Gemoedelijke Sunwriters Songday is toe aan laatste editie

Organisator Sofie Letitre maakt nog één keer soep en hapjes voor café De Stad

Tekst: Jeroen Sturing ,

De Sunwriters Songday is al jaren een gezellig samenkomen van muzikanten en liefhebbers. Eens in de zoveel tijd zijn er op zondag drie acts, heel veel gezelligheid en gratis soep in Café de Stad. Zondag 22 mei vindt de laatste editie plaats, met optredens van Jeroen Kant, Anna Rune en een derde verrassingsoptreden. De reeks is het kindje van Utrechtse singer-songwriter Sofie Letitre, maar na vier jaar en om en nabij honderd acts vindt ze het welletjes. We kijken met Letitre terug op haar eerste jaren in Utrecht.

Gemoedelijkheid was en is een belangrijk thema bij de Sunwriters Songday
“Het doel was om gevestigde artiesten op een laagdrempelige manier een podium te geven. Het moest fijn worden voor zowel artiesten als bezoekers. Het is bijvoorbeeld verboden om te praten: alleen fluisteren mag. Daarbij is het in een leuk knus café, met veel lekkere biertjes, het geluid is goed en ik maak hapjes en soep voor iedereen. Dat maakt het erg gezellig."

"Soep op elke Sunwriter Songday was niet helemaal de bedoeling. Dat is als een soort foutje ontstaan. Bij de eerste editie had ik een pan soep gemaakt voor de artiesten omdat ze rond half zeven vast honger zouden hebben. Ik had alleen veel te veel gemaakt en uiteindelijk kon de hele kroeg mee eten. Het was een soort wonderbaarlijke soepvermenigvuldiging. Aan het eind vroeg iemand uit de kroeg: ‘Wat voor soep ga je de volgende keer maken?’ en toen zat ik eraan vast."

Wat ben je enthousiast! Als ik je zo hoor denk ik: waarom stop je dan?
“Ik heb het een beetje te druk; ik ben zo’n iemand die allerlei dingen leuk vindt en voordat ik het weet zit ik er tot aan mijn oren in. Toen moest ik even aan Douwe Bob en 'Slow Down' denken en dacht ik: hij heeft ook wel gelijk [lacht]. Daarnaast wil ik me meer toeleggen op mijn soloproject. Ik ben hard aan het toewerken naar de deadline van de tweede EP, die komt waarschijnlijk in oktober uit.

Het evenement aan iemand anders overlaten was geen optie. “Daar hebben Egbert (Aben, eigenaar Café de Stad, red.) en ik het wel over gehad, maar hij zei: ‘of we doen het samen of we doen het niet." Maar Egbert is heel actief op het gebied van livemuziek, dus het is niet zo dat dat ineens wegvalt.”

Ga je het missen?
“Jazeker. Ik zie er wel een beetje tegenop. Het organiseren van de Songday is één van de eerste dingen geweest die ik gedaan heb na mijn verhuizing naar Utrecht. Het is een start geweest van mijn leven hier. Het werd op een gegeven moment een plek waar heel veel collegamuzikanten, lieve mensen, liefhebbers en vrienden naar toe kwamen. Dat ga ik enorm missen. Dit is één van die dingen die komen en gaan en dat is ook goed, soms is het goed om dingen niet eindeloos door te laten denderen.”

Te zien: Last Sunwriters Songday met Jeroen Kant, Anna Rune en een Surprise Guest, zondag 22 mei 2016 om 15:00 uur @ Café de Stad.