3voor12/Utrecht tipt, week 23

EXF HBA, RASA, Pitto, Bent van Looy, Joy Division Undercover, Sneeuw en Ruis festival

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Het muziekaanbod op de Utrechtse podia is ook deze week weer erg divers. Van dinsdag tot en met zaterdag kun je in De Helling terecht voor nieuw, opkomend talent bij het eindsexamenfestival van de Herman Brood Academie. Op donderdag start het jubileumweekend waarmee RASA zijn 45-jarig bestaan viert. Verder zijn er shows van Pitto, Bent van Looy, Joy Division Undercover en vindt op zaterdag de derde editie van Sneeuw & Ruis festival plaats.

Wie: Helm Op, Smthng Smthng Unicrn, Echo Movis, Koala, Luuk de Jong en meer
Wat: Examen Festival Herman Brood Academie (EXF HBA)
Wanneer: dinsdag 7 juni t/m zaterdag 11 juni 2016 (19.30 uur, vrijdag 20.45 uur en zaterdag 21.45 uur)
Waar: De Helling
Schade: gratis!

Op het Eindexamenfestival van de Herman Brood Academie presenteren de muzikanten zich die dit jaar afstuderen. Vijf dagen achter elkaar kun je in De Helling terecht voor talentvolle bands, hiphoppers, dj's en producers. De avonden met bands zijn op 7, 8 en 9 juni en hiphoppers en producers zie je op 10 en 11 juni.


Wie: Areti Ketimé & Katerina Tsiridou, African Salsa Orchestraen meer
Wat: 45 jaar RASA
Wanneer: donderdag 9 juni t/m zondag 12 juni 2016
Waar: RASA
Schade: verschilt per programmaonderdeel

Podium voor wereldmuziek RASA viert dit seizoen haar 45 jarig bestaan. Komend weekend is de jubileumviering met een programma dat varieert van rebetika tot (West-Afrikaanse) salsa, een special van pop-up restaurant Tantes Maal, DJ-avonden en een uitgebreid kinderprogramma op de zondagmiddag. Check de website van RASA voor het volledige programma.


Wie: Bent van Looy + Anne Soldaat
Wat: ambachtelijke pop
Wanneer: vrijdag 10 juni 2016 (19.30 uur)
Waar: TivoliVredenburg Pandora
Schade: € 14

Vlaming Bent van Looy is vooral bekend als voorman van Das Pop maar heeft nog heel veel andere kanten: hij schildert, ontwerpt kleding, drumt (bij Soulwax) en haalde de finale van kennisquiz De Slimste Mens. In 2013 bracht hij zijn eerste soloalbum Round The Bend uit, met daarop artistieke, Bowie-achtige pianopop. De dit voorjaar verschenen opvolger Pyjama Days is een stukje wilder, of zoals Van Looy er zelf over zegt: ‘de kleurrijke tegenhanger van mijn sobere debuut’. Support komt van Anne Soldaat (solo).


Wie: Pitto
Wat: beats, pop
Wanneer: vrijdag 10 juni 2016 (21.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 8

Vijf jaar geleden verscheen het laatste studioalbum van de Utrechtse producer Pitto maar het lange wachten in bijna voorbij. Medio augustus komt namelijk zijn nieuwe album Breaking up the Static uit. A.s. vrijdag verschijnt de eerste single van die plaat, 'Let's do it Again’ feat. Tessa Rose Jackson. Dat wordt gevierd met een release-party in EKKO.


Wie: Bonne Aparte, Gareth Davis & Machinefabriek, Glice, Lärmschutz, Stahlr, Sven Agaath en meer
Wat: Sneeuw en Ruis festival
Wanneer: zaterdag 11 juni 2016 (19.00 uur)
Waar: Vechtclub XL
Schade: € 12, voor studenten € 9

Vorig jaar vond Sneeuw & Ruis festival voor de eerste keer in en rond de Vechtclub XL in Utrecht plaats. Op 11 juni dit galmen er opnieuw tal van experimentele klanken over het terrein. De bezoekers van het festival kunnen zichzelf verwennen met een avond en nacht vol verrassingen en experimenten op het gebied van muziek, installaties en performancekunst. De organisatie van Sneeuw & Ruis gaat ook op onderzoek uit. Zo wordt er gekeken of de post-post-punk van Yokocola zal passen bij de freejazz van Dead Neanderthals, of een ontwerpatelier een goede plek is om de folkinstrumenten van de toekomst te bespelen, of Vechtclub XL nog meer spannende hoeken bezit die dienst kunnen doen als podium of toonkamer en of er nóg langer gedanst kan worden. Op de line-up staan onder andere ook nog Bonne Aparte, Gareth Davis & Machinefabriek, Glice, Lärmschutz, Stahlr en Sven Agaath.


Wie: Joy Division Undercover
Wat: new wave

Wanneer: zaterdag 11 juni 2016 (20.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 12

Eigenlijk had Ian Curtis in 2016 zijn zestigste verjaardag moeten vieren; het verhaal over zijn te korte leven beschouwen we als bekend. Aan de hand van de nummers van de band en met bijzondere visuals vertelt Joy Division Undercover het verhaal van de jaren tachtig en het illustere gezelschap rond Ian Curtis. We hebben de tribute-band onder leiding van Erny Green en met o.a. Henk Koorn op gitaar al verschillende keren gezien en wat ons betreft is het absoluut de moeite waard.