Nieuwjaarsduik 3voor12/Utrecht is er één van extremen Nieuwjaarsduik 3voor12/Utrecht is er één van extremen

Van lachen tot huilen en stilzitten tot meezingen

, Tekst: Bas Koppe / Foto’s: Hannah Jacobs

Nieuwjaarsduik 3voor12/Utrecht is er één van extremen

Van lachen tot huilen en stilzitten tot meezingen

Tekst: Bas Koppe / Foto’s: Hannah Jacobs ,

Ook in 2016 organiseerde 3voor12/Utrecht een nieuwjaarsduik. Op de eerste Culturele Zondag van het jaar kwamen er drie Nederlandstalige singer-songwriters naar de nieuwjaarsduik-editie van Club 3voor12/Utrecht in dB’s om het nieuwe jaar in te luiden. Het werd een middag van extremen: van huilen tot lachen en stil luisteren tot meezingen.

Het eerste optreden van de middag is van Willem Wits. Samen met Daniel van Loenen op trombone en piano, en Marc Alberto op akoestische en elektrische saxofoon, speelt hij nummers van zijn laatste cd Jochie Toch. De liedjes op deze cd klinken vrolijk, maar tijdens het optreden wordt duidelijk dat ze vaak een donkere ondertoon hebben: Willem Wits werkt met sterke emoties. Als hij en zijn band het nummer ‘Pappa’ inzetten, raakt hij zijn tekst kwijt en vertelt hij aan het publiek dat hij opeens zijn exen voor zich ziet.  Wanneer hij later over het ontstaan van een ander liedje vertelt, raakt hij zo geëmotioneerd dat hij de muzikanten de opdracht geeft om door te spelen terwijl hij ineengedoken op zoek gaat naar zijn tekst.

Willem Wits

Willem Wits


Mathijn den Duijf, alias Duijf, speelt een soort mini-theatervoorstelling en begint zijn set met het spelen van korte fragmenten uit de nummers die later in de set terugkomen. Mandolinespeler en gitarist Janos Koolen zorgt er met kleine instrumentale stukjes voor dat alle nummers aan elkaar worden geregen: tussen de nummers is geen ruimte voor applaus. De verhalende liedjes van Duijf gaan onder andere over de stad Utrecht: hij bezingt de werven aan de gracht, maar aan het einde van de set maakt hij een uitstapje door een ode te brengen aan Dordrecht. Compleet met beschrijving van Dordtse taferelen en uitdrukkingen in Dordts dialect. Na dat nummer is er wél tijd voor applaus, dit blijkt ook het einde van het optreden.

Duijf

Duijf


De laatste artiest deze middag is Charl Delemarre, misschien wel de meest conventionele singer-songwriter van de drie. Op zijn EP De Bekentenis kiest hij voor grote arrangementen met een volledige band en blazers. Voor deze middag heeft hij echter zijn akoestische gitaar meegenomen en wordt hij bijgestaan op elektrische gitaar door Tjebbe Zeeman. De uitgesponnen liedjes geven hem de ruimte om naar hartelust te soleren. Tijdens de set speelt het duo een aantal nieuwe nummers die misschien terecht zullen komen op de nieuwe EP die binnenkort verschijnt, zo leren we. Charl vertelt ook dat het fijn is om weer voor een luisterpubliek op te treden, in plaats van de kroegen die hij bespeelde voor Popronde eerder dit jaar.

Charl Delemarre

Charl Delemarre


Gezien: Nieuwjaarsduik 3voor12/Utrecht met Willem Wits, Duijf en Charl Delemarre, zondag 10 januari 2016 @ dB's, Utrecht


Onze radiomaker Evelien Bosch sprak Charl Delemarre op Noorderslag, waar hij de openingact van de Patio tent was. In de zaal stonden grote platenbazen, Giel Beelen en vele boekers, maar daar laat hij zich niet door gek maken…

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht