Melonhead is dé nieuwe britgrunge band van Utrecht. Bestaande uit Grenadeers-zanger Siep van Rijswijk, bassist Alec Todd, drummer Boris Manintveld en Michiel Kemper op gitaar. Afgelopen zomer namen ze een EP op, nu zijn ze druk bezig met het uitbrengen van hun muziek. Nog een kleine maand en deze kersverse band treedt op in café Stathe. Wij zochten alvast uit waarom je Melonhead niet wil missen.

Tijdens een warme zomeravond zitten Boris Manintveld, Alec Todd en Siep van Rijswijk met een biertje op de stoep naast dB's. Melonhead zit midden in het proces van het uitbrengen van hun EP dat My Favorite Record gaat heten. Nogal een moeilijk proces, zo blijkt. Manintveld: “Er zijn tegenwoordig weinig mensen die je zomaar onder hun hoede nemen. Maar wanneer er iets fout gaat, is het wel makkelijker op te lossen omdat je alles zelf doet.” De band vindt het fijn om de touwtjes in eigen handen te houden. De officiële EP-presentatie is tijdens Melonfest: een feest dat de band in hun Hilversumse oefenruimte geeft. De buzz begint nu echt te komen.

Om de band bij elkaar te krijgen, nodigde Van Rijswijk een paar vrienden uit onder het mom ‘ik zeg niet wat we gaan doen, maar neem je basgitaar en drumstokken mee’. “Die avond zei ik op een gegeven moment ‘kom, we gaan’. Ik had van tevoren een oefenruimte bij dB’s geboekt en eenmaal daar vertelde ik pas dat ik liedjes had geschreven en dat we die gingen uitproberen,” grijnst Van Rijswijk.

Op het stoepje bij dB’s wordt veel gegrapt. Bekenden die langslopen worden enthousiast begroet. Het was altijd gezellig in de studio, maar er werd serieus gewerkt, benadrukt de band. Volgens Todd is de band tijdens het opnameproces echt naar elkaar gegroeid. Vlak voor ze de studio in gingen, kwam er een nieuwe gitarist bij. “Toen we met de opnames begonnen, waren we eigenlijk een hele nieuwe band. Hij moest in de studio de solo’s nog uitzoeken,” vertelt Van Rijswijk. Op het album speelt Seb Dokman van Paceshifters trouwens ook een solo.

Oasis heeft een grote invloed op de band. Niet alleen qua muziek, maar ook qua uitstraling. “Omdat Oasis vaak zei dat ze de beste band ter wereld zijn, gaan ze er ook in geloven,” zegt Van Rijswijk. “Net zoals wij in onze nummers geloven, maar dat is logisch omdat we ze zelf hebben gemaakt.” Volgens Manintveld is een beetje bluffen aan het begin een goede taktiek: “Anders denkt iedereen aan het begin al dat het niks is. Maar uiteindelijk moet je je bewijzen met je show,” besluit hij. Hij heeft het niet van een vreemde. “Mijn vader speelde vroeger ook in een band en die werd eens geïnterviewd en zij vertelden dat ze in Amerika hadden getourd. Er was nog geen internet, dus je kon het moeilijk checken, maar ze kregen daardoor wel veel exposure."

Melonhead heeft al redelijk wat shows staan voor de release. “We hebben hard gewerkt en hebben nu een basis om op te treden,” zegt Van Rijswijk. “Een deel van de nummers die we live spelen staat trouwens niet op de EP, die komt op een andere release.” De eerste show is in café Stathe, een thuiswedstrijd voor de Utrechters. En volgens Melonhead wordt het een groot feest.


Te zien: Melonhead, zaterdag 1 oktober 2016 @ Café Stathe, Utrecht