Met 45ACIDBABIES naar de Grote Prijs van Nederland Met 45ACIDBABIES naar de Grote Prijs van Nederland

Glitters en chaos in de kleedkamers van Paradiso

, Tekst: Wies van der Heyden / Foto’s: Sebastiaan Petiet

Met 45ACIDBABIES naar de Grote Prijs van Nederland

Glitters en chaos in de kleedkamers van Paradiso

Tekst: Wies van der Heyden / Foto’s: Sebastiaan Petiet ,

De finale van de Grote Prijs van Nederland barstte afgelopen zaterdag los in Paradiso. De Utrechtse band 45ACIDBABIES wist zich door de voorrondes heen te slaan en een plekje in de finale te bemachtigen. 3voor12/Utrecht nam een kijkje in het backstage-circus en deelde de zenuwen met de elektropunkers in de kleedkamer waar Alex Turner een paar jaar geleden bier zat te drinken.

“Iemand heeft hier gisteren een vette joint gerookt”, roept zangeres Sophia de Geus, terwijl de band neerploft op de banken in de kleedkamer. Meteen wordt naar de chips en het bier gegrepen. Bandvriend Nigel Slaa, die we kennen van Adam & the Relevants, zit er gezellig bij. Hij komt de band vandaag steunen. Backstagemanager Katja legt een paar dingetjes uit, waarna de band in beraad gaat welke twee het podium op gaan bij de prijsuitreiking. “Twee random mensen”, grapt De Geus. “Nee, we gaan op elkaars schouders zitten”.

De spullen zijn al bij het podium gedumpt, want als één van de weinige bands mogen 45ACIDBABIES een soundcheck doen. Omdat ze als eerste spelen kunnen ze alles al opbouwen en laten staan. Het grote 45ACIDBABIES spandoek hangt dan ook al klaar op de achtergrond. Ze beginnen met de soundcheck. “Test, test, test”, zing bassist Daniel Brem. “Check, check, check”, valt gitarist Marnix Wilmink bij. Het is een rare belevenis. In een leeg Paradiso schuren de verschillende riffs en gitaarloopjes door elkaar heen. Een onaf concert in de uitgestorven Grote Zaal. Hiervan moet natuurlijk een foto gemaakt worden. “Je zonnebril moet reflecteren”, roept De Geus tegen drummer Giorgio Paquay terwijl ze al liggend op de grond een foto probeert te maken. Volgens Brem zijn afgehakte babyledematen (niet van echte baby’s natuurlijk) het trademark van de band. Een baby born-hoofd wordt dan ook gespietst op een microfoonstandaard en staat luguber voor op het podium.

Dan is het tijd voor pizza. In het restaurant zitten vrienden en familie van de band al op ze te wachten. Wilmink doet volgens de band mee aan de Grote Pils van Nederland als hij een halve liter Heineken bestelt. De zenuwen nemen toe. “Ik ben net een stuiterbal. Volgens mij ben ik helemaal rood”, strest De Geus terwijl Paquay met zijn vingers op de tafel Pokémon drumt.

Terug in Paradiso is de kleedkamer ondertussen veranderd in een dierentuin. Het is chaos. 45ACIDBABIES delen de kleedkamer met Backgammon en Blupaint die door elkaar heen praten, stemoefeningen doen, familieleden naar binnen sneaken en bier drinken. Als het bier op is, wordt het gejat uit de kleedkamer van de andere bands.

Wanneer de band een kwartier voor het optreden opgehaald wordt, moet er nog van alles gebeuren: glitter op het gezicht smeren, hemdjes zoeken en de setlist maken. Zowel Brem als verschillende kledingstukken zijn spoorloos verdwenen. De Geus is inmiddels misselijk van de zenuwen. Dan mogen de elektropunkers eindelijk los.

    

Na het afsluitende applaus volgt een interview voor de backstage aftermovie. Daarna mijmert de band in de kleedkamer over het eventueel winnen van de Grote Prijs van Nederland en wat dat doet met een band als 45ACIDBABIES. “Als je de Grote Prijs van Nederland wint, word je echt in een lift gezet. Het is alsof je een balletje opgooit, die dan gesmasht moet worden. Daar zijn we nog niet klaar voor. 45ACIDBABIES bestaat nog maar zeven maanden. We willen niet meegaan in de hectiek van de Grote Prijs, we willen op onze eigen rustige manier doorgaan”, vertelt De Geus. “Kwaliteit maken, geen eendagsbandje zijn”, voegt Paquay daaraan toe.

De jury is er bijna uit. Backstage moeten de bands alvast in rijtjes van twee klaar staan. Voor 45ACIDBABIES gaan De Geus en Paquay als afgevaardigden het podium op. Er is veel liefde tussen de rivaliserende bands; met een dikke knuffel wordt er succes gewenst. De Utrechters sluiten een dealtje met Backgammon. Zij doen Backgammon shirts aan als Backgammon het 45ACIDBABIES spandoek meeneemt. Dat gebeurt. Bands en spandoek worden met luid gejuich ontvangen als ze het podium op komen. De jury beschrijft 45ACIDBABIES als energiek, brutaal, origineel met een goede podiumpresentatie en een goede aansluiting tussen uitstraling en muziek. Toch gaat de Grote Prijs naar Blupaint. Maar de 45ACIDBABIES kunnen wel de publieksprijs, en daarmee duizend euro shoptegoed bij Bax Shop, in hun zak steken.

Te zien: 45ACIDBABIES op de Club 3voor12/Utrecht, donderdag 25 februari 2016 @ dB’s, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht