Team van De Nachtapotheek organiseert nieuwe hiphop-clubavond in Amersfoort

“Wat wij missen, brengen we tot leven. Voor ons is dit het ideale feestje”

Tekst: Arnout de Vries / Foto's: Marvin Heus ,

Nadat Jiggy Djé en Spacekees jaren geleden stopten met het organiseren van Kribbeshit, ontstond er op het gebied van hiphopfeesten in Amersfoort een gat. Dat leek opgelost toen uitgaansgelegenheid Club Funk zich volledig op hiphop ging richten, maar helaas sloot de club eind vorig jaar haar deuren. Robin Bekkers (beter bekend als Bankers) was zowel dj als programmeur bij Club Funk, en besloot dat gat opnieuw op te vullen. Met hetzelfde team waarmee hij Super Zwoel, Kapot Los en De Nachtapotheek organiseert, komt hij nu met LIT. 3voor12/Utrecht sprak met Robin Bekkers en mede-organisatoren Chanel Lutam en Edward Spitters over dit nieuwe initiatief.

Het afgelopen jaar is het uitgaansleven van Amersfoort aardig verrijkt. Onder andere door het verschijnen van een nieuw poppodium, Fluor, maar ook door een groep jonge twintigers die enthousiast aan de slag zijn gegaan om het aantal feestjes in Amersfoort te verhogen. Naast De Nachtapotheek, waar rapoptredens centraal staan, voegden ze ook de clubavonden Super Zwoel (R&B uit de nineties en zeroes) en Kapot Los (dansavond voor jongeren van 16 t/m 21 jaar) toe aan het nachtleven van de Keistad. Met LIT storten ze zich nu op een vierde evenement.
Er zit een heel team achter deze avonden, waaronder Kenneth Vos als allround manager, en een aantal Vivants-leden (Raven Hippy voor het artwork, Davey Jones voor de fotografie en Stomp voor de marketing). We schuiven echter aan tafel met het kerntrio van het team, bestaande uit Robin Bekkers, Edward Spitters (is samen met Stomp ook MC), en Chanel Lutam.

Wat kunnen we verwachten van LIT?
Robin: "Om te beginnen alle gekkigheid en positieve vibes die hiphop-Amersfoort met zich mee kan brengen. Als je kijkt naar hoeveel man er in Amersfoort van hiphop houdt, is de doelgroep heel groot. Die proberen wij een plek te bieden, zodat je niet specifiek naar Amsterdam of Utrecht moet gaan om je dosis hiphop toegediend te krijgen. En dat is in dit geval in de vorm van een clubnacht."

Club Funk is er recentelijk mee gestopt. Is er daardoor een gat ontstaan waar jullie in willen springen met LIT?
Robin: "Ik was de programmeur van Club Funk en in het begin was dat een mengelmoes van alle genres die je maar kan bedenken. Toen ik de functie van programmeur kreeg, ben ik me meer gaan focussen op hiphop, R&B en de eclectische kant van die stijlen. Ik zag vervolgens dat er een stijgende lijn was en dat er heel veel mensen waren die dat tof vonden. Helaas heeft Club Funk de deuren dichtgegooid en daardoor is er inderdaad een gat in Amersfoort dat opgevuld moet worden."

Chanel: "'Daar ging ik heen omdat ze er hiphop draaiden', hoorde ik echt van veel mensen. En ja, dat was ook de enige plek daarvoor."

Waar doel je precies op met eclectisch?
Robin: "Ik heb het dan niet zozeer over trap of moombahton, maar eerder dingen als Childsplay. Een net wat dansbaarder jasje, daar komt het op neer. Tijdens LIT zal het ook deels eclectisch zijn."

Chanel: "Daarom zetten we onszelf ook neer als clubnacht, geen underground ghetto-hiphopclub.”

Bij Club Funk was er ook sprake van randprogrammering, zoals een game-corner. Zal dat bij LIT ook zo zijn, of is het volledig gericht op de muziek?
Robin: "De main output en focus zal wel de muziek zijn. Maar wij zouden ons niet zijn, als we niet iets extra’s zouden doen."

Chanel: "Denk aan een fotohal of inderdaad een game-corner. Daar hebben we het nog niet specifiek over gehad. Het gaat vooral om de aankleding en de muziek."

Robin: "Als je bedenkt hoe Fluor er normaal gesproken uitziet… De grote zaal is nog best kaal en om heel eerlijk te zijn een beetje koud en industrieel. Dat is best logisch, want het is een fabriekshal geweest. Maar LIT is een stuk warmer, zoals het logo en de artwork al laten zien. Ook met onze huisstijl en aankleding zullen we het een stuk warmer maken."

Chanel vult aan: "Met veel rood."

Robin doet er nog een schepje bovenop: "Veel vlammen ook."

Chanel besluit lachend: "Geen echte vlammen natuurlijk. Maar je moet ze wel voelen in je hoofd!"

Wordt het een regelmatig terugkerend feest?
Robin: "De bedoeling is wel dat het terug gaat keren. We hebben de eerste editie nu ingepland staan, die is 12 maart. Voor de volgende editie is de line-up eigenlijk al rond, maar daar gaan we natuurlijk nog niks over zeggen. Eerst eens kijken hoe de eerste editie verloopt: gaat alles goed, krijgen we die zaal vol, hebben de bezoekers een toffe avond - en het liefst een goede kater - gehad? Dan gaan we die volgende editie doen."

Hebben jullie bij de eerste line-up ook voor een eclectische line-up gekozen?
Robin: "Nee. FS Green is van origine écht een hiphop-dj. Dat is ook wat we hebben aangegeven en dat is ook wat hij gaat doen voor ons. En Mairo Nawaz…"

Edward: "...is fris en jong. Hét nieuwe talent dat het moet gaan doen voor Amsterdam. Zo wordt hij ook overal aangekondigd."

"En hij is gespecialiseerd in de hiphop en R&B. En dan Jayhem erbij, ook een Amsterdams talentje. En dan heb je Bankers nog, maar die moet je niet meetellen, dat is niks, dat is opvulling", grapt Robin. "Ik kan het niet laten: ik ga zelf ook een setje draaien. En ik weet natuurlijk, samen met Chanel en Edward, precies wat we willen. Om dat nog duidelijker en steviger over te brengen, kan ik dat ook zelf laten horen door middel van m’n eigen set."

Laten jullie met de eerste avond horen wat LIT inhoudt?
Robin: "Dit is wat LIT is en wat het moet zijn. Ja, dat is wel waar we naar streven."

Chanel: "Het is eigenlijk hoe wij een hiphopfeest voor ons zien; een persoonlijk beeld van hoe wij dat zouden willen."

Robin: "Een beetje een ‘voor ons, door ons’-idee. Net als Super Zwoel eigenlijk, dat is hetzelfde."

Chanel: "Wat wij missen, brengen wij tot leven. Omdat wij ook zo’n feestje willen, maar dat is er hier in Amersfoort niet. Dus organiseren we het zelf maar."

Robin: "Ja, voor ons is dit het ideale feestje."

Te zien: LIT met o.a. FS Green en Mairo Nawaz, zaterdag 12 maart @ Fluor, Amersfoort