Herder maakt herrie in dB’s

Avondje sludge en stonermetal blijkt mooie kick-off van het weekend

Regelmatig staat dB’s garant voor een vermakelijk avondje metal. Zo ook op deze vrijdag met drie stoner metalbands op de affiche. Herder, Sativa en Blood Diamond voorzien de avond van een stevige dosis audiomarihuana.

De avond wordt ingeluid met de sludge metal van Blood Diamond. De uit Heemskerk afkomstige band houdt het tempo hoog en speelt diverse nummers van hun debuutplaat Death Valley Blues. Helaas staan de gitaren te hard waardoor het geluid regelmatig een brei wordt. Ondanks deze mankementen is Blood Diamond een prima opener, mede dankzij het vlotte tempo.  

Wanneer Sativa het podium overneemt zijn er wat mankementen met het geluid en klinkt de zang van gitarist Chuy Smit te zacht. Echter wordt dit na wat gebaren van de band naar de geluidstechnici gauw rechtgezet. Dit drukt de pret niet, want Sativa heeft er zin in vanavond. Het driekoppige gezelschap uit Zeist viert vanavond namelijk de release van de nieuwe EP Ode to the End. De metal van deze heren is net als bij Blood Diamond regelmatig uptempo, maar ook langzame, groovy stukken worden niet geschuwd. Zo wordt het publiek richting het einde van de set getrakteerd op een hypnotiserende stonerpassage inclusief fraaie melodielijnen en solo’s. Een prima optreden van een band die met hun eerste EP ongetwijfeld wat nieuwe zieltjes zal winnen.

Herder is harder, misschien wel te hard. De Groningse band kwam enkele maanden geleden in het nieuws toen ze tijdens een optreden op Krachtstroom Festival van het podium werden gehaald. De reden? Zij speelden te hard. Betere publiciteit voor een metalband bestaat eigenlijk bijna niet. En zo staat ook in dB’s vanavond het volume op 11. De vervorming is zelfs zo sterk dat de drums meesuizen. Desondanks lijkt de band gaandeweg op het geluid te letten.

Verder is Herder goed op dreef. De set is gevarieerd en biedt een aangename mix tussen snelle en langzame nummers. Ook is het verfrissend om de baspartijen duidelijk te horen zonder dat deze bedolven worden onder het luide gitaarwerk. Drummer Tom doet niet onder voor de gitaristen en weet zijn ritmisch vernuft op strakke wijze ten gehore te brengen.

Maar zoals het een goede frontman betaamt valt zanger Ché het meest op. Hij maakt gretig gebruik van zijn speelvrijheid door enthousiaste danspasjes te laten zien en grapjes tussendoor te maken. Ook feliciteert hij Sativa met hun nieuwe EP, maar kan hij het niet laten de artwork genadeloos af te kraken. Ondanks zijn energieke aanwezigheid is zijn zang niet altijd even hoorbaar. En dat is jammer, want hij beschikt over een degelijke strot.

Na een ruime set van een uur komt er met Herder een eind aan een leuk metalavondje in dB’s. Dankzij het speelplezier van de drie bands, evenals een gezellige sfeer, fungeerde deze vrijdagavond als een fijn begin van het weekend.

Gezien: Herder, Sativa en Blood Diamond, vrijdag 11 maart 2016 @ dB’s, Utrecht