EP opnames 45ACIDBABIES: "Ik begon blanco toen ik hier binnenkwam en nu is er chaos in mijn hoofd"

De band maakt zich klaar voor een druk najaar

Tekst: Wies van der Heyden / Foto’s: Hannah Jacobs ,

Met de opnames van hun debuut-EP amper achter de rug maakt 45ACIDBABIES zich klaar voor een druk najaar. Ze touren mee met de Popronde en stonden in een uitverkocht Paradiso, als voorprogramma van John Coffey. En niet te vergeten: ze moeten ook nog eens naar school: "Meneer we mogen weg toch?"

De leden van 45ACIDBABIES ploffen neer op de banken die voor een enorme tv midden tussen de opnamestudio’s staan. De afgelopen week hebben ze geleefd in de EpicRainbowUnicornStudio, in Kytopia, om hun debuut-EP op te nemen. Dit als onderdeel van het zogenoemde MASTER traject van De Coöperatie. In dit MASTER traject wordt de band begeleid naar een einddoel, in dit geval de vertaling van hun energieke live show naar een eigen sound voor hun EP. De Coöperatie koppelt de band aan een coach naar keuze die ze in het proces zodanig ondersteunt dat de muzikanten daarna zelfstandig verder kunnen. 45ACIDBABIES werd gekoppeld aan producer Simon Akkermans (Bombay, The Great Communicators), die de muzikanten begeleid heeft bij de opnames. En nu, na een volle week hard werken, zit de band moe en redelijk overdonderd aan een bakkie koffie.


"Ik begon blanco toen ik hier binnenkwam en nu is er chaos in mijn hoofd. Het was enorm leerzaam, die dagen hier. We moesten nog heel erg zoeken naar wat we wilden met deze EP. Gelukkig was hier genoeg ruimte om daarmee te experimenteren. Het werken in een studio was wennen. Het ene moment zat ik te zweten achter mijn drums en dan zit je ineens uren niks te doen. Een studio brengt ook weer nieuwe frustraties met zich mee, dat moet in goede banen geleid worden. Maar de input van de mensen hier was heel fijn", vertelt drummer Giorgio Paquay.

"Of wij dit nu ook zelfstandig kunnen doen weet ik niet", lacht gitarist Marnix Wilmink, "maar met deze EP kunnen we in ieder geval even vooruit. Ik kan niet wachten totdat ik het zelf honderd keer kan luisteren. Qua sound is het vetter geworden dan wij van tevoren hadden kunnen denken. Er zijn hier tienduizend apparaatjes, de één nog vetter dan de ander. De EP is rijker geworden dan de punky sound die we live spelen. Het is iets mellower en volwassener. Het is nog steeds wel vies, maar gecontroleerd vies."

De Coöperatie organiseert vier keer per jaar Club No Man’s Land. Een avond voor onder anderen leerlingen van de Herman Brood Academie, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Nederlandse Popacademie. Bij de editie van afgelopen februari was er een Q&A met John Coffey, waarna 45ACIDBABIES een showcase speelde. John Coffey kwam nog even kijken bij de band en zag ze blijkbaar wel zitten, want afgelopen weekend mocht 45ACIDBABIES het voorprogramma verzorgen bij de laatste paar twee shows van de Utrechtse rockband. Daarnaast komt ook de Popronde er weer aan, waarvoor ze geselecteerd zijn. O ja, en ze zitten ook nog op de Herman Brood Academie, dus hoe zit het met de lessen?

"Meneer, we mogen weg toch?", lacht zangeres Sophia de Geus. "De coördinator van onze klas werd helemaal gek van ons. Op een gegeven moment zit je nog met tien mensen in de klas. En vakken als rekenen worden 'vergeten'. De donderdag wordt vooral leuk, want dan zouden we misschien met de Popronde moeten spelen en dus veel lessen missen."


"Wanneer de EP uitkomt? Waarschijnlijk in het voorjaar van 2017. Maar daar kan nog heel erg in geschoven worden. Het gaat allemaal best snel, met het uitbrengen van de EP wachten we daarom nog even. We willen eerst ons gezicht laten zien, een naam maken. Het zou fijn zijn als mensen bij de naam 45ACIDBABIES op een gegeven moment weten over wie het gaat. En dit najaar veel feestjes bouwen. Want dat is het allermooiste van het artiestzijn: je werk is een feestje bouwen. Je bent dus altijd bij een feestje, dat is een fijne bijkomstigheid", vindt bassist Daniel Brem.

Te zien: 45ACIDBABIES, zaterdag 26 november 2016 @ NK Skateboarden 2016 Miniramp, in NUtrecht