Bartek, The Royal Engineers en The Grand East op maart-editie Club 3voor12/Utrecht

We starten het voorjaar met een portie noiserock, seventies rock en rock ‘n soul

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Het voorjaar is begonnen en om jullie (en onszelf) uit een mogelijke winterslaap te wekken, hebben we op donderdag 31 maart drie moddervette bands geprogrammeerd op onze maandelijkse showcase-avond Club 3voor12/Utrecht. In dB’s kun je die avond luisteren naar Bartek (noiserock), The Royal Engineers (seventies rock) en dansen op de rock ‘n soul van The Grand East. De entree is zoals altijd gratis.

Bartek
Het Amsterdamse Bartek komt ons laten zien dat er ook buiten de provincie uitstekende muziek gemaakt wordt. Het trio speelt simpele, pakkende songs, boordevol hooks, maar dan bedolven onder lagen fuzz en gitaargeweld. Hedendaagse noiserock die zich in gelijke mate laat inspireren door de betere 90's grunge en de luidere 80's postpunk. Nirvana en Joy Division zijn een voorname inspiratie, maar Bartek is ook eigenzinnig, compromisloos en stoïcijns, zonder zich te willen beperken.


The Royal Engineers
Het zestal van The Royal Engineers uit Utrecht maakt catchy popsongs met een stevige dosis rock. Hoewel de band onder leiding van René Geelhoed duidelijk geïnspireerd is door de analoge jaren zeventig zet de band een moderne sound neer met vloeiende meerstemmige zanglijnen en opzwepende beats. Een half jaar geleden presenteerde de band zijn debuut-EP in EKKO en op 31 maart spelen ze dus op de Club.


The Grand East
Ze komen uit het oosten van het land, heten The Grand East en zijn wars van commercie, pretenties en muziekopleidingen. Die hebben de jongens namelijk niet, want rock ’n soul leer je niet op school. Dat leer je op het podium van de lokale kroeg. Podia hebben ze inmiddels genoeg gezien, meer dan 150 staan er al op de teller. Overigens bevonden die podia zich niet alleen in kroegen: zo ongeveer elk poppodium dat Nederland rijk is, werd aangedaan, inclusief twee aftershows van Bob Dylan in de HMH en een tweede plek bij de SENA Performers Awards in de Melkweg. Op Eurosonic speelden ze vorig jaar een overvolle tent plat en op de Zwarte Cross deden ze dat zelfs al drie jaar op rij. Dat gebeurde echter nog onder de vlag van Texas Radio. Intussen is er een platendeal gescoord met Goomah en vonden de jongens dat het tijd werd voor verandering. Een nieuw hoofdstuk is aangebroken, met een nieuwe EP en een nieuwe naam: The Grand East!