Eerste editie DICE speelt met definitie popmuziek

Showcasefestival toont kracht in gevarieerd programma

Tekst: Lars Meyer/ Foto's: Anahi Clemens ,

Fris, nieuw en een volledige focus op de popmuziek van morgen. Het nieuwe showcasefestival DICE maakt grote beloftes door zich hierop te richten. De vraag tijdens de eerste editie is dan ook natuurlijk in hoeverre deze verwachtingen worden ingelost?

Het festival begint vroeg en dat is te merken beneden in de hal van TivoliVredenburg. Richting de Pandora, die zich helemaal bovenin bevindt, loopt het nog geen storm. Toch is het in de foyer van de Pandora al vrij bedrijvig. De uptempo indie band Yonaka weet daar de veelal jonge bezoekers goed vast te houden met een sterk optreden. Doordat de bands direct na elkaar zijn geprogrammeerd zit er een goed tempo in de avond. De aankleding van de podia is wat aan de sobere kant. Er wordt nog geen poging gedaan om de indruk te wekken dat we ons op een showcasefestival bevinden. Wel hangen er al overal posters voor de tweede DICE-editie in september.

Voor een doordeweekse dag worden er in ieder geval voldoende biertjes naar binnen gewerkt. Een beetje festivalmentaliteit is dus wel aanwezig bij het publiek, dat langzaamaan groeit naarmate de avond vordert. Doordat er een goede maar ook geen enorme opkomst is voor de eerste editie is het publiek zeer respectvol richting de artiest. Tijdens de foyershow van de Britse singer-songwriter Isaac Gracie (voor wie DICE zijn eerste festival is waar hij speelt) wordt er nauwelijks een woord gezegd. Een voordeel van zo'n intieme setting. Dat niet alle acts ervaring met grotere podia hebben blijkt in de Pandora, waar sommige bands door de grootte van de zaal het publiek maar moeizaam meekrijgen. Uitzondering op de regel is de garagerockband SWMRS, die al een enthousiast groepje fans bij elkaar heeft weten te sprokkelen in Nederland.

Isaac Gracie of Boo Seeka zijn goede voorbeelden van de acts die de organisatoren van DICE als popmuziek zien. Waar bij popmuziek toch nog vaak wordt gedacht aan radiovriendelijke liedjes die zoet of gelikt zijn, is dat hier niet het geval. Eerder de scherpe en uitdagende randen van het genre worden opgezocht. Daarmee laat DICE ook zien naar welke kant de popmuziek lijkt te verschuiven: de scheidslijn tussen indie en pop is steeds dunner geworden en ontwikkelt zich naar een grijs-gebied dat DICE goed weet te vangen. Hierdoor weet deze nieuwe avond niet alleen nieuwe acts een plaats te geven, maar wordt ook ingespeeld op een trend die gaande is in de muziek.

Op de tweede editie van DICE staat een selectie uit het programma van het Reeperbahn festival, dat van 21 tot en met 24 september plaatsvindt. De organisatoren kunnen in ieder geval tevreden terugkijken op een eerste avond die zijn kracht vooral liet zien in het diverse aanbod aan acts.

Gezien: DICE #1, woensdag 18 mei 2016 @ TivoliVredenburg, Utrecht

Te zien: DICE #2, zondag 25 september 2016 @ TivoliVredenburg, Utrecht