Shuriken presenteert nieuwe plaat (nog niet helemaal) Shuriken presenteert nieuwe plaat (nog niet helemaal)

Avond noiserock in ACU is goede start van het jaar

, Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Wouter van de Kamp

Shuriken presenteert nieuwe plaat (nog niet helemaal)

Avond noiserock in ACU is goede start van het jaar

Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Wouter van de Kamp ,

De eerste show die we dit jaar bezoeken heeft op voorhand de potentie om ons ruw uit een kleine winterslaap wakker te schudden. Met het Utrechtse Shuriken en het Groningse WOLVON staan er in ACU namelijk twee bands waarbij de woorden noise en rock een prominente plek in de respectievelijke biografieën innemen. Het optreden staat in het teken van het verschijnen van het tweede album van Shuriken, ‘Move On’, dat sinds afgelopen december <a href="https://soundcloud.com/shuriken-nl/sets/shuriken-move-on">te beluisteren is op soundcloud.</a>

Voordat Shuriken het podium betreedt worden we opgewarmd door WOLVON. De laatste keer dat we die band zagen spelen was tijdens Le Guess Who? 2014 in dB’s, waar ze een hele sterke indruk achterlieten. Sinds dat optreden heeft drummer Bram Nigten de band verlaten, maar is er in de persoon van Henk Wobbes een opvolger gevonden. Net als Shuriken heeft ook de Groningse band eind vorig jaar nieuw werk uitgebracht: een cassette met daarop twee nummers: ‘Notice’ en ‘Cymbals’. Tussen de verschroeiende noiserock door zijn op die nummers ook wat rustigere stukken te horen, waardoor de melodieën - die op eerdere nummers soms nog wat onder het gruizige geluid verstopt waren - meer naar voren komen.

WOLVON staat bekend om zijn intense liveshows maar het optredens in ACU start voor WOLVON-begrippen relatief rustig. Zanger/gitarist Ike de Zeeuw vertelt dat hij het gevoel heeft dat het redelijk vroeg is, wat feitelijk ook zo is, en dat het daar misschien aan ligt. Vanaf het het moment dat de band één van de nieuwe nummers speelt gaat de beuk er echter weer keihard in met felle gitaarpartijen, overstuurd basspel, harde klappen van Wobbes en rondvliegende haren. WOLVON moet even op gang komen, maar eindigt sterk.

Hoofdact van deze avond is Shuriken, dat zijn nieuwe album ‘Move On’ presenteert. Marten Timan en Jasper van der Steen, de beide gitaristen van Shuriken, spelen ook in Boyle, dat in september zijn debuutalbum presenteerde. Het verschil met die band kan echter nauwelijks groter zijn. Waar Boyle ingetogen nummers met breekbare zang maakt speelt Shuriken furieuze noiserock met striemende gitaren, veel tempowisselingen, aparte breaks en emotionele, soms wat bozige zang van Timan.

Fugazi en Shellac zijn groepen die de band zelf in zijn biografie noemt, en dat zijn inderdaad ook namen die naar boven komen bij het luisteren naar de de band. Shuriken is niet erg productief - het debuutalbum verscheen bijna exact vier jaar geleden - en speelt ook weinig. Des te opvallender is het dan ook dat de nummers vanavond erg strak gespeeld worden, de band heeft blijkbaar veel tijd in de oefenruimte doorgebracht. We zijn in ieder geval goed wakker geschud op deze eerste concertavond van 2016. Omdat de vinylfabriek ze nog niet had afgeleverd was de nieuwe plaat van Shuriken vanavond nog niet te koop. Misschien een mooie aanleiding voor een nieuwe show, maar dan op iets kortere termijn. Ook al omdat noiserockbands in Utrecht niet dik gezaaid zijn.

Gezien: Album-presentatie Shuriken, met ook WOLVON, vrijdag 8 januari 2016 @ ACU

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht