3voor12/Utrecht tipt, week 42

Emil Landman, Eerie Wanda, Squad, De Kift + Rats on Rafts, De Utrecht Popprijs, Ramblin' Roots, God Is An Astronaut

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Met maar liefst zeven stuks hebben we ook deze week weer een hele verzameling live-tips. Vooral donderdag en zaterdag valt er erg veel te kiezen, dus echt makkelijker maken we je het misschien niet. Muzikaal zijn het wel allemaal verschillende dingen, mogelijk dat dat helpt. Veel plezier dit weekend op de Utrechtse podia!

Wie: Emil Landman + Milo Meskens
Wat: singer-songwriter terug van wereldreis
Wanneer: donderdag 20 oktober 2016 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 10

In oktober 2015 vertrok Emil Landman op een negen weken durende wereldreis, om inspiratie op te doen voor zijn nieuwe album. Landman zag van alles, van de kleinste hotelkamers tot de meest uitgestrekte weilanden en schreef daar nummers over. Na terugkeer in Nederland heeft hij die nummers opgenomen met producer Martijn Groeneveld (producer van o.a. Blaudzun en Bertolf). Op 21 oktober komt An Unexpected View officieel uit, aanstaande donderdag presenteert Landman het nieuwe album in EKKO.


Wie: Eerie Wanda + Baby Galaxy
Wat: psychedelisch en dromerig
Wanneer: donderdag 20 oktober 2016 (20.30 uur)
Waar: ACU
Schade: € 7

Eerie Wanda is de band van Marina Tadic en Jasper Vehulst, de bassist van Jacco Gardner. Tadic had in haar eentje een aantal tapes opgenomen waarop ze dromerige, psychedelische liedjes maakten. Toen Verhulst één van die tapes beluisterde was hij zo onder de indruk dat hij graag met Tadic wilde samenwerken. Dat werd Eerie Wanda. Debuutalbum Hum is een nostalgische plaat geworden met een zomerse vibe. Baby Galaxy zagen we voor het eerst als afsluiter op de release-show van het Utrechtse Lost Bear en daar maakten ze veel indruk met hun felle en met veel energie gespeelde nummers.


Wie: Squad #1: Broederliefde, Bokoesam, Jonna Fraser en Jack $hirak
Wat: hiphop
Wanneer: donderdag 20 oktober 2016 (20.30 uur)
Waar: TivoliVredenburg
Schade: € 15

Squad is de nieuwe hiphop/R&B-avond van TivoliVredenburg. Op deze eerste editie zie je Broederliefde - de jongens uit Spangen die hitlijsten domineren en festivals platspelen - maar ook Bokoesam, Jonna Fraser en meesterproducer Jack $hirak, die een dj-set doet.


Wie: Ziggy Splynt, Sidewalk, Sured e.a.
Wat: De Utrecht Popprijs
Wanneer: zaterdag 22 oktober 2016 (13.00 uur eerste band)
Waar: Utrechts Conservatorium
Schade: € 5

Op zaterdag 22 oktober vindt de halve finale plaats van De Utrecht Popprijs, de overkoepelende bandwedstrijd waarin de winnaars van de lokale bandwedstrijden in de provincie Utrecht uitkomen. In het Utrechts conservatorium wordt die middag gestreden tussen Ziggy Splynt (winnaar Clash of the Titans én Grote Prijs van Leusden), Sidewalk (winnaar Het Geheim van Babylon), Nowhere Near (winnaar Kei van Amersfoort), SOOS (winnaar Grote Prijs van Leidsche Rijn), Filthy Felons (winnaar Grote Prijs van Nieuwegein), 12:04 (winnaar Jampop) en Sured (winnaar De Beste Singer-Songwriter van Utrecht). De eerste band begint om 13.00 uur en de middag eindigt rond 17.00 uur met de bekendmaking van de finalisten.


Wie: Admiral Freebee, Ian Siegal, Session Americana, Jalen N’Gonda, Richmond Fontaine, Freakwater e.a.
Wat: Ramblin’ Roots
Wanneer: zaterdag 22 oktober 2016 (16.00  - 1.00 uur)
Waar: TivoliVredenburg
Schade: € 40

Op zaterdag 22 oktober staat TivoliVredenburg weer in het teken van het beste uit de wereld van de soul, americana, blues, alternative country en aanverwante muziekstijlen. Op Ramblin’ Roots spelen o.a. de Vlaamse rootsrocker Admiral Freebee, de Amerikaanse jonge soulzanger Jalen N’Gonda, het uit Boston afkomstige zeskoppige americana collectief Session Americana en de Britse blueszanger Ian Siegal. Maar ook acts als Bombino, Matt Andersen & The Bona Fide, Richmond Fontaine, Jelka van Houten en het lokale Crimson Inc. staan op het programma. Het blokkenschema vind je hier.


Wie: De Kift & Rats on Rafts
Wat: Rotterdamse post-punk i.c.m. theatrale fanfare punk
Wanneer: zaterdag 22 oktober 2016 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 15

De eerste keer dat De Kift en Rats on Rafts samenspeelden was op Metropolis, op uitnodiging van de Rotterdamse post-punkband. Dat beviel zo goed dat ze daarna nog een aantal gezamenlijke optredens hebben gedaan, en een gezamenlijke plaat hebben gemaakt in De Kade in Zaandam. Die is deze maand uitgekomen. Zaterdag brengen beide bands hun mega punk-fanfare naar EKKO.


Wie: God Is An Astronaut + Drive By Wire
Wat: ambient, spacerock, elektronica, postrock
Wanneer: zondag 23 oktober 2016 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 16

Het Ierse God Is an Astronaut mengt ambient, spacerock en elektronica tot een hypnotiserende vorm van postrock. De albums van de band zijn al overweldigend, maar een live-show van het viertal is helemaal een grootse ervaring, mede dankzij de op maat gemaakte video’s en visuals die elk nummer begeleiden. In juni 2015 verscheen hun zevende album Helios | Erebus, een van hun donkerste en meest intense albums tot nu toe.