Roos Blufpand stapt uit comfortzone met Hoe Dan

“Ik wil juist buiten de lijntjes durven gaan en me niet kapot staren op wat ik al goed kan”

Tekst: Freek Liebrand / Foto's: Faizel Joemrati ,

Op 5 februari verscheen Roos Blufpands nieuwe album Hoe Dan. We spreken de 23-jarige zangeres, pianiste en liedjesschrijver op de releasedatum van de plaat. Ze geeft direct aan een beetje een stuiterbal te zijn. Ze leeft namelijk al bijna een jaar naar deze dag toe. Veel meer dan een magisch moment is het echter niet. Zo meteen doet ze een stapel bestelde cd’s op de post en vanavond gaat ze gewoon weer repeteren. Morgen starten de eerste shows. Op 20 februari presenteert ze het nieuwe album in De Helling.

Worsteling

De strijd van het bezig zijn met wat er allemaal gebeurt in de wereld, maar ook van het leven willen genieten: het lijkt een centraal thema op het nieuwe album te zijn. Blufpand vertelt dat ze daar erg mee worstelde tijdens het schrijven van het album: “Dat je eigenlijk meer wilt dan dat kan. Ik wil er op ieder moment voor alle mensen om me heen zijn, maar dat lukt helaas niet altijd. En als ik bijvoorbeeld over vluchtelingen lees, dan wil ik het liefst nu een vliegtuig pakken om ter plekke te helpen. Maar ik vind het aan de andere kant ook belangrijk om gewoon lekker jong te zijn en te genieten van elke dag. Die strijd vind ik soms wel lastig, dus daar heb ik veel liedjes over geschreven.”

Haar liedjes zijn veelal vanuit de eigen persoon geschreven. Als luisteraar hoor je hoe de onderwerpen haar raken en wat deze met haar doen. Het is een bewuste keuze van Blufpand om zo haar publiek bij grotere thema’s te betrekken. Ze licht toe: “Ik ben zelf heel erg allergisch voor vingerwijzen, in welke (kunst)vorm dan ook. Waar ik goed in ben, is te bewoorden hoe ik dingen ervaar. Mensen mogen zich daarin herkennen of niet. Die discussie vind ik prima. Maar uiteindelijk kan ik maar één ding doen en dat is mijn eigen verhaal vertellen.”

Boerderij

Blufpland heeft Hoe Dan afgelopen zomer in twee weken opgenomen in een boerderij bij Nijmegen. Twee weken lang werd er hard gewerkt, maar was het vooral ook erg leuk. Ze vertelt met plezier hoe het eraan toe ging tijdens die weken: “Het was hartje zomer en het was aan een rivier, dus als we te lang bezig waren geweest, namen we een plons in het water en gingen dan weer door. Ik had de liedjes wel, maar ze waren nog niet helemaal af. Dus we zijn daar echt laagje voor laagje gaan bouwen.”

Werken op een boerderij leidt soms tot hilarische situaties. “We waren om drie uur ’s nachts iets heel gevoeligs aan het opnemen en toen hoorden we allemaal een krekel op de koptelefoon. We moesten alles stopzetten en gaan zoeken naar die krekel en daarna weer door. Maar de locatie was de moeite waard. Je hoort de akoestiek van de ruimte echt terug op de plaat.”

Stempel

Blufpand koos ervoor om samen te werken met producer Jurriaan JJ Sielcken. Sielcken werkte eerder met onder andere Herman van Veen, Jett Rebel en Lucas Hamming. Deze keuze heeft een duidelijk motief, vertelt ze: “Ik ben met hem gaan werken om uit mijn comfortzone te durven gaan. Soms hoor je bepaalde arrangementen in je hoofd, maar ik hoorde ook dat er meer mee kon gebeuren. Daar had ik hem echt voor nodig. Soms levert dat wat discussie op, maar negen van de tien keer kwam het er dan beter uit dan dat ik van tevoren in mijn hoofd had. Dat was heel leerzaam.”

Ook werkte ze samen met Willem Wits. Eerst als drummer, maar later ook als co-producent. Blufpand: “Om het wat minder luxe te zeggen: hij was eigenlijk de pain in the ass van het album. Dat kan hij heel goed en dat was ook echt belangrijk. Soms was het wel lastig, maar hij wil het allerbeste. Hij stelde de juiste dingen ter discussie, bij de dingen waar het kon. De dingen die juist heel erg eigen zijn, daar zat hij niet aan. Zijn suggesties werkten soms niet, maar soms was het echt zoveel toffer dan dat je van tevoren kon bedenken.” 

Hoe Dan op tour

De komende maanden gaat Blufpand op tour door het land, met op 20 februari de releaseshow in De Helling. De theatertour voor seizoen 2016-2017 staat ook al gepland. Die show heet tevens Hoe Dan, maar zal wel anders zijn dan een optreden in een poppodium. Blufpand: “Je hebt meer ruimte voor praatjes. De arrangementen moeten misschien wat minder dik en hard. Dat we nu een poptour gaan doen, is spannender en nieuwer dan een nieuwe theatertour. Het grootste verschil is dat je in het theater uitgaat van stilte. Je hebt alle ruimte om teksten te laten horen. Alle ruimte om het ook even stil te laten vallen. Dat is in een popzaal heel anders. Daar gaan mensen ook weleens een biertje halen. Dat zal nog wel een leerweg worden, maar dat is ook een doel van mij met deze plaat. Ik wil juist buiten de lijntjes durven gaan en niet kapot staren op wat ik al goed kan. Ik vind het belangrijk om dat wel te durven als muzikant. Het is veel makkelijker om te blijven doen wat je al goed kan. Ik heb er nu bewust voor gekozen om verder te kijken, meer te leren en ontdekken. Durven uit mijn comfortzone te gaan.”

Te zien: Roos Blufpand, met Willem Wits (support), zaterdag 20 februari 2016 @ De Helling, Utrecht.