3voor12/Utrecht tipt, week 40

Aestrid / Eins, Zwei Orchestra / Bombay / Konono Nº1 / Alcuna Wilds / Guitar Wolf

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Deze week staan er weer een behoorlijk aantal release-shows van Utrechtse bands op het programma: op woensdag Aestrid in EKKO, op vrijdag Eins, Zwei Orchestra in De Helling en op zaterdag Alcuna Wilds in ACU. Zaterdag kun je ook naar de weirde Japanse rockers Guitar Wolf in dB’s. Check deze en andere live-tips voor dit weekend in ons overzicht.

Wie: Aestrid
Wat: indierock/emo
Wanneer: woensdag 5 oktober 2016 (zaal open 20.00 uur, Aestrid begint om 20.30 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 7,50

Aestrid brengt deze week zijn vijfde album uit, Silver. De plaats is in tien dagen opgenomen, in de voormalige PTT-fabriek in Zeist. Toen de band met de opnames begon stond de helft van de nummers al op papier, de rest van de liedjes zijn ter plekke samengesteld. Wat het eindresultaat is geworden kun je horen op de luisterpaal en vanavond zien in EKKO. Van de spaarzame live-shows die ze de afgelopen maanden weten we in ieder geval dat het geluid een tikkeltje harder is dan we tot nu toe van Aestrid gewend waren.


Wie: Eins Zwei Orchestra + The Great Communicators
Wat: indierock
Wanneer: vrijdag 7 oktober 2016 (zaal open 19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 10

Eins Zwei Orchestra presenteert op vrijdag zijn derde album Hope Sign Community. Net als de eerdere twee platen (over de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser en de Bollywood-industrie) is ook Hope Sign Community een conceptplaat geworden. Het thema is deze keer ‘de zoektocht naar inspirerende nieuwe leiders’, met als symbool Tankman, de Chinese student die in 1989 een rij tanks tegenhield. Muzikaal is er ook wat veranderd. In plaats shoegaze zijn het nu meer “Popliedjes, maar spannend gearrangeerd, her en der een knipoog naar elektronische muziek en vooral wat meer mid-tempo dan de vorige albums”, zoals frontman Stefan van Maurik een paar maanden geleden aan ons vertelde.


Wie: Konono Nº1
Wat: afrobeat / Congolese rock ’n roll
Wanneer: vrijdag 7 oktober 2016 (zaal open 19.30 uur)
Waar: TivoliVredenburg, Pandora|
Schade: € 18

De Congolese band Konono Nº1 maakt met grotendeels zelfgebouwde instrumenten (duimpiano’s) opzwepende, hypnotiserende straatmuziek die elke geografische grens overstijgt. De groep bestaat al sinds 1966, maar kreeg pas in 2004 wereldwijde faam toen het Belgische label Crammed Discs het album Congotronics met de band opnam en uitbracht, een plaat die bij zowel de pers als in de dance- en rockwereld een sensatie veroorzaakte. In maart verscheen Konono Nº1 Meets Batida, hun eerste nieuwe album in zes jaar.


Wie: Bombay + EUT
Wat: indierock
Wanneer: vrijdag 7 oktober 2015 (21.00 uur zaal open)
Waar: Fluor café
Schade: € 10

"Dit nieuwe, fuzzy geluid is het logische, welkome vervolg op het wat grillige debuut. Show Your Teeth heeft meer focus, zowel qua sound als songs", schreven de collega’s van 3voor12 over het tweede album van het indierocktrio Bombay. Een muzikale stap die een paar maanden geleden beloond werd met een nominatie voor een 3voor12 Award.


Wie: Alcuna Wilds + The Girl Who Cried Wolf
Wat: ambient triphop
Wanneer: zaterdag 8 oktober 2016 (zaal open 20.00 uur)
Waar: ACU
Schade: € 5

De uit Utrecht, Amsterdam en Den Haag afkomstige ambient triphopband Alcuna Wilds heeft deze week zijn nieuwe EP Murmuration Season uitgebracht, die ze aanstaande zaterdag presenteren in ACU. De eerste single van de EP is 'Faithless', een muzikale aanklacht tegen de apathie. Het nummer haalt zijn tekstuele inspiratie uit woorden van de Pakistaanse activiste Malala Yousafzai, en dichter en burgerrechtenactivist Maya Angelou, wiens visie en woorden veel betekenen voor de bandleden.


Wie: Guitar Wolf + Scraper + Charlie & the Lesbians
Wat: garage punk fuzz
Wanneer: zaterdag 8 oktober 2016 (zaal open 20.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 10 vvk, € 12 aan de deur

Een avond garage punk fuzz met bovenaan het affiche de op hol geslagen Japanse rockers van Guitar Wolf, die een krankzinnige kruisbestuiving maken van garage rock, ’77 punk, rockabilly en noise rock. Scraper uit San Francisco heeft een EP uit op Slovenly en klinkt snotty brutal en punk, met als belangrijkste muzikale referentie the Spits. Het jonge, uit Brabant afkomstige Charlie & the Lesbians maakt heerlijke snotty teenage overdrive fuzz garage.