3voor12/Utrecht tipt, week 10

Tweede editie van Clubavond in Amersfoort, EKKO viert jubileum met Ultimate Painting, het electroproject van Blaudzun en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Donderdag vindt er in Amersfoort voor de tweede maal een 3voor12 Clubavond plaats en vrijdag is er zoete Velvet Underground-achtige pop uit Engeland te bewonderen. Maar dit weekend staat toch vooral in het teken van nieuwe albums die voorgesteld worden. Om te beginnen is daar Birth of Joy, die hun vierde plaat net af heeft en samen met The Mysterons een psychedelisch rockende avond verzorgt. Adam and the Relevants heeft al ongelooflijk veel getoerd maar pas nu is hun gelijknamige debuutalbum uit. En tot slot de absolute knaller: vrijdag stelt het nieuwe, elektronische project van Blaudzun zich voor!

Wie: EGO DREAMS, The Badger and the Bass (EP-release) en Nana Adjoa
Wat: Club 3voor12/Amersfoort
Wanneer: donderdag 10 maart (20.30 uur)
Waar: Fluor, Amersfoort
Schade: gratis!

Deze donderdag is gereserveerd voor het ontdekken van jong talent. Club 3voor12/Amersfoort wordt namelijk voor de tweede keer gehouden bij Fluor, in het ultrahippe havengebied De Nieuwe Stad. De Freudiaanse mannen van Ego Dreams trappen af met hun garagepunk in de geest van Ty Segall. Vervolgens speelt het meer naar rockabilly neigende The Badger and the Bass, met nieuw album Watch out! net uit. Nana Adjoa sluit de avond af. Zij maakte al veel vlieguren in diverse Nederlandse bands en stond in de finale van de Grote Prijs van NL, en maakt zelf eclectische, dromerige wereldmuziek.


Wie: Birth of Joy & The Mysterons
Wat: psychedelische rock
Wanneer: donderdag 10 maart (20.15 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 12,50

Na jarenlang de dependance/het kleine zusje van geweest te zijn, is De Helling zich rap aan het bewijzen als zelfstandig alternatief. En zo ook deze avond: een dubbelconcert van twee snel rijzende sterren uit het rockfirmanent, die al menige festivalweide veroverden! Birth of Joy heeft net haar vierde album Get Well uit, en laat oudere psychedelische klanken versmelten met hedendaags gitaargeweld. ‘Ziedende zeggingskracht’ volgens OOR, waar in een paginagroot  interview met zanger Kevin Stunnenberg ook de term ‘60’s & 70’s on steroids’ werd aangehaald. The Mysterons ten slotte is een sterrenensemble met zangeres Josephine van Schaik die ondersteund wordt door leden van Jungle by Night en Pauw.


Wie: Ultimate painting + Naive Set
Wat: Beatlesque gitaarpop
Wanneer: vrijdag 11 maart 2016 (zaal om 20.00 uur open)
Waar: EKKO
Schade: € 10

Naast al die lokale helden speelt er vrijdag in de EKKO ook een interessante samenwerking uit Engeland. Het voorprogramma wordt verzorgd door Naive set, een band uit Amsterdam wiens muziek wij zelf in ieder geval als verslavend classificeren. En dan hoofdact Ultimate Painting: een samenwerking tussen James Hoare (Veronica Falls) en Jack Cooper (Mazes). De legende wil dat zij elkaar tijdens het toeren vonden en eenmaal weer thuis in Londen niet konden stoppen met samen muziek maken. Op hun nieuwe album is die heerlijk dromerige pop nog steeds even zalvend, maar er is ook iets meer dynamiek bijgekomen en hier en daar is het nodige rafelrandje te vinden. 

De show vindt overigens plaats in het kader van het dertigjarig jubileum van EKKO, check hun site voor meer leuke gelegenheidsconcerten.


Wie: Haty Haty
Wat: Albumrelease van Blaudzuns electronische zijproject
Wanneer: vrijdag 11 maart 2016 (zaal 21.30 uur open)
Waar: Pandora (TivoliVredenburg)
Schade: € 14

Dat Blaudzun niet alleen geïnteresseerd is in het verkennen van zoveel mogelijk klankkleuren binnen het spectrum van zijn eigen klassieke sound wisten we al sinds hij op het debuutalbum van danceproducer David Douglas meezong. Maar blijkbaar is er zoiets moois aangeboord dat het een vervolg moest krijgen: de heren presenteren vanavond als Haty Haty hun gezamenlijke album High as the sun. OOR is in ieder geval al fan: ‘de melancholieke machines van Douglas vormen een symbiose met de snik van Blaudzun’. Verder staan ook Applescal (Atomnation) en Dollkraut (DJ set) op het affiche om de elektronische avond compleet te maken.


Wie: Adam and the Relevants + Blupaint
Wat: Albumpresentatie van catchy gitaarband
Wanneer: zaterdag 12 maart (zaal om 20.00 uur open)
Waar: EKKO
Schade: 8 euro

Adam and the Relevants wist zichzelf een paar jaar terug middels hun eerste EP gelijk goed zichtbaar te maken: zij tourden met o.a. Babyshambles en speelden onderhand al een show of vijftig. Heel wat gespeelde uren dus om de nummers van het vanavond gepresenteerde debuutalbum te laten rijpen. Hun op het klassieke Britse gitaargeluid afgestemde fuzzy pop is heerlijk ongecompliceerd en live hebben de heren ook al flink wat rauwe zeggingskracht ontwikkeld. Blupaint heeft een nog net iets gepolijstere sound, en lijkt met de De Grote Prijs van Nederland en 3FM in hun achterzak aan een opmars bezig!