3voor12/Utrecht tipt, week 12

Bertolf, Tal National, Transition festival, Bombay, Onder Invloed, Roni Size & Krust, Micah P. Hinson

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Het is dit weekend Pasen en dat betekent een extra vrije dag! Daarom hebben we ook extra veel live-tips voor jullie, variërend van Nederlandse singer-songwriters, een woestijnbluesband uit Niger, drum 'n' bass, jazz, indie en alles wat daar tussenin zit. Geniet van je weekend!

Wie: Bertolf + Joanna Weston
Wat: pop / singer-songwriter
Wanneer: vrijdag 25 maart 2015 (19.30 uur deur open)
Waar: De Helling
Schade: € 12,50

In september presenteerde de Zwolse singer-songwriter Bertolf zijn nieuwe album First & Then in Amsterdam. Diezelfde maand speelde hij een heel intieme solo-set in Café De Stad. Vrijdag speelt Bertolf in De Helling in bandbezetting en kun je zijn nummers horen zoals ze bedoeld zijn. Tip: luister vooraf nog even single 'Help Me Stand'.


Wie: Tal National
Wat: Rauwe, uptempo, bluesy, gitaarmuziek uit Niger
Wanneer: vrijdag 25 maart 2015 (20.00 uur deur open, 21.00 uur aanvang)
Waar: RASA
Schade: € 13,00 staan, € 16,00 zitten

In eigen land is Tal National al razend populair en nu komen ze ook in Europa spelen, zoals vrijdagavond in RASA. De zeskoppige band combineert verschillende West-Afrikaanse muziekstijlen tot een rauwe en intense mix, zoals te zien in deze KEXP-sessie.


Wie: o.a. STADT., Ibrahim Maalouf Red & Black Light, Peter Brötzmann, Sons of Kemet, De Beren Gieren en Broken Brass Ensemble
Wat: Transtition festival
Wanneer: zaterdag 26 maart 2015 (15.50 - 1.00 uur)
Waar: TivoliVredenburg: Grote Zaal, Pandora, Cloud Nine & Hertz
Schade: € 47,50

Op zaterdag 26 maart vindt de eerste editie van Transition plaats: een nieuw 'jazz & beyond'-festival van TivoliVredenburg in samenwerking met North Sea Jazz. De naam van het festival is ontleend aan de 'Transition Years' waarin Jazz zich (eigenlijk continu) bevindt. Of zoals de organisatoren zeggen: "Sinds jaar en dag evolueert jazz, waarbij vele genres en culturen de muziekvorm hebben geïnspireerd. De muziek is wijd verspreid over de wereld en versmolten met andere genres. De vraag 'is dit nog wel jazz?' is niet meer relevant." Transition wil avontuurlijke muziek programmeren waar ruimte is voor improvisatie en experiment, en dat betekent dat de scheidslijn met pop bijna verdwijnt, voor zover die er überhaupt was. In totaal staan er zo'n twintig acts op de vijf podia en plein 5, waaronder STADT., Ibrahim Maalouf Red & Black Light, Avishai Cohen Trio, De Beren Gieren en Broken Brass Ensemble.


Wie: Bombay + Elecampane
Wat: indierock
Wanneer: zaterdag 26 maart 2015 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 10

"Dit nieuwe, fuzzy geluid is het logische, welkome vervolg op het wat grillige debuut. Show Your Teeth heeft meer focus, zowel qua sound als songs", schreven de collega’s van 3voor12 over het tweede album van het Amsterdamse indierocktrio Bombay. Begin februari speelde de band op Grasnapolsky-festival één van de beste shows van de zaterdag, dus ook live zit het weer goed. Zaterdag staan ze in EKKO met Elecampane als support, mis het niet!


Wie: Lea Kliphuis + A New International
Wat: Onder Invloed
Wanneer: zondag 27 maart 2015 (14.00 uur)
Waar: Molen de Ster
Schade: € 8

Voor het eerst sinds 2013 organiseert Onder Invloed weer een concert in Utrecht. In samenwerking met EKKO is dat een middagconcert in Molen De Ster in Lombok. Vanuit Glasgow komt A New International - voorheen bekend als The Starlets - naar Utrecht. Ook speelt die middag Lea Kliphuis liedjes van haar nieuwe album The World Owes Me Nothing, dat onlangs verscheen bij Excelsior Recordings en door de pers gejuichend werd ontvangen. Op zondag 27 maart, Eerste Paasdag, spelen beide acts naast hun eigen werk een aantal speciale covers.


Wie: Roni Size & Krust present Full Cycle
Wat: drum 'n' bass
Wanneer: zondag 27 maart 2015 (23.00 uur)
Waar: TivoliVredenburg Pandora
Schade: € 16

Gelukkig is Tweede Paasdag voor de meesten een vrije dag, want als paasei heeft TivoliVredenburg een b2b-set van Roni Size en Krust, twee giganten uit de Engelse drum 'n' bass-scene. Ze staan aan de basis van het genre en zijn samen met Suv en DJ Die de oprichters van Full Cycle Records: het platenlabel waarop tientallen dnb-klassiekers zijn verschenen. Size en zijn crew Reprazent ken je natuurlijk van het legendarische album New Forms, dat is gecoproduceerd door Krust. In de Pandora doen Size en Krust een b2b, met een set "old classics, unreleased studio cuts, and originals re-mastered". Je kunt doorgaan tot in de kleine uurtjes met DJ Carlton, Bojcot Selectah en Axis.


Wie: Michah P. Hinson
Wat: niet meer zo zwaarmoedige singer-songwriter die zijn thema’s niet zo makkelijk afschudt
Wanneer: maandag 28 maart 2015 (20.30 uur zaal open)
Waar: Molen de Ster
Schade: € 12

Al meer dan tien jaar lang schrijft, speelt en zingt Micah P. Hinson zwaarmoedige en hele mooie liedjes die voor een groot deel geïnspireerd zijn op zijn eigen ervaringen met drugs, vrouwen, alcohol etc. Molen de Ster is dan ook een perfecte locatie voor zijn intieme nummers. Verwacht deze avond veel nummers van zijn laatste album Broken Arrows (uit 2015), maar ook nieuwe liedjes van een album dat dit najaar verschijnt.