Sured absolute winnaar van de Beste Singer-Songwriter van Utrecht Sured absolute winnaar van de Beste Singer-Songwriter van Utrecht

Jury overtuigd door zijn optimisme, sterke gitaarspel en entertainment talent

, Tekst: Simone van Hugten / Foto’s: Sanne Lagerberg

Sured absolute winnaar van de Beste Singer-Songwriter van Utrecht

Jury overtuigd door zijn optimisme, sterke gitaarspel en entertainment talent

Tekst: Simone van Hugten / Foto’s: Sanne Lagerberg ,

Singer-songwriters zijn er in alle soorten en maten. Zo verschillend zijn ook de vier finalisten van de tweede editie van De Beste Singer-Songwriter Van Utrecht, die tijdens drie voorrondes geselecteerd werden door een telkens wisselende jury. Terence Roelofsen, Merlin John, Sured en Little Giant deden donderdag in Hofman Café allemaal een gooi naar de titel, die vorig jaar naar Dennis de Beurs, ofwel Talk Show Host ging.

Terence Roelofsen mag het spits afbijten. Hij won geen voorronde, maar belandde dankzij een wildcard in de finale. En dat terwijl de jonge Utrechter pas sinds twee maanden zijn eigen liedjes schrijft, in het Engels en Nederlands. Tijdens zijn set begeleidt hij zichzelf op gitaar en met een loopingsystem, met een toffe mix van soul, folk en gekke bliepjes als uitkomst. Hoewel de spanning en onzekerheid soms nog de overhand nemen en zijn liedjes een meer duidelijke lijn nodig hebben –of Engels of Nederlands-, ziet de jury bovenal een talent. Dat kan na die twee maanden alleen maar doorgroeien. 

Door naar de winnaar van de eerste voorronde: Merlin John, het alias van student wijsbegeerte Merlijn Terpstra. Met zijn gitaar en een soort ukelele zingt hij met diepe stem liedjes die stuk voor stuk persoonlijke verhalen zijn en die volgens Terpstra ook uitleg nodig hebben. Hij vertelt het irritant rumoerige publiek over het meisje waar hij niet met, maar ook niet zonder kan, over de geboorte van zijn nichtje en over zijn overleden grootvader. De jury vindt de ode aan zijn opa meer dan prachtig, maar moedigt Terpstra aan meer emotie te durven tonen.

Als derde verschijnt Sjoerd Raaijmakers aka Sured op het podium, winnaar van de tweede voorronde. Hij is niet onbekend met muziekwedstrijden; in 2014 deed hij al mee met De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. Met zijn enorme lach en vrolijke gitaarliedjes inclusief hoog meezinggehalte is hij de belichaming van positiviteit. Al snel laat hij het publiek lachen, meeklappen en de ‘oohooo’s’ van zijn refreinen zingen. Een geboren entertainer. Iets wat echter niet de overhand moet krijgen, aldus de juryleden. Volgens hen spreken de liedjes prima voor zichzelf. 

Hekkensluiter is Little Giant, winnaar van de derde voorronde en het alter ego van Pepijn van Keppel. Met zijn backpack en gitaar is hij drie jaar lang gaan reizen, wat terug te horen is in zijn liedjes. Op blote voeten, met zijn gitaar in de hand en mondharmonica om zijn nek zingt hij bluesy nummers over de wereld, de natuur en alles wat zijn pad kruiste op reis. Hij is niet bang om te experimenteren met zijn instrumenten en hier en daar komen er gekke effecten uit zijn pedaal. De jury laat weten dat hij soms teveel ideeën in een liedje probeert te stoppen. Als Van Keppel die meer uitwerkt, wordt zijn muziek nóg sterker dan het al is. 

Iedere kandidaat mag 20 minuten spelen, waarna de jury de winnaar kiest. Dit jaar bestaat de jury uit Emil Landman, Rikki Borgelt (Rondé), Armel Paap (Rondé) en Chris Moorman (Popronde Nederland). Zij beoordelen het instrumentale gedeelte, de songteksten en ook het optreden en de liedjes an sich.  

Uiteindelijk wordt Sured door de jury gekozen als absolute winnaar. Zijn optimisme en goede gitaarspel maken hem de Beste Singer-Songwriter van Utrecht. Naast eeuwige roem wint Raaijmakers een groot prijzenpakket dat onder andere bestaat uit een plek in de halve finale van de Utrecht Popprijs, studiotijd bij de Mailmen Studio, een songwritingcursus bij de Muziekfabriek en een optreden op Fonteyn Festival. Een kickstart van Sureds carrière. 

Gezien: De Beste Singer-Songwriter van Utrecht, donderdag 21 april @ Hofman Café

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht