Fotoverslag: Årabrot in dB’s

Foto’s: Sabrine Baakman ,

Voor de liefhebbers viel er wat te ontdekken in dB’s, op woensdag 16 maart. Op het podium stond de Noorse noise-rockband Årabrot, dat net zijn zevende (!) album The Gospel heeft uitgebracht. Support kwam van het Utrechtse Helm Op. We maakten een fotoverslag.

Geen helmen in het publiek bij het optreden van Helm Op. De drie bandleden hebben Achterhoekse roots maar kennen elkaar van de Herman Brood Academie en spelen vanavond hun vijfde show ooit. Van zanger Tom Wesseldijk begrijpen we dat Helm Op zoiets betekent als hard gaan, wat ze tijdens het optreden ook laten horen met hun mix van punk, hardcore en stoner.

Årabrots nieuwe album is gedeeltelijk opgenomen in Steve Albini's Electrical Audio in Chicago en gedeeltelijk in de oude boskerk in Dalarna waar frontman Kjetil Nernes woont. Op The Gospel staan gastbijdrages van niet de minste muzikanten: Sun O)))’s Stephen O’Malley, Ted Parsons (o.a. Swans en Prong), Kvelertak’s Erlend Hjelvik en noisemeester Andrew Liles van Nurse With Wound/Current 93. In ieder geval is het het de meest toegankelijke plaat van de Noren tot dusver en in de paar weken na het verschijnen heeft het album al de ene na de andere positieve recensie gekregen. Met zijn lange gestalte, hoed en trage bewegingen is Kjetil Nernes de blikvanger op het podium. Hij wordt geflankeerd door twee toetsenistes die met hun achtergrondzang voor nog meer gelaagdheid in de nummers zorgen. Vier jonge gasten staan de hele show lekker mee te headbangen, de rest van de bezoekers is wat afwachtender en houdt het bij een plekje midden in de zaal. Misschien een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’, maar dat zou na deze show wel eens anders kunnen zijn.


Gezien: Årabrot + Helm Op, woensdag 16 maart 2016 @ dB’s, Utrecht