu en dan nog wel wat rauwe energie en hellevuur kan gebruiken.” Op DOOMSTAD krijg je dan ook muziek van het loodzware en pikdonkere soort. Black metal, doom, sludge, stoner, drone... zolang het maar hard, intens en hypnotiserend is. “Vanaf dit jaar zullen de klokken van de Dom oorverdovend luiden.” De eerste editie begint meteen goed met de doomrock van het Belgische Steak Number EightDOOL (sludge en rock van de nieuwe band van Ryanne van Dorst) en het Utrechtse Obese (stoner/sludge/doom). DOOL speelt overigens  nummers van het debuutalbum dat deze vrijdag verschijnt.

Wie: Cherry Glazerr / EKKAH / Felix Pallas / Laurel / PAULi. / Tom Grennan
Wat: DICE #3
Wanneer:
 zaterdag 18 februari 2017 (18.45 uur deur open)
Waar: TivoliVredenburg
Schade: € 15

Internationale, opkomende bands een kans geven om op Nederlandse bodem (in Utrecht) hun debuut te maken, dat is waar showcase-avond DICE voor staat. In de Pandora en de foyer kun je elke keer kennismaken met zes nieuwe acts. Op de derde editie van DICE staan Cherry Glazerr (garagepop/alt-rock), EKKAH (soulvolle pop), Felix Pallas (donkere pop), Laurel (verleidelijke pop met subtiele elektronica en hiphopbeats), PAULi. (R&B-pop) en Tom Grennan (indie/folkpop).

Wie: I’m With Stupid
Wat: reggae, rock en dub
Wanneer:
 zaterdag 18 februari 2017 (20.00 uur)
Waar: Stathe
Schade: gratis

De winter lijkt al weer voorbij en dat is goed nieuws voor I’m With Stupid. De Utrechtse reggae-/rockband presenteert zaterdag namelijk zijn nieuwe EP, en dat wordt waarschijnlijk weer een feestje met veel reggae vibes, af en toe wat rock en vooral veel dansen.


 

 


 

 

 

Wie: Helge + awkard i
Wat: Onder Invloed @ café De Stad
Wanneer:
 zondag 19 februari 2017 (14.00 uur deur open)
Waar: café De Stad
Schade: € 9

Onder Invloed is het project waarbij muzikanten werk van hun voorbeelden coveren. In oktober 2016 startte initiatiefnemer Matthijs van der Ven met een reeks concerten in Café de Stad. Zondagmiddag 19 februari is de derde editie van ‘Onder Invloed presenteert’ met optredens van awkward i en Helge. Beide gelauwerde muzikanten én filmcomponisten spelen een mix van (nieuw) eigen werk en covers. Akward i speelt onder andere nummers van zijn derde album ‘KYD’ dat in het najaar verschijnt bij Excelsior Recordings. Helge Slikkers eerste solo-album heet The Days Of Young Petty Davis (de titel verwijst naar zijn invloeden Neil Young, Tom Petty en Miles Davis) en het verschijnt al op 16 april.