3voor12/Utrecht tipt, week 25

ZU, The Royal Engineers, Bright, Geinbeat, Clash of the Titans en Bon Foyer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Volgend weekend barst het van de festivals in de provincie Utrecht, maar dit weekend is nog relatief rustig: zaterdag kun je in Nieuwegein terecht voor het jaarlijkse Geinbeat festival. De Helling is op zaterdag het decor voor de finale van de Clash of the Titans, de grootste bandwedstrijd van Utrecht. Check ook onze andere live-tips voor deze week/dit weekend.

Wie: ZU + MNHM
Wat: free jazz, noise en math rock
Wanneer: woensdag 22 juni 2016 (20.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 10

Het is niet de eerste keer dat de Italiaanse Noise Terroristen ZU op het podium van dB’s staan. Met bas, barition sax en drums maken ze muziek die zich ergens tussen free jazz, noise en math rock bevindt. Te gekke live-band die in Faith No More’s Mike Patton één van zijn grootste fans kent. Vooraf gegaan door de groovy post-apocalyptische free noise rock van MNHM (voorheen Mannheim).


Wie: Mooi Weer Op Straat + DeWolff + The Cosmic Carnival + The Royal Engineers
Wat: Benefiet The Royal Engineers
Wanneer: donderdag 23 juni 2016 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 7,50 in de vvk, € 10 aan de deur

Menig muzikant zal de nachtmerrie weleens gehad hebben: plots al je instrumenten kwijt zijn. Het overkwam seventies pop band The Royal Engineers. Na een optreden bij Radio 2’s Roodshow Late Night ging hun tourbus in vlammen op. Speciaal voor de band wordt er aanstaande donderdag een benefietavond in EKKO georganiseerd met niemand minder dan Mooi Weer Op Straat, The Cosmic Carnival, DeWolff en natuurlijk de band zelf. Hier lees je meer over de avond.


Wie: Loefah + Shapes + El Maria + Mon
Wat: Bright final edition
Wanneer: vrijdag 24 juni 2016 (23.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 10 in de vvk, € 12 aan de deur

Begin 2012 was Bright één van de eerste concepten in Nederland dat een podium gaf aan de verfrissende mix van House, UK Garage en Grime. Artiesten als Dusky, George FitzGerald, Paul Woolford, Bondax en Oneman verkopen inmiddels de grootste clubs en festivals uit, maar stonden niet lang geleden nog in EKKO bij Bright. Na ruim drieëntwintig edities in EKKO is het doel bereikt en stopt Bright. De laatste editie is op 24 juni en daarvoor heeft organisator Levi Smulders niemand minder dan Loefah uitgenodigd. Deze Londenaar stond met zijn label Swamp 81 aan de wieg van de sound die Bright de afgelopen jaren naar Utrecht bracht. Hits als Sicko Cell, Footcrab, Work Them en Swims klonken al regelmatig door de speakers en kwamen allen uit op Swamp 81. Mede daarom stond Loefah al langer op het lijstje van Bright. Behalve Loefah zijn er ook bijdrages van een drietal Bright Residents: Shapes, El Maria en Mon.


Wie: o.a. Birth of Joy, Indian Askin, Mandrake’s Monster, The Black Cult, Thijs Heij en Duke John
Wat: Geinbeat
Wanneer: zaterdag 25 juni 2016 (13.00 - 23.00 uur)
Waar: Stadsbalkon, City Plaza, Nieuwegein
Schade: gratis

Op zaterdag 25 juni vindt de 22e (!) editie plaats van Geinbeat festival, het gratis toegankelijke popfestival van Nieuwegein. Op het festival kun je nieuwe lokale bands ontdekken, maar er spelen ook bekendere acts. Op de line-up dit jaar o.a. Birth of Joy, Indian Askin, Mandrake’s Monster en The Black Cult. Daarnaast zijn er optredens van de winnaar van De Kleine Prijs van Nieuwegein, Filthy Felons, en de winnaar van de Utrecht Popprijs, Duke John. Ook is er voor de tweede keer een ‘Herman Brood Academie stage’ waarop aanstormend talent van deze muziekopleiding zich presenteert. Dit jaar wordt er voor de de eerste keer een platenbeurs georganiseerd in het naastgelegen theater/kunstencentrum De Kom (tussen 13.00 en 18.00 uur).


Wie: Paul Hoek + Deepfreeze + Lionel Goldstein
Wat: Bon Foyer
Wanneer: zaterdag 25 juni 2016 (19.00 - 0.00 uur)
Waar: Foyer, Brailledreef 9, Overvecht
Schade: € 7

Bon Foyer is een nieuwe avond die wordt georganiseerd in de Foyer, de oude Vechtclub in Overvecht. Je kunt er eerst een soepje krijgen waarna er optredens volgen van Paul Hoek (We vs Death), Lionel Goldstein en het allereerste optreden van Deepfreeze, een garage-rock-project met o.a. Thomas Sohilait (We vs Death en Wander) en Matthijs Thomassen (Schotel van de Dag en Wander). De avond eindigt met een DJ.


Wie: Django Boegheim, Edison Effect, Ziggy Splynt, Filthy Felons, Bart Hanswijk
Wat: finale Clash of the Titans
Wanneer: zaterdag 25 juni 2016 (zaal om 19.30 uur open)
Waar: De Helling
Schade: € 6

De grootste bandwedstrijd van Utrecht is toe aan de finale. De acts die gaan bepalen wie er dit jaar met de roem en prijzen vandoor gaan zijn Django Boegheim, Edison Effect, Ziggy Splynt, Filthy Felons en Bart Hanswijk. Tijdens het juryberaad speelt Jorn ten Ham, finalist van vorig jaar.