Stahlr omarmt de duisternis

“Ik heb horror altijd al een fascinerend genre gevonden”

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

Wees gerust, MTT is niet uit elkaar. Frontvrouw Anne Broekman heeft op dit moment alleen een andere uitlaatklep gevonden: Stahlr, een nieuwe muzikale samenwerking met producer Joris ‘Krampfhaft’ van Grunsven. Stahlr treedt 18 juni op in ACU en is geselecteerd voor de Popronde 2016. We spraken met Anne Broekman over haar nieuwe project.

Anne Broekman en Joris van Grunsven kennen elkaar al langer: “We hebben in het verleden al vaker samengewerkt. En Joris heeft ook remixen gemaakt van nummers van MTT.” Toch konden ze hun nieuwe muzikale ideeën niet kwijt in MTT. “Dat is inmiddels een volledige band geworden en ik merkte dat, als ik met Joris wilde samenwerken, het beter werkte als we iets met zijn tweeën deden. Vaak leverde dat andere nummers en andere arrangementen op. Toen bedacht ik: daar maak ik dan een apart project van.”

Dat project is er nu, in de vorm van Stahlr. Broekman liet zich voor de muziek onder andere inspireren door oude horrorfilms: “Ik vind het al heel lang een fascinerend genre. Dat komt misschien ook door jeugdangsten als monsters onder het bed. In veel horrorfilms worden reële angsten verbeeld in een absurde fantasiewereld.” De horrorinvloeden kun je goed terughoren in de single Into The Black: “Letterlijk en figuurlijk een heel duister nummer, zowel qua muziek als tekst.”


De komende tijd laat Stahlr veel van zich horen. Na een eerste show in de Sugar Factory in Amsterdam, volgde een optreden op het Sneeuw & Ruis Festival. Deze maand is Stahlr nog te zien op het Making Waves Festival en in ACU. Later dit jaar is de band te bewonderen tijdens de Popronde. Verder staan er in ieder geval twee EP’s op stapel. De eerste verschijnt op 24 juni bij het Duitse No Emb Blanc Records, de tweede staat voor het najaar op stapel.

En de plannen verder? “Misschien dat er nog een EP komt, of dat we langzaam toewerken naar een album. Dat moet zich nog wijzen.” Al die aandacht voor het nieuwe project betekent overigens niet dat haar band MTT niet meer bestaat. “Oh nee, zeker niet! Ook voor MTT gaan we gewoon aan nieuw materiaal werken. Dat duurt alleen nog even.”

Te zien: Stahlr & Jo Marches, zaterdag 18 juni 2016 @ ACU