Benefietavond in EKKO voor The Royal Engineers

Tourbus inclusief instrumenten en apparatuur ging in vlammen op

Tekst: Liselot van der Klift ,

Menig muzikant zal de nachtmerrie weleens gehad hebben: plots al je instrumenten kwijt zijn. Het overkwam seventies pop band The Royal Engineers. Na een optreden bij Radio 2’s Roodshow Late Night ging hun tourbus in vlammen op. Speciaal voor de band wordt er aankomende donderdag een benefietavond in EKKO georganiseerd met niemand minder dan Mooi Weer Op Straat, The Cosmic Carnival, DeWolff en natuurlijk de band zelf.

Binnen zestig seconden was het gebeurd. Op de snelweg rook de band een rare lucht, waarna de tourbus direct aan de kant werd gezet. Pianist René Geelhoed en gitarist Rens Ouburg stapten uit om onder de motorkap te kijken, maar inmiddels sloegen de vlammen al door het dashboard. “We hebben allemaal de films gekeken waarin je ontploffende auto’s ziet en dat geeft dan ook meteen een beetje het gevoel van ‘shit, we moeten hier weg’”, aldus Rik Wilbrink, nauw betrokken bij de band en een van de organisatoren van de benefietavond in EKKO. Het hele instrumentarium van de band, op een gitaar na die nog net gered kon worden, ging letterlijk in rook op.

Wonder boven wonder hoefde de band geen optredens af te zeggen. Hulp kwam namelijk meteen uit alle hoeken. Zo werden er door verschillende mensen tijdelijk instrumenten ter beschikking gesteld, waaronder een drumstelkit door Muziekcentrum Van Gorp. Ook mocht de groep een busje lenen. “Dit is ook de instelling van de band geweest: we moeten gewoon verder als band. Als je geen instrumenten hebt, dan ben je nergens.”

Het idee voor een benefietavond kwam snel op. “De meeste van de bandleden zitten op het Utrechts conservatorium en ikzelf ook”, zegt Twan Kuijper, medeorganisator van de avond en bandlid van Mooi Weer Op Straat. “Met veel muzikanten zijn we erg begaan en juist omdat deze band een leuk succes aan het boeken was, raakte dit ons zo hard. Als muzikant is dit het ergste wat je kan overkomen. Wat voor ons eigenlijk een nachtmerrie is, is voor hen keiharde waarheid.”

De benefietavond op 23 juni moet de band helpen weer op eigen benen te staan. In samenwerking met EKKO en TivoliVredenburg is het de organisatie gelukt om grote namen te strikken. De avond wordt gevuld met Mooi Weer Op Straat, The Cosmic Carnival, DeWolff en natuurlijk The Royal Engineers zelf. De band bracht ondanks alle ellende vorige week debuut-EP One uit. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar de band, net als een deel van de drankomzet. Dat betekent drinken voor een goed doel dus!  

Te zien: The Royal Engineers, Mooi Weer Op Straat, The Cosmic Carnival en DeWolff, donderdag 23 juni 2016 @ EKKO, Utrecht.