The Black Heart Rebellion en Locrian laten voetstappen achter in De Helling The Black Heart Rebellion en Locrian laten voetstappen achter in De Helling

Degelijke opkomst bij eerste Footprints in the Void-editie

, Tekst: Merijn Siben / Foto’s: Jerry van Vliet

The Black Heart Rebellion en Locrian laten voetstappen achter in De Helling

Degelijke opkomst bij eerste Footprints in the Void-editie

Tekst: Merijn Siben / Foto’s: Jerry van Vliet ,

Na meerdere edities in dB's vindt de metalavond Footprints in the Void, gecureerd door de leden van blackmetalband Terzij de Horde, voor de allereerste keer plaats in De Helling. Het Belgische The Black Heart Rebellion en het Amerikaanse Locrian verzorgen de housewarming. Wat volgt is een sfeervol maar duister schouwspel van post-rock, black metal en folk.

The Black Heart Rebellion mag het spits afbijten. Deze Belgen behoren tot de Church of Ra, een Vlaams genootschap van bands en kunstenaars waar de eigenzinnige sludge-metalband Amenra ook deel van uitmaakt. Hoewel The Black Heart Rebellion zijn muzikale wortels heeft in het punk- en hardcoregenre, is de muziek vandaag de dag te omschrijven als een mengsel tussen post-rock, drone, black metal en folk. En het is het soort mengsel dat verrassend goed in elkaar steekt.

De sfeer wordt direct gezet door het openingsnummer ‘Body Breakers’, van hun laatste album People When You See the Smoke, Do Not Think It is Fields They're Burning uit 2015. De donkere post-metal met ludieke folkelementen gaat gepaard met een bijzondere lichtshow, waarbij de bandleden al gauw in een soort levende silhouetten transformeren. Het roept een beeld op van een dichtbeboste omgeving, waarin de zon plaatsmaakt voor de nacht en de luisteraar steeds dieper verdwaald raakt. De serene zang en sporadische screams van frontman Pieter Uyttenhove begeleiden de intense percussie en harde gitaren. Als bezetenen tijdens een illuster ritueel zet de band een overtuigend optreden neer.  

Na een kleine pauze is het aan Locrian om het podium te betreden. Afgelopen zomer bracht Locrian de nieuwe plaat Infinite Dissolution uit, waar de band ook vanavond enkele nummers van speelt. Locrian zet de wanhopige, duistere sfeer gecreëerd door The Black Heart Rebellion moeiteloos voort. Toetsenist en zanger Terrence Hannum produceert diverse synths- en pianomelodieën en beschikt daarnaast ook over een tergende schreeuw, die door de luide vervorming helaas niet altijd even hoorbaar is. Ondanks het ietwat hoge volume van die vervorming speelt de band met veel overgave. Met name drummer Steven Hess en gitarist André Foisy vallen op en spelen alsof elke ademtocht hun laatste kan zijn.

Maar wonderwel is er toch een sprankje hoop en misschien zelfs een uitweg te vinden in de door beide bands gecreëerde duisternis. Want dankzij het opzwepende drumwerk en de subtiele, haast euforische gitaarmelodieën bouwt Locrian op naar een bevredigende climax. Na een bescheiden toegift verlaat de band het podium en laten zij, samen met The Black Heart Rebellion, hun voetafdrukken achter op deze eerste Footprints in the Void-editie in De Helling.

Hoewel dB’s op 30 januari weer de thuishaven is van Footprints in the Void, lijkt dit experiment in De Helling een goede keuze. Doordat Terzij de Horde op Noorderslag stond en de opkomst in De Helling degelijk was, lijkt de belangstelling voor dit soort bands en evenementen te groeien. Het is te hopen dat deze belangstelling alleen maar zal toenemen, want Footprints in the Void is een veelbelovend avondje voor de fijnproever van experimentele metalklanken.


Gezien: Footprints in the Void met The Black Heart Rebellion en Locrian, donderdag 14 januari 2016 @ De Helling, Utrecht

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht