Pondertone brengt ‘zalig’ terug in kerstfeest

Met hun nieuwe kerstnummer ‘Make Christmas Great Again’

Tekst: Bas Koppe / Foto: Daan Verschuur / Afbeelding: Patrick Tersteeg ,

Het is inmiddels traditie te noemen. Ieder jaar, begin december, komt Pondertone met een kerstnummer. Voorheen waren het covers, maar dit jaar is het een eigen nummer met de titel ‘Make Christmas Great Again’.

Die titel is inderdaad gebaseerd op de campagneslogan van Donald Trump. Toch ziet zanger en frontman Patrick Tersteeg voor zich wat kerst weer mooi zou maken. “Mensen moeten weer na gaan denken over kerst. Nu gaat het vooral om eten en cadeaus. Ook vieren we de vrede op aarde, maar dat wil ook niet echt lukken,” legt hij uit. “Daarnaast kun je het kerstverhaal naar nu vertalen. Maria komt de herbergen niet in, die zijn vol. Net zoals sommige landen dat zeggen tegen vluchtelingen.”

“Het liedje is gebaseerd op ‘Who took the merry out of Christmas’ door de Staple Singers. Daar zit ook een klein kritisch nootje in. Ik heb het nummer helemaal gestript en opnieuw opgebouwd en de tekst twee keer zo lang gemaakt. Ik vind dat het ik het inmiddels wel een eigen nummer mag noemen.”

Het nummer is niet alleen een aanklacht tegen de verdwenen kerstgedachte. Ook populisten krijgen er van langs. “Kerst en nostalgie gaan goed samen,” legt Tersteeg uit. “En populisten gebruiken vaak nostalgische verhalen om mensen over te halen op hun te stemmen.”

Het kerstnummer en vele andere nummers zijn te beluisteren tijdens de optredens van Pondertone tijdens de kerstmarkt in de Snorfabriek. De band is de hele middag aanwezig in de Soundcontainer. Het eerste optreden begint om 13.00 uur.

Te zien: Pondertone @ Kerstmarkt in de Snorfabriek, zondag 18 december 2016 om van 13.00 uur tot 18.00 uur, elk heel uur.