Mee langs de Amerikaanse woestijnen en 70’s tijdens de januari Club 3voor12/Utrecht Mee langs de Amerikaanse woestijnen en 70’s tijdens de januari Club 3voor12/Utrecht

Gierende gitaren en woeste drums schudden dB’s wakker

, Tekst: Simone van Hugten / Foto's: Sara Bosch

Mee langs de Amerikaanse woestijnen en 70’s tijdens de januari Club 3voor12/Utrecht

Gierende gitaren en woeste drums schudden dB’s wakker

Tekst: Simone van Hugten / Foto's: Sara Bosch ,

De januari-editie van club 3voor12/Utrecht is er een van jewelste. Drie keiharde bands met gierende gitaren, woeste drums en wilde zang betreden tijdens de donderdagse clubavond het podium van dB's. Vanaf daar nemen ze je mee naar de Amerikaanse woestijnen en schudden ze je vooral flink wakker.

Opener van de avond is Duke John. Jonge jongens zijn het: het hele drietal studeert aan het Conservatorium en aan de Herman Brood Academie. Volwassen juist klinkt de bluesrock en stonerrock op hun debuut-ep Tales of the Road, die live nog extra wordt uitgesponnen met lange gitaarsolo’s en daardoor nog een stuk beter uit de verf komt dan op plaat. Zanger en gitarist Jannes van Kaam klinkt af en toe zelfs doorleefd met kraak en schorheid in zijn stem, wat hun nummers een donker tintje geeft. Duidelijk wordt dat Van Kaam, inval-drummer Marc van Dongen (hun eigen Jens Wierckx kon er niet bij zijn) en bassist Tristan van Selm ontzettend ambitieus en hongerig naar meer zijn. Vol passie en vuur in hun ogen willen ze de jaren 70 doen herleven. En meer komt er dan ook aan: in het najaar zal hun nieuwe album verschijnen.

Los Cojones Del Toro (de ballen van een stier) begint de set op een bijzondere manier. Op het podium verschijnt een man enkel gekleed in zwarte onderbroek en masker dat zijn hele hoofd bedekt. Een oogwenk later rent hij door de zaal naar de uitgang en komt hij terug met de band, allemaal met ontbloot bovenlijf, en met publiek dat nog aan de bar hing. De aandacht hebben ze in ieder geval alvast weten te grijpen. Met hun grootse en hier en daar zelfs hysterische desertrock houden ze die ook vast, te zien aan het voorzichtige geheadbang van het publiek. Alsof ze je met ronkende motoren meenemen op een tour door de woestijn, met harde riffs en onverwachte opzwepende tempowisselingen. Rechttoe-rechtaan knallen, met een vleugje Alice in Chains. Zanger Jorn Vetter klinkt soms theatraal als Iron Maiden en kronkelt over het podium. Een debuutalbum opgenomen in Kytopia zou al klaar liggen, dus verwacht in de toekomst nog meer ballen.

Los Cojones Del Toro

Los Cojones Del Toro

Het afsluiten van de avond is aan Grenadeers, dat een interessante mix van progrock en radiovriendelijkheid brengt. Met z’n zessen, waaronder drie gitaristen Stijn van Rijsbergen, Leon Sibum en Vincent Sibum, zorgen ze voor een muur aan geluid zonder ruimte van de ander in te nemen. De band wisselt lange tracks vol solo’s af met catchy nummers die door hun hooks een breed publiek aanspreken, zoals het nieuwe ‘Chasing’. Zanger Siep van Rijswijk verklapt dat dit misschien wel eens de single van hun EP zou kunnen worden. Deze debuutplaat wordt gemixt door Alain Johannes, die dit eerder ook deed ook voor grote namen als Queens of the Stone Age en Them Crooked Voltures. Of ‘Chasing’ ook echt de single wordt? Dat is nog heel even afwachten: in april komt de uitverkoren single uit.

Grenadeers

Grenadeers

Gezien: Club 3voor12/Utrecht met Duke John, Los Cojones Del Toro en Grenadeers, donderdag 28 januari 2016 @ dB's, Utrecht

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht