Smeerboel Festival 2016: terug naar de roots?

Een succesvolle en zonnige editie van de smerigste speeltuin voor volwassenen

Tekst: Lane Reckman / Foto’s: Jerry van Vliet ,

Een zonovergoten zaterdag en wederom een uitverkochte editie van Smeerboel festival, voor velen toch wel een beetje dé afsluiter van het festivalseizoen. Hoewel men 'naar Smeerboel niet voor de line-up gaat', en het festival elk jaar weer een speeltuin voor volwassenen blijk te zijn, is er dit jaar toch een kleine verandering in de programmering. Terug naar de roots van een elektronisch festival, kunnen we misschien wel zeggen. De podia van TivoliVredenburg en EKKO hebben plaatsgemaakt voor Nachtcollege en Weiter. De enige live-band die nu nog op de line-up staat is De Tante Joke Karaoke Band. Wellicht is deze verandering ingegeven door het feit dat de Techno-stage vorig jaar overduidelijk het drukst bezocht was, en de tent van TivoliVredenburg vaak maar half vol stond. Wij gingen afgelopen zaterdag samen met tienduizend andere bezoekers over de brug naar de Grasweide in Papendorp, om te kijken hoe deze verandering in programmering zou uitpakken. Aan het weer zou het in ieder geval niet liggen.

De zon doet de Grasweide in Papendorp zeker goed. Om een uur of drie staat er al een stevige rij, en is het lekker druk op het terrein. Vanzelfsprekend zijn de open podia dan in het voordeel. Zo ook de gloednieuwe Nachtcollege-stage, die verdacht veel weg heeft van de oude House-stage met zijn houten aankleding. Nachtcollege kennen we van de populaire feesten door heel het land, vooral bekend bij een iets jonger publiek. Wellicht vanwege de naam die kersverse studenten aantrekt, of vanwege het feit dat de programmering niet al te ingewikkeld is. Ook op Smeerboel kunnen we de hele dag genieten van eenvoudige house-tunes, onder het genot van een biertje. Voor Wouter S. is het een thuiswedstrijd. Hij knalt de ene powerhouse drop na de andere erin, precies op het goede moment. Handjes in de lucht, wat gejoel hier en daar. Het is geen hogere wiskunde wat hij vandaag doet, maar samen met de zon klaart hij de klus. Prunk kan gezien worden als een van de meest belangrijke artiesten in de Nederlandse deephouse scene. Hij heeft een herkenbare sound: deephouse met disco-invloeden en veel vocals. Het publiek neemt het maar al te graag voor lief dat hij naar eigen zeggen “minder vlakke muziek” draait dan andere dj's.

Kölsch @ Nachtcollege stage bij Smeerboel

Kölsch @ Nachtcollege stage bij Smeerboel

"De Voorn!”, roept iemand enthousiast uit het publiek zodra Joris Voorn achter de draaitafels stapt. Ja deze man kennen we wel, en hij kent Smeerboel. Twee jaar geleden stond hij nog op de Techno-stage, en dit jaar bij Nachtcollege. Dat laat zien dat De Voorn van alle markten thuis is. Aangepast op zijn publiek en de stage, laat hij zien dat hij zijn eigen house-stijl heeft die neigt naar Detroit techno. Het is intussen donker en bomvol bij de Nachtcollege-stage. Aan de Deense Kölsch de eer om de dag af te sluiten, en terecht. Kölsch is een biermerk uit Keulen, maar ook de achternaam en artiestennaam van Rune Reilly Kölsch die in 2003 doorbrak als Rune RK met 'Calabria'. Iets totaal ander dan de subtiele, melancholische tracks die Kölsch tegenwoordig maakt. Toch is duidelijk dat het publiek 'hits' als 'Opa', 'Loreley' en 'Goldfish' kent. Door het zonnige weer blijft het eigenlijk heel de dag vrij rustig in de Techno-tent. Het zweet komt net als andere jaren van het dak naar beneden druppelen. Hoewel bij de Nachtcollege-stage nog soepel gedanst kan worden is daar in de Techno-tent al vroeg geen sprake meer van, ondanks een line-up waar menig techno-liefhebber u tegen zegt. Onder andere ROD - het alterego van Benny Rodrigues - en TommyFourSeven's techno met een electro randje warmen het publiek langzaam nog een graad of drie extra op. Bij afsluiter AnD trillen de palen van de Techno-stage bijna helemaal van hun plaats.

DJ Rush @ Techno tent bij Smeerboel

DJ Rush @ Techno tent bij Smeerboel

Olivier Weiter is met zijn eigen stage nieuw op Smeerboel, maar dit is zeker geen nieuw fenomeen. Samen met Arjuna Schiks, Miss Melera en Eelke Kleijn vormt hij immers het DJ-collectief Before.Now.After. De vogel van Weiter die als toegangspoort dient op het festival, is ook te zien op de gezamenlijke plaat die uitkwam in december 2015. Weiter, Arjuna Schiks en Miss Melera leveren een kenmerkende sound van zwevende, vrolijke, zomerse house die ook terug te zien is bij de overige acts die vandaag op de Weiter-stage mogen shinen. De Weiter-stage is een klein, gemoedelijk stukje paradijs voor liefhebbers van alles wat zich tussen house en techno bevindt. Het is er dan ook heel de dag overvol en de zwevende melodieën nemen het publiek mee tot de zon ondergaat.

Smeerboel wordt ook wel 'een speeltuin voor volwassenen' genoemd en ook dit jaar kun je weer hakken in de Hakbak, hossen bij Los! (gehost door Desperados Crazytown), jodelen in de Wunderbar en je moed testen in de Moed-winkel, waar je in ruil voor moed een item kunt kopen. Ook kun je genieten van tafeltennis, verf, glitters, henna, jacuzzi's en zwembadjes, à la 'Ik Hou Van Holland' je verjaardag vieren, al je Smeerboel-zonden opbiechten, ondertussen een biertje drinken bij de Bijzondere Bieren Bar en dit alles vastleggen bij De Jongen van de Photobooth. En als dit je nog niet gek genoeg is, dan is er altijd nog de hitgarantie van Singelfeestje, dit jaar aangevuld door de Tante Joke Karaoke Band. Schaamteloos kun je je diepste guilty pleasure meezingen. Op de line-up miste wij nog wel een andere succesformule: Fluff Disco. Maar zodra je de goede Dixi te pakken hebt kom je er misschien achter waar die fijne plaatjes vandaan komen die je kunt horen tijdens het plassen ...

Naar Smeerboel gaan we dus nog steeds niet voor de line-up. Maar gezellig was het wel. Smerig gezellig.


Gezien: Smeerboel 2016, zaterdag 10 september 2016 @ Grasweide Papendorp