De week begint goed voor Utrechts productontwerperduo David Menting en Toon Welling. Maandag behaalden zij de € 60.000 aan Kickstarter pledge voor hun DATO Duo, een instapmodel synthesizer, bespeelbaar voor twee en geschikt voor alle leeftijden. Slechts twee weken terug lanceerden zij hun campagne. Anno vandaag heeft hun snufje een berg media-aandacht en zestig ruggen bij elkaar geharkt. Wie is het duo achter DATO? Al was het slechts voor een lesje succesvol crowdfunden, bezochten we de mannen achter dit kekke hebbeding.

"Dat succes is simpel te verklaren," lacht Toon Welling. Hij zit in joggingbroek tegenover David Menting aan de tafel in hun Vechtclub XL kantoor. Buiten is men in de weer voor het Sneeuw & Ruis festival. Vanavond zullen ze het festivalpubliek de DATO Duo laten uitproberen, maar nu eten ze nog aardbeien en drinken bier. "We waren al Project We Love. Daar heb je er 30 per maand van op Kickstarter," vertelt Welling. "We hadden wat media-aandacht, maar dat viel snel stil." Ze werden zenuwachtig en dachten het niet te gaan halen. Toen zochten de mannen contact met Kickstarter zelf. "We riepen letterlijk ‘help!’ Drie dagen later waren we Project of the Day." Zo prijkte de Duo een volle dag bovenaan en begon het geld te rollen. Inmiddels hebben bijna 300 mensen de campagne gesteund door een Duo vooruit te bestellen of alleen te doneren. Onthoud: succesvol netwerken is niet vies.

De mannen zijn dankbaar. "Ik vind het supertof hoe snel mensen het geld uitgeven," zegt Welling. Op de Kickstarterpagina van DATO, de merknaam van hun half jaar oude bedrijf, vind je een prijs van € 299,- voor de mooie muziekbox, waarvan het prototype voor ons op tafel staat. De Duo mag dan een fraai stuk design zijn, hij is niet goedkoop voor een synth met zijn functionaliteiten. Hij brengt twee oscillators samen met een circulaire sequencer. Deze sequencer loopt de acht noten die je inspeelt op een aantal zwarte knopjes. Deze noten kan je aan- en uitzetten, octaven verhogen of verlagen, meer staccato of legato maken, en sneller of slomer laten bliepen. De Duo heeft inputs voor headphones, USB en andere synthesizers en drumcomputers. Het apparaat valt voor een volwassen synthesizer-leek met tien minuten klooien te begrijpen.

"Ik kan toch ook een app kopen als ik simpele elektronische muziek wil maken?," is één van de reacties die Welling en Menting voor hun kiezen krijgen. Menting, het technische brein achter de Duo, zegt daarover: "De Duo heeft beperkingen, hij heeft bijvoorbeeld geen schermpje. Je komt niet in een menuutje en kan niet per ongeluk iets verkeerds instellen. Dat hebben we heel bewust gedaan." Alles wordt fysiek bepaald bij de Duo. Wanneer je een zelfgecreëerd deuntje wil bewaren, zal je een foto moeten maken van de instellingen. Doe je ze de volgende keer na, dan zal er precies hetzelfde geluid uit komen. De Duo is anti-iPad nerdnostalgie? Menting zegt van niet. "Uiteindelijk ben je met het apparaat zelf aan het werk, in plaats van door het apparaat heen."

Wat volwassen zeurpieten van de Duo vinden, doet er sowieso weinig toe. Hij is namelijk geboren uit de wens voor jonge kinderen intuïtief bespeelbaar te zijn. In de Kickstarter video zien we Welling en Mentings eigen kleintjes met het apparaat bezig. Menting vertelt: "Ik had ooit een oude synthesizer gerepareerd en in de huiskamer gezet. Op mijn zoontje van anderhalf werkte dit als een magneet. Hij mocht er lekker op rammen. Daar kwam een bak herrie uit, maar ik dacht toch: hij vindt het tof, ik vind het tof, dit zou een stuk speelgoed kunnen zijn waar we samen mee kunnen spelen.’’ Het was dit concept, en een deel van de sequencer, waar Menting vorig jaar december mee kwam aanzetten bij collega vader Welling. "Er zijn weinig stukken speelgoed waar je als ouder en kind op hetzelfde niveau lol mee kan hebben." Zo is de DATO Duo meer dan een strak gestroomlijnde en enigszins dure synthesizer. Het is een leeftijd en vaardigheid overbruggend stuk speelgoed.

Hoe verstandig is het dat ouders hun peuters op een speeltje van driehonderd piek laten rammen? Welling, ooit met honours van HKU afgestudeerd, vertelt: "Ik kreeg les van een keramist. Van hem moesten we servies maken voor kinderen. ‘Je moet kinderen niet altijd met plastic laten klooien,’ zei hij, ‘ze mogen best leren dat dingen iets waard zijn en respect verdienen.’’ Toch is Welling, die zich wat lijkt te generen voor de prijs van de Duo, niet ongevoelig voor een plastic uitgave van hun design snufje. FACT Magazine schreef recentelijk over de Duo: "The Fischer Price deep house subgenre is just around the corner." De mannen lachen hartelijk. Dan zegt Welling: "Ik wil best met Fischer Price een €40,- versie maken. Heb ik geen enkel probleem mee." Menting blijft stil.

De officiële productie van de DATO Duo staat gepland vanaf april 2017. Tot die tijd zetten de mannen het Kickstartbudget in voor het perfectioneren van het prototype. Hun enthousiasme valt niet te stuiten, zeker niet nu beroemde producers de Duo blijken te steunen. MSTRKRFT en Leftfield zijn enthousiast. "Onder anderen Allessandro Cortini heeft er één gekocht," zegt Menting, "die heeft voor Nine Inch Nails en Ladytron de synts gedaan." "We weten niet zeker of hij het is!" zegt Welling. "Hij heet Allessandro Cortini en hij bestelt een synthesizer" antwoordt Menting.

Toch zegt Menting dat de plannen van DATO niet draaien om welke beroemde producers de Duo gaan gebruiken, maar om het uitbreiden van het assortiment. "In de paar maanden dat Toon en ik samenwerken, hebben we al zoveel nieuwe instrumenten bedacht. Mijn droom is dat we elk jaar een nieuw, raar, verrassend instrument zullen maken. Dan maakt het mij echt niet uit of het in al de muziekwinkels ligt, of op het podium wordt gebruikt. Dat is de ontwerper in mij."

De hippe DATO Duo verdient een plekje in de huiskamer van elke muziekfanaat. Dat hij verslavend leuk is om te bespelen, helpt ook. Muzikanten hebben misschien te klagen over zijn gelimiteerde functionaliteiten, maar dat zijn de einzelgängers die überhaupt weinig voelen voor een synth om samen op te jammen, laat staan met een peuter. €299,- is veel geld, maar de Duo zou best een nieuwe generatie aan producers kunnen opleiden. "Je kan het de ‘gateway drug’ noemen," grapt Welling. We zullen zien hoeveel Duo-verslaafden de wereld over een jaar rijker is. Wellicht wil Eindbaas er ons kennis mee laten maken? Dan kunnen wij die 300 piek uitgeven aan een festival deze zomer.