Extreme metal is terug in Houten Extreme metal is terug in Houten

Beloftevolle eerste editie van Houten Chaos met Morvigor, Eternal Mortification en Deamension

, Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Roy Wolters

Extreme metal is terug in Houten

Beloftevolle eerste editie van Houten Chaos met Morvigor, Eternal Mortification en Deamension

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Roy Wolters ,

Na de succesvolle achtste editie viel in 2013 het doek voor het roemruchte Houten Deathfest en werd het letterlijk stil in Houten en het jongerencentrum Enter. Tot afgelopen zaterdag, want een nieuwe generatie Houtense metalheads heeft de handschoen opgepakt en organiseerde de eerste editie van Houten Chaos. 3voor12/Utrecht trok naar de forenzenstad om de stand van zaken in de Houtense metalscene te peilen.

Jarenlang was Houten een weekend lang het middelpunt van de extreme metal underground. Vanuit heel Europa trokken liefhebbers naar jongerencentrum Enter voor ­slamming death, grindcore en andere brute death metal-varianten. In 2013 duurde het festival voor het eerst twee dagen en was de zaterdag volledig uitverkocht. Het nieuws dat er geen negende editie zou komen, kwam een half jaar later dan ook behoorlijk onverwacht. Veranderingen in beleid en financiering van de moederorganisatie zorgden ervoor dat Houten Deathfest stopte op zijn hoogtepunt.

Afgelopen zaterdag markeerde de terugkeer van de extreme metal in Houten en inderdaad voelde het een beetje als thuiskomen toen we jongerencentrum Enter binnenliepen. Ot van Jaarsveld, één van de organisatoren van Houten Chaos, praat ons bij over de ontstaansgeschiedenis: “Arnoud Knopper, de man achter Houten Deathfest, vond het tijd dat een nieuwe generatie door zou gaan waar hij in 2013 was gestopt. Daarom besloot hij om samen met een aantal jonge vrijwilligers Houten Chaos te organiseren. Zo leren wij van Arnoud en draagt hij het stokje aan ons over.” Het is echter niet de bedoeling om een tweede Deathfest te organiseren, aldus Van Jaarsveld: “Het doel is om niet alleen death metal-bands te boeken, maar meerdere metalgenres aan bod te laten komen. Het zou mooi zijn als we in de toekomst ook grotere, bekendere bands kunnen boeken, maar voorlopig willen we jonge, opkomende bands een podium bieden om zichzelf te promoten.”

Deamension

Deamension


Deamension
De eerste jonge, opkomende band van de avond heet Deamension, een death/thrash/black metal-viertal uit Hoofddorp. Het zijn vooral de death en thrash metal-invloeden die het meest in het oog (of het oor) springen. Door de mix van stijlen klinkt de muziek af en toe wat rommelig, maar het jeugdige enthousiasme vergoedt veel. Met name het energieke spel van bassiste Sonia Nusselder valt op. Met het vorig jaar opgeheven Ecocide deed zij al de nodige ervaring op en dit is te zien. De zaal is met ongeveer vijftig bezoekers aardig gevuld en bij het laatste nummer van Deamension ontstaat de eerste moshpit van de avond.

Deamension: Sonia Nusselder

Deamension: Sonia Nusselder

       

Eternal Mortification

Eternal Mortification


Eternal Mortification
Vervolgens wordt het podium in gereedheid gebracht voor het Rotterdamse Eternal Mortification om een portie old school death metal te serveren. Ook dit gaat er goed in bij het publiek, want wederom wordt er flink gemosht, alsof alle jarenlang opgespaarde energie er in één avond uit moet. Eternal Mortification heeft een vacante drumkruk, maar daar is vanavond weinig van te merken, want invaldrummer Bas Gijzen, ook ex-Ecocide, verricht prima werk. De link met Ecocide wordt nog eens benadrukt als voor de laatste twee nummers de basgitaar van eigenaar wisselt: Sonia Nusselder keert terug voor covers van ‘Zombie Ritual’ van Death en ‘Planet Eater’ van Ecocide.

Eternal Mortification: Morrison Roor

Eternal Mortification: Morrison Roor

     

Morvigor

Morvigor


Morvigor
Door technisch malheur met een gitaarversterker begint Morvigor ruim een kwartier later dan gepland. Dit Alkmaarse vijftal tapt uit een ander muzikaal vaatje en speelt melodieuze black/death metal, die aan Amon Amarth doet denken. Mogelijk komt dit doordat zanger Jesse Peetoom oogt en klinkt als een jonge, afgetrainde versie van Johan Hegg. Helaas horen we de eerste paar nummers voornamelijk bas en drums, maar gelukkig trekt dit gedurende het optreden bij en krijgen we ook gitaar te horen. Op de melodieuze death metal-passages is het prima headbangen en de snellere black metal-stukken worden door de jonge honden in de zaal aangegrepen om nog maar eens stevig te moshen.

Morvigor: Jesse Peetoom

Morvigor: Jesse Peetoom


De eerste editie van Houten Chaos mag beloftevol genoemd worden. De bezoekersaantallen van Houten Deathfest worden niet gehaald, maar gelet op de internationale reputatie van dat festival was dat ook niet te verwachten. De Houtense metalliefhebber wist de weg naar JC Enter gelukkig nog te vinden en kreeg waar voor zijn geld (5 euro). Minpuntje waren de technische problemen waar alle drie de bands mee te maken kregen, dit haalde de vaart uit de optredens. Verder was het mooi om te zien hoe Arnoud Knopper de hele avond met een tevreden glimlach rondliep, als een trotse vader die ziet dat zijn nalatenschap in goede handen is. Hopelijk krijgt Houten Chaos snel een vervolg.

Gezien: Houten Chaos met Morvigor, Eternal Mortification en Deamension; zaterdag 20 februari 2016 @ JC Enter, Houten

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht