Elevator Sessions in 2017 terug op originele locatie

SSH akkoord met terugkeer naar Tuindorp-West Complex

Tekst: Jeroen Sturing / Foto: Sanne Lagerberg ,

Elevator Sessions keert in 2017 na twee jaar afwezigheid terug naar het Tuindorp-West Complex, de originele locatie van het festival. Een opgelegd feestverbod van de SSH dwong het festival ertoe zichzelf opnieuw uit te vinden. Ook kreeg het festival in Robin van der Sluis een nieuwe bestuurder.

De terugkeer naar de locatie waar Elevator Sessions zeven jaar geleden met haar karakteristieke liftsessies begon, markeert voor het festival een frisse start. Met het festival wil de organisatie de Utrechtse muziekscene ondersteunen, onder andere door middel van het geven van een uniek podium aan talentvolle, lokale acts en tegen een eerlijke vergoeding.

De worsteling met de regelgeving van studentenhuisvesting SSH is dus verleden tijd. Het feestverbod bestaat nog wel, wat het festival bewoog om tot een compromis te komen. Er worden geen optredens meer gegeven op de balkons en in de studentenhuizen. Wel zijn er optredens op buitenpodia, in de hallen op de begane grond en natuurlijk ontbreken de intieme liftsessies niet. Op deze manier moet de overlast voor omwonenden binnen de perken gehouden worden.

Het betekent een verlies aan zes podia, maar toch denkt de organisatie ook dit jaar weer plek te hebben voor ongeveer vijftig acts. Van der Sluis heeft met Elevator Sessions een duidelijk plan voor ogen: ‘De eerste edities werden vooral georganiseerd zodat we een leuk feestje hadden, maar met deze nieuwe start willen we het toch echt wel wat serieuzer aanpakken. We willen de Utrechtse muziekscene ondersteunen en zo breed mogelijk, van klassiek tot grungerock, programmeren.’ De bredere programmering moet een iets ander publiek gaan trekken. Waar het voorheen vooral ging om de bewoners van het complex, de studenten, wil het festival nu ook de Utrechtse muziekliefhebbers trekken.

Er zijn nog bergen werk te verzetten voor de nieuwe organisatie, maar de locatie en de datum staan in ieder geval vast: vrijdag 9 juni 2017, weer vertrouwd in het Tuindorp-West Complex in Utrecht.