Violator in dB's: Braziliaans beukwerk met een boodschap Violator in dB's: Braziliaans beukwerk met een boodschap

Exclusieve Nederlandse show is er een om te onthouden

, Tekst: Merijn Siben / Foto’s: Wouter van de Kamp

Violator in dB's: Braziliaans beukwerk met een boodschap

Exclusieve Nederlandse show is er een om te onthouden

Tekst: Merijn Siben / Foto’s: Wouter van de Kamp ,

Een exclusieve show van Violator in dB’s? Met de Braziliaanse thrash metal band is deze donderdag verzekerd van een zweterig metalfeestje. Samen met Amsterdamse support-acts The Shining en Nuclear Devastation werd het echter meer dan dat; een avond vol positieve energie, goede sfeer en broederschap.

De Amsterdamse thrashers van The Shining hebben er direct zin in. Zij maken metal met een stevige punk-vibe. Oftewel: vlotte crossover met snelle riffs evenals lompe midtempo passages. Zanger Robert Nijhout maakt veelvuldig gebruik van zijn speelvrijheid en krijst en stampt er stevig op los. Hij wordt bijgestaan door achtergrondvocalen van bassist Rogier Heumakers en gitarist Mark Binnenkamp. Het optreden van The Shining is een sonische klap in het gezicht. Het bandgeluid is niet erg origineel maar de nummers bevatten pakkende riffs en worden met veel enthousiasme en speelplezier gebracht. Precies zoals goede crossover thrash hoort te zijn.

The Shining

The Shining

Het wordt al gauw duidelijk dat deze metalavond bestaat uit bands die elkaar kennen. Nuclear Devastation is gevormd tijdens een Violator-optreden en heeft al meerdere malen met The Shining het podium gedeeld. De band maakt een mix van crustpunk en thrash. Zanger Geor zegt dan ook aan het begin ‘We are Nuclear Devastation, and we celebrate noise!’

Helaas is daar geen woord van gelogen, want het geluid tijdens dit optreden is een oorverdovende brij waardoor de muziek alleen nog bestaat uit veel vervorming en onhoorbare zang en drums. Zelfs de sporadische rustmomenten doen pijn aan de oren. Dat is jammer, want aan het enthousiasme van de band ligt het in ieder geval niet. Haren die als windmolens heen en weer zwiepen, een zanger die het publiek sporadisch instormt en een drummer die waarschijnlijk koffie aan het infuus toegediend krijgt. Er wordt afgesloten met een cover van Sadus, te weten de cultklassieker ‘Certain Death’. Meteen is duidelijk waar de band zijn invloeden vandaan haalt. Het is te hopen op een herkansing in dB’s voor deze luide knapen.

Nuclear Devastation

Nuclear Devastation

Bij Violator klinkt het geluid stukken beter en gelukkig maar, want deze exclusieve show is er een om te onthouden. Er wordt gestart met het instrumentale ‘Death Descends’ waarbij de aanwezigen worden verwend met pakkende riffs en snelle drums. Er is geen moment aan de band te zien dat ze een reis van twintig uur achter de rug hebben. Nadat de eerste crowdsurfer van het podium af is gesprongen, wordt ‘Deadly Sadistic Experiments’ aangekondigd met de woorden ‘the stage is yours as well as mine’.

Deze oproep tot participatie laten de fanatieke fans zich niet nog een keer zeggen. Dit tot grote dankbaarheid van de band, die zichtbaar geniet van het warme onthaal. Sympathieke brulboei Pedro Arcanjo heeft het meerdere malen over eenheid in de metalscene en geeft aan dat de band niet voor het geld speelt, maar voor het plezier. En dat blijkt, want de agressieve thrashsongs worden moeiteloos omgezet in een brok positieve energie. Voor enkele uurtjes deze avond is dB’s ‘United for Thrash’. Er is dan ook geen betere manier om dit legendarische optreden te beëindigen met een podium vol fans.

Violator

Violator


Gezien: Violator, Nuclear Devastation en The Shining, donderdag 21 april 2016 @ dB’s, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht